HTML

Kérdezzünk bátran! A nem tudással nincs gond, ha merünk tenni ellene.

Non-profit kapitalizmust!

2013.09.26. 21:23 Steve123

Szeretnéd, hogy kisebb legyen a villanyszámlád, olcsóbb legyen a fűtés? Naná, hogy szeretnéd. A kormány meghallotta az emberek kérését, hogy Magyarországon a fizetésekhez képest túl nagy a rezsi és cselekedett. Néhányan ugyan nem értik, hogy az állam miért talál ki hatósági árakat, de őket lehurrogják és azt mondják nekik, hogy jó, akkor te fizess csak többet.

Hogy jutottunk el idáig? A szocializmus 40 éve nagy részben tehet arról, hogy az életszínvonalunk, nem az ausztriai. Szép a szocializmus elmélete, de a való életben nem működött. Nem csak nálunk, a többi országnak sem sikerült, megvalósítani a csodát. Venezuelában ennek ellenére megint a szocializmussal kisérleteznek, de ez az ő bajuk. Viszont kiderült, hogy a kapitalizmus sem csodaszer, nem duplázodott meg egy csapásra a GDP-nk. Közben egyre többen már csak a szépre emlékeznek a szocializmusból. Kellett új (régi) ellenség, a tőkés, a multi, a spekuláns, a monopol helyzetben lévő nagy hal. Az új elv az, hogy a kapitalizmus vadhajtásait állami szerepvállalással kell ellensúlyozni. Ez a gondolat elfogadott az egész világon. A ló másik oldaláról magyarázzuk, hogy nem az a módi, hogy egy cég az eredménye után adózik, hanem az állam dönti el, hogy egyáltalán mennyi eredménye lehet. Mondjon csak le az a gonosz multi a profitja egy részéről. A múltban úgy is zsírosra kereste magát. Sőt menjünk tovább, inkább ne is legyen profitja. Eljutottunk a non-profit kapitalizmusig. Szép kis oximoron. 

Az állam mindent megtehet, mert nem csak irányítja az országot, hanem átírhatja a törvényeket is. De nem a természet és a gazdaság törvényeit. Rémálmomban bemondják a hírekben, hogy immár 6-dik alkalommal csökkentik az áram árát. Később közlik azt is, hogy mikor hol lesz áramkorlátozás. Ha fiatal vagy, akkor elmondom, hogy 25 éve bárki vehetett banánt, csak éppen mindig elkapkodták a boltokból. Tudom, hogy a felvázolt kép csak rémálom, mert a politikusok tudják, hogy reális és mi nem, csak nekünk mondják azt, amit hallani akarunk. 

Az államnak igenis rengeteg feladata van. Kényszeríteni kell a bankokat és egyéb cégeket, hogy a szerződési feltételek egyértelműen le legyenek írva érthető nyelven. Viszont az árat ne az állam találja ki. Az államnak segítenie kell az elesetteken, de ne keveredjen a szezon a fazonnal. Ha megveszi a Dunaferrt, akkor az állami vezetésnek is kötelessége kirúgni a felesleges embereket, de az állam egy másik részének pedig segítenie kell a munkanélkülieket.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kerdezzbatran.blog.hu/api/trackback/id/tr35535314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása