HTML

Kérdezzünk bátran! A nem tudással nincs gond, ha merünk tenni ellene.

40 ezer ft, az én hozzájárulásom a devizahiteles csomaghoz

2014.06.21. 07:37 Steve123

Most éppen 400 milliárdra becsülik a "visszajáró" pénzt. Ez azt jelenti, hogy minden állampolgár 40 ezer forinttal támogatja a devizahiteleseket, az eddigi segítségen kívül. (Devizahitelesből kevesebb van, mint állampolgárból, vagyis minden hitelesre többször 40 ezer forint segítség jut.) Gondolom az mindenkinek világos, hogy amikor az állam vállal terheket, akkor az minket adózókat jelent. Ugyanez a helyzet, ha az MNB segít, például olcsóbb devizával. A bankokra rakott adókat is nekünk kell megfizetni. Nem rögtön, nem közvetlenül, de meg kell fizetni. Tényleg elhiszik néhányan, hogy a bankadót, tranzakciós adót, stb, nem nekünk kell végső soron kifizetni? Vagy van, aki szerint a bankok tulajdonosai, azt mondják, hogy ezt nem lehet áthárítani az ügyfelekre, inkább emeljük meg a bank tőkéjét a saját pénzünkből, az majd fedezi a veszteségeket? Ezen felül minden befektető erősen elgondolkodik, hogy mennyire éri meg nálunk céget alapítani, bővíteni, ha itt az állam minden szerződést átírhat utólag. Lázár tegnap mondta, hogyha extra profitot látnak azt megadóztatják. Vagyis, ha nem megy jól az üzlet, az a baj, de ha jól megy, akkor attól is félni kell.

A politikusok népszerűségre törekszenek, ami természetes, de már a Kúria is meghajol a nyomásnak. Amíg nincs ellen oldal, amíg a forint hitelesek, az albérletesek és az átlag adózó nem hallatja a szavát, addig csak romlani fog a helyzet, a deviza hiteles cehet nekünk kell állnunk

Én ennek ellenére is azt mondom, hogy igenis fontos a társadalmi szolidaritás. Én is örülnék, ha a bajban segítenének. A segítség mértékét kell úgy kiválasztani, hogy ne azt mondják, hogy akármit megtehetünk, ha sokan vagyunk, akkor az állam úgyis segít majd. Azt is elvárnám, hogy legyenek hálásak a segítségért és ne az asztalt verjék, hogy az nekik jár, sőt még több jár.

 

Rengeteg ember meg van győződve arról, hogy a devizahitel ugyanolyan átverés, mint például a piramis játék. A mindennapi tapasztalatuk is azt mutatja, hogy mindig többet kell fizetni, ráadásul annyi helyről hallják ezt, hogy az már önmagában bizonyítéknak tűnik. 

Egy piramisjátékon sokkal többen buknak, mint ahányan keresnek, mert új belépők hiányában a rendszer összeomlik. Nem is létezhet más kimenetel. A devizahitel egy fogadás, arra fogadtak a devizahitelesek, hogyha erősödik a forint, de legalább nem gyengül, akkor jól járnak, ha nem jön be, akkor rosszul. Megvolt a lehetőség mindkét kimenetre. 

A bankok nem kiscserkészek, folyamatosan keresik a lehetőségeket, hogy lehúzzanak minket. Ha a Kúria azért ítéli el őket, mert visszaéltek az erőfölényükkel, túl nagy volt az árfolyamrés, akkor nem panaszkodnék. Viszont korábban kimondták, hogy igenis lehet devizaalapon hitelezni, most pedig azt mondják, hogy csak az MNB középárfolyam létezik. Ennél jobban csak az tetszett, amikor az egyik kis párt azt javasolta, hogy töröljék el a kamatot. 

Ha egy magyar állampolgár mondjuk Ausztriában vett fel hitelt, akkor az osztrák bankot is érdemes perelni, mert az euró árfolyama megváltozott, a kamat évente módosult ráadásul még az átváltás is pénzbe került? Csak attól más a helyzet, hogy a bank nem Ausztriában van, hanem Magyarországon?

Ráadásul a Kúria általában beszélt minden devizaalapú hitelről. A kormány viszont tudja, hogy azt már rossz néven vennék a választók, ha az autóhitelesek is kapnának ajándékot. 

 

107 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kerdezzbatran.blog.hu/api/trackback/id/tr56395021

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lstóczy úr · http://kuruc.info 2014.06.21. 17:32:35

A Tórára esküszöm, nem értem mi a probléma. A rabbink is megmondta, ha a hitközség tagja bajban van, az egész kibuc segít neki. Nektek goj magyaroknak ez nem természetes?

lstóczy úr · http://kuruc.info 2014.06.21. 17:35:01

A bank amit nyert az beforgatta az alacsony kamatba és ez jó volt az embereknek. Most válság van, segíteni kell a bankokat és bajba került ügyfeleiket. Aki annyit tudott dőzsölni, hogy hitel sem kellett neki, annak most a zsebébe kell nyúlnia!

EddieCivic4g 2014.06.21. 18:10:19

@lstóczy úr: Tévedsz, aki nem vett fel annak idején hitelt, annak most nem kell a zsebébe nyúlni. Tudod, van az államkasszában pár milliárdocska a bankadóból, amit valójában a hitelesek fizettek be...

Mr. Waszabi 2014.06.21. 18:16:07

A kormánynak muszáj valakire tolni a felelősséget, hamár a saját, e célt is szolgáló szervei nem tették kellő időben, ami feladatuk lett volna.
De, mindenek előtt megemlíteném az I. Orbán kormányt, amely egyáltalában elindította a lakáshitelezést. Az után akövetkező dolgok már csak kövtkezményei egy át nem gondolt programnak. Arról van szó, hogy a Horn-éra alatt fel sem merült ez a téma. Politikailag Orbán használta ki, azzal a flhanggal, hogy nahát, a mocskos komcsik, még ezt se engedték meg neked. A sértett nép meg kapva kapott az alkalmon és élt vele. Pontosabban, csak az a része, aki legális jövedelemmel bírt a 90-s évek végén, ami azt jelenti, hogy a többség nem kaphatott hitelt az FHB-nál. Erre a hézagra ugrottak rá a kerbankok a dvizahitellel. A felelősség tehát 3 részre oszlik: állam; bank; hiteligénylő. A II. Orbán kormány ezzel szemben a bankokra igyekszik hárítani minden felelősséget, holott mind a hitel felvevők, mind az állam felelős volna érte.
A nonszensz kategóriába, vagy inkább az igazság tükr kategóriába tartozik a végtörlesztés című program, amely a spekulatív devizahitel-felvevők, azaz a jól fizetett állami felsővzetők, hivatalnokok, és vállalkozói kör kimentését célozta. A többiek meg, a többség le volt szarva nagyjából. Az már a 2000-es években sem volt titok, hogy állami alkalmazottak tömkelege adta-vette családon belül a lakásait egymásnak - azaz, valójában nm történt adás-vétel, pénz csere- , olcsó kamatozású deviza alapú hitelt felvéve, amelynek forintban folyósított összegét jóval magasabb forint betéti kamatokra kötötték le.
Szóval, nagyon mese habbal ez az egész dviza adós mentés. Mentésre valójában csak azok a becsületes, kiskeresetű emberek szorulnak, akiknek valóban nem volt mindegy, hogy havi 10-20 ezerrel több-e a törlesztő vagy sem. Azokat se kéne "megmenteni", akiknek lakjásépítésükhöz ugyan elegendő lett volna a forint alapú hitel, ám a plusz egy új autó abba már nem fért volna bele, s ezért választották a devizahitelt. Korrupt itt mindenki, szinte. Ezért rohad az ország.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.06.21. 18:19:03

@Istóczy úr:

"Hiszen a bank nyeresége annak idején a zemberek nyeresége volt, ennyivel olcsóbb volt a hitel, ennyivel nagyobb volt a kamat."

???

Ugye viccelsz? Vagyis minél magasabb volt a kamat, annál többet "forgatott be" a bank alacsony hitelkamatokba?

Na de értelek már! Minél magasabb a kamat, annál alacsonyabb a kamat. :D

Az igazi Trebics 2014.06.21. 18:22:13

@EddieCivic4g: Az a párszázezer hiteles? Nem inkább az a pár millió, akinek bármilyen folyószámlája van, de hitele az életben nem volt?

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.06.21. 18:22:41

Az Index igen keményen dolgozik azon, hogy a blogketrece egyik blogját se olvassa senki se :D

Zsófia Panzió Pápa 2014.06.21. 18:47:36

Tisztelt Cikkíró!

Jelzem csak az első sort olvastam, hogy 40 ezret tolnak alánk. De! Amit mi fiztünk törlesztőként a bankok felé , ők ebből adóznak az államnak. Illetve az elmúlt 5-8 évben az árfolyamváltozásból már előre beszedték ezt a kis aprópénzt!

Kérem ne keltsük a hangulatot hülyeségekkel!!!

zobod 2014.06.21. 19:47:13

A devizaadósok zöme nem spekulált, ezt a konstrukciót tolták nekik a bankok, és a kockázatokról nem sok szó esett. A zömük talán még máig sem érti, hogy működik ez a konstrukció, de szerintem 10 emberből 9 a forinthitelének havi törlesztőjét sem tudná magától kiszámolni, még ha minden paramétert ismertetnek vele, akkor sem. Nem is kell. Autót sem csak gépészmérnökök és szerelők vehetnek, orvoshoz sem csak képzett egészségügyi dolgozók járhatnak, és peres ügye sem csak jogásznak lehet. Azért van a szakember, hogy ilyen helyzetben rábízzuk magunkat, így működik a munkamegosztás, aminek alapja a bizalom kellene legyen.

Persze a bankszektorban dolgozók devizakölcsönök szórásával kapcsolatos felelőtlensége is érthető. A kihelyezések bővüléséhez kötött bónuszok és jutalékok erre motiváltak minden ügyintézőt és döntéshozót.

Ezeket a problémákat, a felelőtlen adósi vállalásokat, és ennek pillanatnyi üzleti érdekből történő banki kiszolgálását a szabályzónak kellett volna kezelni, adminisztratív úton.

A felelősség a PSZÁF-ot és az akkori kormányt/kormánypártokat terheli. Érthetetlen, hogy a PSZÁF miért nem lépett 2006 -tól kezdve, mikor ezek a szerződések elkezdtek felfutni, illetve az akkori kormány és parlamenti többsége miért csak 2009-ben hozta meg
a devizahitelezést de facto lezáró törvényeket, miért nem léptek korábban, keretek közé szorítva ezt a szerződéstípust. Ugyanazokról az mszp-szdsz képviselőkről van szó, akik már 2006 nyarától a Parlamentben ültek, három évig csak a köldökük lesték? Remélem, hogy az ügy őszi lezárása után megindulnak az akkori állami/politikai vezetők elleni büntetőperek is.

Ami a mentés terheit illeti, szerintem ez a kisebbik rossz, cserében egy tervezett, felügyelt, levezényelt folyamattal zárják le a történetet. A bedőlő hitelek és az összerogyó bankszektor megmentése többe kerülne.

Dr.Bio74 2014.06.21. 20:34:22

Hogy ki mennyire spekulált azt nem tudom. Azt igen, hogy van ismerősöm, aki 12 mFt -ot akart felvenni a háza építéséhez, de a bank felajánlott neki 17 -et, és Ő elfogadta, mert hát adták, ócsóé. Engem spec hülyének nézett mert klasszisokkal lejjebb húztam határt. A másik ismerősöm egy jó autót akart végre venni magának, egy használt de jó autót, ezért jelzáloggal terhelte a lakásását és devizakölcsönt vett fel, 2-3 mFt -ot szánt az ügyletre, de a bank adott neki közel 7 milliót. Hát uccu, vegyünk egy 3 éves BMW - t, és egy vadiúj nagymotort egyenesen a szalonból, mert ez jár neki.
És van még néhány hasonló eset.
Részemről senkitől nem sajnálom azt amije van, de nem tudom egy lapra tenni ilyenkor szegény devizásokat, valahogy nagy különbségeket érzek közöttük. Mégis most egyöntetűen szegény elesettek, akiket a gonosz bankok lesarcoltak.
Mindenesetre azért még kérdés a számomra, hogy akkor amikor nagyszerű kormányunk egy-két nap alatt alkot meg és dob ki törvényeket, akkor a devizások esetében ezt miért az őszre ígérik?

lavór 2014.06.21. 20:53:42

@Dr.Bio74:

"akkor a devizások esetében ezt miért az őszre ígérik?"

Mert akkor lesznek az önkormányzati választások. Majd utána ismét elhal a kérdés 3,5 évre...

Dr.Bio74 2014.06.21. 20:56:36

@lavór:
Nálam is ez a nyerő tipp.

zi_laj 2014.06.21. 21:31:09

Ekkora félrevezetést! A bankok csaltak, tehát fizessék vissza, amit elloptak. Ennyi!

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2014.06.21. 21:55:13

Ez van, srácok. Még a hitelt sose felvevő arc csecsemője is azért adózik, de a devizahiteleket jóvátegye.

Megnézném, hogy a bejelentett, adózó arcok hány százaléka devizahiteles. Olyan 50%-ra saccolom legalább, úgyhogy be van nézve.

Ha nem tetszik, akkor meg lehet kormányt váltani legközelebb ;))))

Alick 2014.06.21. 22:49:32

@zi_laj: így van, ha a bankok trükköztek, a bankokon kell leverni.

aleb19 2014.06.21. 22:57:30

@Modor Tibi: normal logika alapjan csak a bankoknak kellene visszaadni azt az extra profitot amit adomentesen kivittek az orszagbol 2008 elott, ne felejtsuk a maszopszadesz alatt otthon lehetett a vilagon legtobbet keresni a hitelezesen

JohnHenry 2014.06.21. 23:08:57

ostoba, hatásvadász poszt.

Krisz11 2014.06.21. 23:11:39

A bankok különösen tisztességtelen magatartást folytattak,amikor az egyoldalú szerződésmódosítás lehetőségével éltek. Kimondták ezt is.
Egyáltalán milyen szerződés az amit egyoldalúan lehet módosítani?

Ez a fejenként 40.000 is kamu, de a devizahitelesektől nem sajnálnám. Inkább rájuk költsünk, mint esélyegyenlőségi meg integrációs programokra.

Krisz11 2014.06.21. 23:18:53

Ja, és azt még hozzátenném, hogy sok mindenkinek nem az árfolyam miatt lett duplája a törlesztője, hanem azért mert a bank egyoldalúan kamatot emelt. És kb 50-50 százalékban volt felelős az árfolyam változás és a kamatemelés a duplázódásért.
Tehát nem az ember volt felelőtlen (vagy csak részben volt), hanem a bank volt tisztességtelen.

Rodolfo63 2014.06.21. 23:20:59

@Krisz11: ilyet nem mondtak ki, ne csúsztass

egyébként, miért ne lehetne külső tényezők függvényében változó a havi költség? a nagy többség közjegyző előtt kijelentette, hogy érti, hogy ez számára milyen kockázatokat jelent

Rodolfo63 2014.06.21. 23:21:52

@Krisz11: kérd meg az országgyűlési képviselődet, hogy töröljék el a bankadót, ezáltal csökkentve a devizahitelesek kamataiban megjelenő banki költségeket - szerinted ki fizeti meg valójában a bankadót?

_most_ 2014.06.21. 23:32:47

nem nagyon értem mire gondolnak az emberek, tényleg azt hiszik, hogy a gonosz bankok fogják megszívni, meg majd a gazdag bankárok eladják a villáikat, luxusautóikat, hogy kifizessék a bank veszteségeit, és közmunkás bérből fogják tengetni hátralévő napjaikat, valószínűbb inkább csődöt jelent a bank, azt majd megszívják a betétesek, meg az ártatlan emberek, de a lényeg, hogy a devizahitelesek meg legyenek mentve, mert nekik az jár, aki meg a felelőtlen hitelfelvétel helyett inkább spórolt az szívjon csak.

J.László 2014.06.21. 23:55:36

Kibaszott hülye vagy, de ne szólj senkinek.

digiteye 2014.06.22. 03:16:05

Igen. Sokkal jobb volna, ha a negyven rongyokat újabb stadionépitésekre költenék.

Viszont fel kellene fogni végre azt is, hogy hazai anyagból nem lesz foci sose. A sok stadion mellé kellenek fekák meg arabok - lásd "francia" válogatott.
Ahhoz pedig fell kell számolni a világelsö rasszizmust és idegengyülöletet.

Ja, akkor inkább a devizahitelesek?

lstóczy úr · http://kuruc.info 2014.06.22. 06:37:49

@J.László: Mondod ezt te, aki annyira hülye hogy csak génsebészettel lehetett előállítani.

onmagam 2014.06.22. 06:39:18

" minden állampolgár 40 ezer forinttal támogatja a devizahiteleseket"
Ezt akkor mégis hogyan? Lehet, hogy én olvastam rosszul a híreket, de én úgy tudom a banknak kell a pénzt visszafizetnie nem az "államnak", vagyis az adófizetőknek.
Az meg nem győz meg, hogy hát úgyis mindent áthárítanak, mert úgysem tudnak mindent áthárítani. Mégis, kire hárítanának ennyi pénzt?
Persze, emelkednek a banki költségek, de ennek ellenére csökken a bankok nyeresége illetve lesznek többen veszteségesek.
Az nem úgy megy, hogy ha X ft-tal több adót kell fizetni akkor azt egyenletesen elosztjuk az ügyfelek között, megemeljük a havidíjat, ügyfél boldogan fizet, business as usual.

lstóczy úr · http://kuruc.info 2014.06.22. 06:40:12

@polyvinyl: Te idióta! A poli-t nem y-al írják.
Különben meg így is olvasod és bosszankodsz rajta, úgyhogy már megérte.

onmagam 2014.06.22. 06:43:26

@BigPi: Aha. Tehát úgy van jelzálog, hogy ha nem akarom akkor azért mégsem viheti a bank a házat. Ez nagyon jó, csak mi ebben a jelzálog?

lstóczy úr · http://kuruc.info 2014.06.22. 06:43:40

@onmagam: Jajajaj, te elhiszed hogy ezt nem mi fizetjük ki? Ezzel a húzással emelkedik a CDS felár, magasabb kamatra lehet csak az államkötvényeket eladni, stb. Simán mi fogjuk kifizetni a sok takarójánál tovább nyújtózkodó adósságát. Ja és azok a devizahitelesek akik nyertek a forint hitellel szemben, azt ugye akkor visszaadják?

Nzoltan 2014.06.22. 07:05:58

@onmagam: A probléma egyoldalú. Normális esetben a bank csak a jelzálogot viheti. A többi az ō kockázata. Mint minden normális országban.

conchita 2014.06.22. 07:20:47

@Nzoltan: Pontosan. Ez a szocik bűne. Ezt a törvényt kellett volna meghozniuk amikor elharapózott a devizahitelezés. A bankok kétszer meggondolták volna kinek adnak hitelt.
Nem is értem Orbánék ezt miért nem lépik meg.
Ja, persze ez visszaszorítaná az eszetlen hitelfelvételt, mert nagy önrész kellene, ami visszafogná a gazdaságot.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2014.06.22. 07:23:29

cuclizzátok a bankok blakolt kukiját mélyen...
ha nektek ez megéri.

BigPi 2014.06.22. 07:45:06

@onmagam: "Aha. Tehát úgy van jelzálog,..."

Nem. Az "elsétálás joga" az, hogy a banké a jelzálog, de utána nem követelhet semmit az adóson. Most ez nem, így van. Mivel a legtöbb ingatlan jelenleg nem fedezi a jelzálogot, ezért annak elvesztése után is fizetési kötelezettsége marad az adósnak. Arról nem beszélve, hogy a jelenlegi helyzetben nincs rákényszerülve a bank, hogy minél jobb áron adjon túl az ingatlanon.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2014.06.22. 07:58:15

@Istóczy úr: Ez amúgy egy újabb Stefánia kisasszony nick?

Szűtté mamá? Szűjjé! 2014.06.22. 08:03:31

@zobod: Írnál pár sort a devizában szarrá adósodott fideszes önkormányzatokról is? Meg arról a kormánypártról, amelyik anno - ki tudja miért- elindította a devizahitelezést? És arról a fidesz kötődésű jegybankelnökről aki éveken át magasan tartotta a Ft kamatot teret nyitva a devizahitelezés előtt?

Nem vitatva az mszp/ szdsz kormányok felelősségét csak azért kérem ezt, mert így csek egy elfogult fideszes majomnak tűnsz, akinek nem érdemes adni a szavára. Sokkal hitelesebb lenne, ha nem csak az egyik oldalon vennél észre hibákat, tudod?

nu pagagyí 2014.06.22. 09:08:42

Az a helyzet, hogy a Fidesz kormány több kárt okozott a devizahiteleseknek a 10%-ot meghaladó forintrontással, mint amennyit most törvénytelenül visszafizettetne a bankokkal.

A forint leértékelésének egyébként lehetett volna haszna az ország számára, főleg a termelés és a foglalkoztatás fellendítésében, de egyéb eszközökkel sikerült tönkretenni azokat az ágazatokat, amelyek potenciálisan növekedhettek volna.

nu pagagyí 2014.06.22. 09:14:16

@Szóönt: Azért azt meg kellene magyarázni, hogy mitől volt sokkal olcsóbb a devizahitel a forinthitelnél. Szerintem egyértelmű, hogy deviza volt mögötte, bármit is hordjanak össze a pofára esett ügyfelek és bármit is hazudozik a kormány, hogy kedvükben járjon.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.06.22. 09:19:26

@digiteye:

"hazai anyagból nem lesz foci sose. A sok stadion mellé kellenek fekák meg arabok - lásd "francia" válogatott. Ahhoz pedig fell kell számolni a világelsö rasszizmust és idegengyülöletet."

Úgy mégis, szerinted mennyire az adott nemzet csapata az, amely tele van más nemzetiségű megvásárolt játékosokkal - olyanokkal, akik csak annyiban kötődnek az adott országhoz, hogy onnan kapják a fizetésüket?

Mennyire lenne magyar az a csapat, amelynek fele innen-onnen összevásárolt "légiós"? És mennyi értelme lenne egy ilyen csapatra áldozni? Mennyiben Magyarország sportkultúráját és mennyiben inkább a klubtulajdonos gazdaságát képviselné a csapat és esetleges győzelme?

Steve123 2014.06.22. 09:27:42

@Szóönt: "Sajnos sikerült a bankvilágnak elérni, hogy azt sem hisszük el neki amit kérdez."

Sokan úgy gondolják, hogy vagyunk mi és vannak a gonosz bankok. Mivel a bankok definíció szerint rosszak, ezért őket lehet bántani. A valóság, hogy a bankok is mi, átlagemberek vagyunk. Mi rakunk be pénzt, mi vezetünk számlát, mi veszünk fel hitelt. Amikor a bankokat bántják, akkor minket bántanak.

Ez távolról sem jelenti azt, hogy a bankokat ne kéne ellenőrizni. Engem is vertek már át, amikor azt hirdették, hogy egy szolgáltatás egy hónapra 2500 ft, de aztán kiderült, hogy ha 28-án igényeltem a szolgáltatást, akkor az elsejéig tartott. Hiába írtam pszáf-nek, fogyasztóvédelemnek.

Steve123 2014.06.22. 09:34:22

@Mr. Waszabi: "Az már a 2000-es években sem volt titok, hogy állami alkalmazottak tömkelege adta-vette családon belül a lakásait egymásnak - azaz, valójában nm történt adás-vétel, pénz csere- , olcsó kamatozású deviza alapú hitelt felvéve, amelynek forintban folyósított összegét jóval magasabb forint betéti kamatokra kötötték le."

Sajnos hasonló történik a kedvezményes munkáltatói hitel törlesztéssel kapcsolatban is. Hiába nemes a szándék, ez csak egy újabb mód arra, hogy a vállalkozásokból adómentesen vegyenek ki pénzt a tulajdonosok.

onmagam 2014.06.22. 09:34:56

@BigPi: kösz, így már érthető.
És valahol logikus is.
Másfelől pedig némileg ellentmond annak, hogy vannak nem jelzálogos hitelek is. Tehát ha pl. fel akarok venni a házamra 10 milliót de a bank csak 5-öt ad elsétálási joggal akkor utána felveszek még 5-öt jelzálog és elsétálás nélkül.
És akkor már ott vagyok összesen, hogy felvettem 10-et jelzáloggal és elsátálás nélkül.
Annyiban persze nem ugyanaz, hogy tisztább, átláthatóbb helyzetet teremtene.

kormányzó 2014.06.22. 09:37:28

Az ne zavarjon senkit,hogy annak idején az ország a "devizásokból" élt.
A válságot sem ők okozták,ahogy az " elit " végtörlesztése utáni " nem foglalkozunk az árfolyammal " politikás sem.

A legjobb segítség nekik, az az árfolyam lenne,amit az a "mocskoslibsi libás Bajnai" hagyott maga után,de az nektek nem volt jó.

Építsetek még több stadiont,legalább lesz hol csövezniük.

Steve123 2014.06.22. 09:41:26

@Zsófia Panzió Pápa: "Amit mi fiztünk törlesztőként a bankok felé , ők ebből adóznak az államnak. Illetve az elmúlt 5-8 évben az árfolyamváltozásból már előre beszedték ezt a kis aprópénzt!"

Való igaz, hogy a bankokon keresztül nagyon sokat adóztatták az embereket, különösen a devizahiteleseket.
A bank nem a saját devizaforrását adta kölcsön, hanem ő is hitelbe vette fel. Ezt neki is a megemelkedett árfolyamon kellett törlesztenie.

Reszelő Aladár 2014.06.22. 09:52:12

Ez a sztori a neoliberalizmus első komoly buktája itthon. Ez egy fogadás volt, ahol a ház mindenképpen nyer, a fogadó pedig csak adott esetben. Az egyetlen veszély csak a fogadók tömeges betlizése, mert akkor ki és milyen pénzből játszik másnap.

Mondjuk akad egy indok, amiről sűrű kussolás: valaki itt már 2006-2007 körül Eurot ígért, csak aztán jött az "elmúltnyócév", és a válság ami igazán azzá tette ezt az időszakot. Sok lett a negatív körülmény.

Mindazonáltal csodás az, amikor a bankok kiszámíthatóságot követelnek. Nos az ügyfelek is!

Steve123 2014.06.22. 09:53:00

@zobod: "10 emberből 9 a forinthitelének havi törlesztőjét sem tudná magától kiszámolni"

Én kötelezővé tenném, hogy minden szerződés mellé egy excel táblázatot adjanak, ami lehetővé teszi az ellenőrzést. Paramétereke mi is meg tudunk adni, a képletekből pedig egyértelmű a számolás menete. Tudom sokaknak ez is bonyolult lenne, de sok mindent tisztázna.

"Azért van a szakember, hogy ilyen helyzetben rábízzuk magunkat"
A felelősség akkor is a mienk. Igaz egy orvosra teljes mértékben rábízzuk magunkat, de ha pl autót veszünk, akkor a fordnál azt fogják bizonygatni, hogy milyen jó a focus, a suzuki eladója a swiftre fog esküdni. Mindkét eladó jó szakember, de nekünk kell dönteni.

"Ami a mentés terheit illeti, szerintem ez a kisebbik rossz, cserében egy tervezett, felügyelt, levezényelt folyamattal zárják le a történetet. A bedőlő hitelek és az összerogyó bankszektor megmentése többe kerülne."

Csak egyetérteni tudok.

Steve123 2014.06.22. 09:58:19

@Dr.Bio74: "akkor a devizások esetében ezt miért az őszre ígérik?"

Szerintem félnek attól, hogy rájönnek a forint hitelesek, albérletesek és a többiek, hogy relatívan ők járnak rosszul; ezért húzzák az időt, ameddig csak lehet.
Olyan ez, mint segíteni a biztosítással nem rendelkező árvízkárosultakon. Emberileg érthető, de akik fizették a biztosítást joggal kérdezik, hogy mi van?

Steve123 2014.06.22. 10:09:18

@Krisz11: "Ez a fejenként 40.000 is kamu, de a devizahitelesektől nem sajnálnám."

Szerintem is legyünk annyira szolidárisak, hogy ennyivel segítsünk. Csak a segítséget köszönjék meg, és nem még többet követeljenek.

"Egyáltalán milyen szerződés az amit egyoldalúan lehet módosítani?"
Például az albérlet. Első év után teljesen normális, hogy változik az albérleti díj. Ha előfizetsz tv-re, akkor sem feltételezed, hogy soha nem fog változni az ár.

Gera 2014.06.22. 10:24:29

@Nzoltan: Ez is egy közkeletű tévedés, szinte egész Európában meg a legtöbb országban ugyanúgy működik a dolog, mint nálunk, nincs elsétálás, az amcsiknál van.

Nem mellesleg alapvetően nem olyan nagy azon ingatlanoknak az aránya, amik kevesebbet érnek, mint a hitelösszeg, úgyhogy a legtöbb adósnak esze ágában nincs elsétálni.

Gera 2014.06.22. 10:32:33

@zobod: "A devizaadósok zöme nem spekulált, ezt a konstrukciót tolták nekik a bankok, és a kockázatokról nem sok szó esett. A zömük talán még máig sem érti, hogy működik ez a konstrukció, de szerintem 10 emberből 9 a forinthitelének havi törlesztőjét sem tudná magától kiszámolni, még ha minden paramétert ismertetnek vele, akkor sem."

Igazából a kamatemeléssel kapcsolatos anyázást még teljesen meg tudom érteni, de az árfolyamkockázat miatti az hihetetlen nagy kamu. Én nem vettem fel devizahitelt, de kétlem, hogy az az apróbetűs részbe eldugva szerepelne a hitelszerződésben, hogy a törlesztőrészlet egyenesen arányos a CHF/HUF árfolyammal. Milyen egyéb tájékoztatás kellene még ezen kívül ezzel kapcsolatban? Ezt nyilvánvalóan minden hitelfelvevő megértette, nem érdekel, hogy így utólag mit hazudoznak össze-vissza egyesek.

nu pagagyí 2014.06.22. 10:37:57

@Reszelő Aladár: Az ügyfelek, ha kiszámíthatóságot igényelnek, akkor forintban vették volna fel a hitelt, de zömük még csak nem is euróban "hazardírozott". Amúgy a bankok tudták volna kezelni a devizaproblémát, ha állambácsi nem vonja el különadókkal minden forrásukat, amivel már csak saját érdekükben is könnyíthettek volna a hitelesek helyzetén. Szerintem az összes problémát a Fidesz-kormány okozta a pórul járt embereknek, ráadásul még a társadalmi tanulságok levonását is megakadályozza a probléma hatalmi eszközökkel történő kezelése. Ebben az országban soha nem lesz saját felelőssége tudatában levő polgárság.

protézisesh 2014.06.22. 10:38:24

A devizahitelekkel egyetlen bibi van: a bankok tisztessegtelen uzletmenete. 30% arfolyamvaltozas nem okozhatna 30%-nal nagyobb torlesztoreszlet-emelkedest. A torlesztoreszletek viszont DUPLAJARA nottek, mert a bank verszemet kapott es MNB plusz 15-20 forintert adta neked azt a virtualis eurot-CHF-et, amivel a hiteled torlesztetted. Emellett devizaban szamolta el a szamlavezetes, havi egyenlegkozlo, zarlati dij, stb bankkoltsegeket is, igy duplan keresett. Annak ellenere, hogy egy havi egyenlegkozlot kinyomtatni es kipostazni pont ugyanannyiba kerul a banknak 270, mint 312 forintos euro-arfolyamnal.
Na ez a gerinctelenseg, es ezt a penzt kellene visszaadni. A devizak arfolyamvaltozasaval nincs gond, az egy ismert kockazat volt. A hitelfelvevok NEM abba rokkantak bele, hanem (ahogy fentebb irtam) a bankok egyoldalu es tisztessegtelen ugymenetebe. Ezert nem allami, hanem bankpenzbol kell kartalanitani a porul jartakat.

Krisz11 2014.06.22. 10:39:05

@Rodolfo63:
"szerinted ki fizeti meg valójában a bankadót? "
A bankoknak fájt a bankadó, csökkentette a profitjukat.
1.) Nem vergődtek volna annyit, nemzetközi szinten, meg nem rohangáltak volna mindenhova ha csak simán tovább hárítják.
2.) 7 éve OTP részvényes vagyok, és a bankadó miatt igencsak esett vagy 500-1000 pontot az árfolyam. Ha nem lenne az adó hatással a profitra, nem esett volna. De el lehet olvasni az éves jelentéseket, abból is látszik.
Amit viszont egy az egyben áthárítottak az a tranzakciós illeték volt.

Krisz11 2014.06.22. 10:49:58

@Steve123:
""Egyáltalán milyen szerződés az amit egyoldalúan lehet módosítani?"
Például az albérlet. Első év után teljesen normális""
Szerintem kevered a dolgokat, a bérleti szerződés éves megújításával. Én biztos nem írok alá olyat amit "egyoldalúan" lehet módosítani.
Bármilyen módosítás kétoldalúan történik,olyan nincs, hogy bejön a főbérlő, hogy holnaptól dupla annyi a bérlet. Akkor max az 1-2 hónap felmondási idő után felbontja a bérletet.
Banki hitelszerződést viszont a bank nem bonthat fel, csak különös indokokkal (pl: ha az adós nem fizet).
A banki szerződés teljesen más szitu. Olyan nem lehetne, hogy leszerződsz 20 évre 1 havi BUBOR + 4% kamat marzsra, és akkor holnaptól 8%-os kamat marzsot állapítanak meg. Illetvbe a bankok megtették, de ezt a kúria (az egyoldalú módosítás gyakorlatát) el is ítélte.

nu pagagyí 2014.06.22. 10:54:43

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ahogy Hollandia, Belgium, Németország, Franciaország, Svédország sem vált romhalmazzá attól, hogy befogadtak más nemzetiségűeket, Magyarország sem semmisülne meg feltétlenül, a gyerekeik pedig már ugyanolyan magyarok lehetnének, mint akármelyikünk. Magyarország egykor ismerte ezt a receptet. Azóta hülyébbek lettünk, egy gyűlölettel teli országban nincs helye a menekülteknek vagy a jobb élet reményében érkezőknek.

Rodolfo63 2014.06.22. 10:55:26

@protézisesh: az árfolyam és a kamat van hatással a törlesztőre

cenzuratroll bosszanto 2014.06.22. 10:55:52

@Krisz11:
"Ez a fejenként 40.000 is kamu, de a devizahitelesektől nem sajnálnám."

Én sajnálnám.

Meggymagozás, gilisztázás, OTP-lakások, devizahitel, pilótajátékok tömkelege, reklámautók, reklámfalak, reklámpólók reklámreklámos reklámok reklámmal és a többi tuti jó buli amiből munka nélkül lehet milliomossá válni.
Lassan évente jön valami lehúzás, amiből senki nem tanul, mindig elhiszi, hogy ő jár jól vele. Segítse a sok mohó barmot a jó édesanyja.

Rodolfo63 2014.06.22. 10:56:00

@Krisz11: persze, hogy csökkentette a profitjukat - de szerinted nem jelent meg a kamatokban is? dehogyisnem

Rodolfo63 2014.06.22. 10:57:11

@cenzuratroll bosszanto: a meggymagozással mi bajod van? nem csak a kohómunkás a munka - bárki számára ott volt a lehetőség, egyvalaki élt vele

nu pagagyí 2014.06.22. 11:01:30

@protézisesh: Az a kérdés, hogy benne volt-e a szerződésben, hogy a költségeket is devizában vezetik. Ha igen, akkor jogszerű volt. Az egyoldalúság is hamis érv. Nyilván az diktál, aki a hitelt adja, nem pedig a hitelfelvevő. Utóbbi azzal élhet, hogy megválasztja, milyen hitelt vesz fel és kitől.

Fánkevő Fáncsi 2014.06.22. 11:11:37

Kedves Steve123, te vagy gyagyás vagy vagy a bankok által fizetett troll. Ki mondta, hogy 400 milliárd visszajár? Senki, maximu néhány bulvárlap tippelgetett hatásvadász módon, ahogy mindig is (kiszámolták a maguk módján). Ki mondta, hogy az állam fizetni fog a devizahiteleseknek 400 milliárdot? Senki. Te, most tényként állítod.

Steve, eddig sem működtek hatékonyan a bankok kimosdatási kísérletei. Nem tudom mennyit kapsz egy ilyen cikkért, de nagyon kilóg a lóláb ne is haragudj.

"A banktól kérni teher vállalást, olyan mintha egy kaszinótól kérnénk, hogy nem jött be a fekete, adja vissza a pénzünket. A kaszinó csak akkor tudja ezt megtenni, ha ő is visszakéri a pénzt azoktól, akik a pirosra raktak. A kaszinónak abból van bevétele, hogy néha a zöld nulla jön ki. Ebből nem tudja kártalanítani a rosszul fogadókat. "

Már ne haragudj, de hány éves vagy? Hogy lehet ilyen hülyeséget kitalálni. Fingod sincs hogyan működnek a bankok, ez a modell kb. egy 10 éves gyerek szintje lehet, vagy inkább fantáziálása a bankokról. Miért foglalkozol olyan dolgokkal amihez semmi lövésed.

És akkor "Kérdezz bátran" a blog címe. Úristen. Majd Te felvilágosítod az embereket?

vackor1 2014.06.22. 11:14:15

Barátomék ( több mint tíz éve az osztrákoknál dolgozik, de itthon lakik ,Sopronból jár ki ) itthon vettek fel 8 millió CHF alapú hitelt.
Két évig fizette itthon ( havi 100 ezer feletti törlesztővel ) és most kint vett fel fel 30 ezer €-t ( ennyi kellett, hogy most kiváltsa ezt a kölcsönt, azaz két év törlesztés után többet kell fizetnie mint amennyit eredetileg kapott !!! ), amire tíz év alatt 33 ezer €-t kell visszafizetnie kint..
Na, "csak" ennyi a különbség egy soproni és egy 20 Km-rel nyugatabbra lévő bank kondíciói között..

Mondjuk nem értem, hogy eleve miért nem kint intézte ezt az egészet, de nem erről szól ez a szösszenet.

nu pagagyí 2014.06.22. 11:16:04

@zobod: Például azért, mert amikor Simor javasolta a devizahitelezés általános berekesztését, a Lázár-féle önkormányzati lobby kikelt magából, hogy meg akarják fojtani az önkormányzati mutyiprogramokat. Utóbbi eredményeként később 6-700 milliárdért konszolidálták az önkormányzatokat, megfosztva autonómiájuk egy részétől és persze ezt is a mi pénzünkből.

cenzuratroll bosszanto 2014.06.22. 11:20:47

@Rodolfo63:

Egy ügyeskedő elindított egy folyamatot, aminek köszönhetően a sok alulképzett senki azt hitte, valaki lesz, ha ő is beszáll a tuti bulikba.

nu pagagyí 2014.06.22. 11:21:03

@Rodolfo63: Ja, kapott is érte néhány év börtönt. Ezzel ölték meg a magyar kreativitást.

nu pagagyí 2014.06.22. 11:28:14

@cenzuratroll bosszanto: Nincs azzal semmi baj, ha valaki ügyeskedik. Aki beugrik neki az meg is érdemli. Csalás szerintem csak akkor van, ha szellemileg rokkant egyént hálóznának be, amit a lépre csalt nyilván letagadna. Az államnak a polgárok játékába csak akkor kellene beavatkoznia, ha erőszak, zsarolás kíséri a dolgot. Mindenki vigyázzon magára, tanuljon abból, ha átverték és mindenki feleljen saját tetteiért.

metal · http://electric.blog.hu 2014.06.22. 11:39:23

Én annyit javasolnék a posztolónak, hogy amihez nem ért, arról ne okoskodjon! A poszt egy oltári nagy baromság gyűjtemény.

==T== 2014.06.22. 11:40:06

Ekkora egy hazug, manipulatív posztot!

Javaslom a szerzőnek ezt a blogot:

hitelsikerek.blog.hu/
hitelsikerek.hu/

Azért érdemben pár megjegyzés:

Azt a pénzt nem az adófizetőknek kell kifizetnie, hanem az érintett bankoknak, az ő tulajdonosaiknak.

Ha mégis kéne állami segítség, az is jogos, mert a PSZAF tétlenül nézte végig az egész deviza alapú hitelezési buborékot.

Jog szerint a közeljövőben ne ma devizahitelesek lesznek bajban, hanem a bankok, mert nekik kell visszaadni az jogtalanul elvett (vagy akár azt is mondhatjuk, hogy lopott, elcsalt) pénzeket az adósoknak - és talán még többet is, hisz egy bolti tolvajnak is többet kell bűnhődnie annál, hogy csupán visszaadja a lopott cuccot.

Nem devizahitel, deviza alapú forintkölcsön. Az adósok nem spekulálni akartak, hanem felvették a bank által olcsó forintforrásként hirdetett pénzügyi szolgáltatást.

Ennek során a pénzintézettel kötöttek egy fogyasztói szerződést, mely kapcsán őket, mint fogyasztókat számos jog illeti meg, és a pénzügyi intézményekre is számos külön előírás vonatkozik.

==T== 2014.06.22. 11:40:39

Még valami: itt jogszerűségről van szó. Ha ezek a szerződések nem jogszerűek, akkor lényegtelen, hogy az adós mire vette fel a kölcsönt.

==T== 2014.06.22. 12:03:09

@Steve123: A banktól egy dolgo mindenképp elvárható:

A rá vonatkozó hazai- és uniós jogszabályi kötelezettségek betartása.

A jelek szerint ez nem történt meg.

Csak emlékeztetőül:

2010 nyaráig:

Hpt 213. § (1) Semmis az a fogyasztási, lakossági kölcsönszerződés, amelyik nem tartalmazza

a) a szerződés tárgyát,
b) az éves, százalékban kifejezett teljes hiteldíjmutatót, a hiteldíjmutató számítása során figyelembe nem vett egyéb - esetleges - költségek meghatározását és összegét, vagy ha az ilyen költségek pontosan nem határozhatók meg, az ezekre vonatkozó becslést,
c) a szerződéssel kapcsolatos összes költséget, ideértve a kamatokat, járulékokat, valamint ezek éves, százalékban kifejezett értékét,
d) azon feltételeknek, illetőleg körülményeknek a részletes meghatározását, amelyek esetében a hiteldíj megváltoztatható, vagy ha ez nem lehetséges, az erről szóló tájékoztatást,
e) a törlesztő részletek számát, összegét, a törlesztési időpontokat,
f) a szükséges biztosítékok meghatározását, valamint
g) a szerződéshez kapcsolódóan a fogyasztótól megkövetelt biztosítások megjelölését.

(2) A fogyasztási kölcsönszerződésre vonatkozó szabályoktól a fogyasztó hátrányára eltérő szerződési kikötés semmis.
(3) A szerződés semmisségére csak a fogyasztó érdekében lehet hivatkozni.
(4) A hitelező köteles a fogyasztót a fogyasztási kölcsönszerződés megkötésekor minden olyan szerződési feltételről tájékoztatni, amely jogszabály alapján válik a szerződés részévé.

*****

Ptk. 210. §
(1) Aki a szerződés megkötésekor valamely lényeges körülmény tekintetében tévedésben volt, a szerződési nyilatkozatát megtámadhatja, ha tévedését a másik fél okozta vagy felismerhette.
(4) Akit a másik fél megtévesztéssel vagy jogellenes fenyegetéssel vett rá a szerződés megkötésére, a szerződési nyilatkozatot megtámadhatja. Ezt a szabályt kell alkalmazni akkor is, ha a megtévesztés vagy fenyegetés harmadik személy részéről történt, és erről a másik fél tudott vagy tudnia kellett.

*****

A BÍRÓSÁG VÉGZÉSE (nyolcadik tanács) 2010. november 16.(*)
A C-76/10. sz. ügyben,

(...)

76 Következésképpen az alapeljárásbelihez hasonló körülmények esetén –anélkül, hogy a THM feltüntetését elmulasztó feltétel tisztességtelen jellegének a 93/13 irányelv tekintetében történő vizsgálatára szükség lenne – a 87/102 irányelvet úgy kell értelmezni, hogy az lehetővé teszi a nemzeti bíróság számára, hogy hivatalból alkalmazza az ezen utóbbi irányelv 4. cikkét a belső jogba átültető és azt előíró rendelkezéseket, hogy valamely fogyasztói hitelszerződésben a THM feltüntetésének elmulasztása azzal a következménnyel jár, hogy a nyújtott hitelt kamat- és költségmentesnek kell tekinteni (lásd analógia útján a 87/102 irányelv 11. cikkének (2) bekezdését illetően a fent hivatkozott Rampion és Godard ügyben hozott ítélet 69. pontját).

curia.europa.eu/juris/document/document.jsf;jsessionid=9ea7d0f130deab000dac28674d2da4d6f235af21ede1.e34KaxiLc3eQc40LaxqMbN4OaNqSe0?text&docid=79737&pageIndex=0&doclang=HU&mode=lst&dir&occ=first&part=1&cid=206626

==T== 2014.06.22. 12:10:44

@Mr. Waszabi: A deviza alapú hitelezés/devizahitelezés a forint konvertibilitásával ill. az EU csatlakozással kapcsolatban mindenképp szükségszerű volt.

Ennek lakosság forgalomban történő elterjesztése már a bankok és a PSZAF felelőssége.

Ugyanakkor a jogi szabályozás lehetőséget adott a bankoknak, hogy mindezt jogszerűen tegyék meg, úgy tűnik nem éltek vele, inkább megpróbáltak minél több bőrt lehúzni a bankokról.

@Pocakos focista: sok csúsztatásod van.

Valóban 2002 előtt megnyílt a lehetőség a devizás hitelfelvételre. Ez szükséges is volt pl. a külkereskedelemben érintett vállalkozásoknak, ahogy az előbb is írtam, lakossági forgalomba nyomása a bankok tisztességtelenségének és a PSZAF bénázásának köszönhető.

Járai magasan tartotta a kamatokat, ami egyfelől nem volt szép, másfelől a szoclib kormányok 89%-os AHT hiányai és a magasabb infláció miatt szükségszerű volt.

Viszont a legnagyobb arányban már a Simor korszak elején fújódott az a hiteles buborék.

Krisz11 2014.06.22. 12:25:10

@Rodolfo63:
" persze, hogy csökkentette a profitjukat - de szerinted nem jelent meg a kamatokban is? dehogyisnem"
Egy része biztos megjelent. De biztos nem 100%-ban, mert akkor nem csökkent volna a profit. Szerintem max50%-ban tudták áthárítani.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.06.22. 12:37:36

@Steve123:

"A valóság, hogy a bankok is mi, átlagemberek vagyunk."

Ez durva demagógia. A bank nem mi vagyunk, hanem a tulajdonosai, akik között elég kevés átlagember van.

"Mi rakunk be pénzt"

Amin a bank és a tulajdonosai keresnek.

"mi vezetünk számlát"

Amin a bank és a tulajdonosai keresnek.

"mi veszünk fel hitelt"

Amin a bank és a tulajdonosai keresnek.

"Amikor a bankokat bántják, akkor minket bántanak."

Nem. A bank tulajdonosait bántják, akik nem mi vagyunk.

zobod 2014.06.22. 12:40:56

@nu pagagyí: nem emlékszek rá, hogy Simor javasolta volna a kivezetést, Lázár pedig megfúrta. Mikor volt ez?

@Gera: De nem értette, nem fogta fel, nem hogy a hitelt felvevő, de még a folyósító, sőt az állami felügyeleti szervek és a politikai irányítás sem. A történésekből ez nyilvánvaló. A jövőre nézve az a tanulság, hogy fogni kell a kezét az embereknek, legyenek akár privát vagy intézményi ügyfelek, akár hitelt nyújtó piaci szereplők, az államnak pedig szigorú, a lakosság hitelképességét reálisan megítélő, egységes, minden hitelintézetre kötelező adósminősítő rendszert kell alkotnia.

@Steve123: Igen, de ennek egységes és kötelező gyakorlatnak kellene lennie. A hitelt nyújtó bankoknak nem volt érdeke lerázni azokat, akik valójában nem voltak hitelképesek, és nem volt érdeke az akkori kormányzatnak sem gátat vetni a hitelboomnak. Csak azért nem lett belőle nagyobb baj, mert az itteni bankok zöme külföldi tulajdonú, és a tulajdonosaiknak nem volt más választása mint helytállni tőkeemelésekkel. A 80% fölé feltornázott közadósság, a befagyott finanszírozás mellett egy GDP ötödét kitevő eu/imf mentőöv után 2009-től már nem tudta volna az állam feltőkésíteni a bankszektort is.

Gera 2014.06.22. 12:47:02

@zobod: Szerintem meg igenis megértette a nagy többség. Nem kéne a devizahiteleseket en bloc azonosítani a balhézó idiótákkal.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.06.22. 12:47:48

@Steve123:

"A bank nem a saját devizaforrását adta kölcsön, hanem ő is hitelbe vette fel."

Legtöbbször az anyabankjától.

"Ezt neki is a megemelkedett árfolyamon kellett törlesztenie."

Az anyabankjának, amelynek eleve bőven van tartaléka. Persze tény, hogy ezzel csak a kihelyezett hitelek csekély hányadát lehet fedezni.

Na de a legtöbb embernek nem is az árfolyammal van baja, hanem a gátlástalanul megemelt kamatokkal.

Eléggé etikátlan, hogy a bank az anyabankjától az anyaországban érvényes alacsony kamatra veszi fel a devizát, majd az országkockázattal és a tulaj születési évszámával növelt kamatra adja ki a magyar hitelfelvőknek.

Miközben az országkockázatnak semmi köze nincs a dologhoz, hiszen nem az állam vette fel a hitelt - amelynek csődje esetén elveszett a pénz -, hanem fedezetre vették fel, amelyből teljes mértékben kiegyenlíthető a követelés, vagyis nincs kockázat.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.06.22. 12:49:42

@Reszelő Aladár:

"Mindazonáltal csodás az, amikor a bankok kiszámíthatóságot követelnek. Nos az ügyfelek is!"

Ott a pont.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.06.22. 12:53:17

@nu pagagyí:

"Az ügyfelek, ha kiszámíthatóságot igényelnek, akkor forintban vették volna fel a hitelt"

A forinthitelek kamata mennyire kiszámítható? Főleg ha nem Bubor+x% alapján van meghatározva.

Mannlicher 2014.06.22. 12:55:59

Van még ebben az országban valaki aki azt hiszi, hogy a devizások megsegítésére vetették ki a különadókat a bankokra? Itt is csak arról van szó, hogy a bankok jelenleg népszerűtlenségét kihasználva, a devizások megsegítése címszóval, rájuk vertek egy újabb sápot, hogy betömjék a költségvetés réseit.

A devizások többsége úgy érzi, hogy a bank becsapta. Ha a két szereplő közül az egyik átverve érzi magát, akkor az esetet ki kell vizsgálni, mert ha azt elmulasztjuk akkor ugyanúgy sérül a jogbiztonság, mint ha az a politikusok ostoba törvényei miatt történt volna. Jelenleg amúgy nagyon úgy tűnik, hogy a bankok több esetben nem a szabályok szerint játszottak és sokszor az ügyfélnek sem adtak megfelelő tájékoztatást. Így azért nehéz felelős döntést hozni. (Apropó erkölcstan helyett talán nem lenne célszerűbb pénzügyi ismereteket oktatni az iskolában?)

Azok a devizások, akik a bíróságra mentek, hogy érvényt szerezzenek az igazuknak, szerintem nem az adófizetők pénzére vágynak, hanem arra, hogy tegyenek nekik igazságot. Ha kiderül, hogy a bankok csaltak akkor ők fizessék meg a kártérítést és ne az állam az adóforintokból.

Mannlicher 2014.06.22. 12:56:46

@Steve123:
A fentit neked akartam küldeni :D

==T== 2014.06.22. 13:09:05

@Steve123: Ha nem a saját pénzét adja tovább, az még egy jó ok, hogy felelősen helyezze ki azokat.

Mannlicher 2014.06.22. 13:13:09

@Steve123:
Azért azt is figyelembe kell venni, hogy amikor ipari mennyiségben nyomatták ki a devizát, sokszor azzal az ügyféllel szóba sem álltak aki forint hitelt akart deviza helyett.

GRANDFUN 2014.06.22. 13:29:51

Tisztelt Steve123!
Sajnálom hogy nem látod át annyira a problémát mint amennyire egy ilyen "cikk" igényelné!
Viszont ebben a formájában elég bankpártira sikerült....biztos ez volt a célod?

vackor1 2014.06.22. 14:01:52

Ja, még valami eszembe jutott.

Pár napja voltak nálam másik barátaim, most vesznek új kocsit , de a régit még hitelre vették hat évvel ezelőtt ( azóta szerencsére nagyon jól megy nekik, bejött egy vállalkozásuk ).
Forinthitelt szerettek volna anno a kocsira is ( közgazdász végzettségű mindegyikük, az egyetem óta vannak együtt ) mint, amilyen a lakásuké , de mivel gyesen volt a második kicsivel, így nem kapott, viszont CHF-t minden további nélkül adott neki ugyanaz a bank, ugyanakkor ..
Kifizetnék most egyben a tartozást , de nem fogják, ugyanis 6 év törlesztés után van még 3,5 milliónyi tartozás ( 900 ezret fizettek be önerőbe, de nem emlékszem mennyi hitelt kértek, egy Tiida-ról van szó, utána lehet nézni az akkori új árának ha valakit érdekel ) és a kocsi ér jelenleg 1,5 milliót.
Ez is jó kis üzlet lehet a szegény banknak, valóban sajnálni lehet őket...
És nem, nem akarok populistának tűnni, de az biztos, hogy ahol csak lehet, ott tisztességtelenül és gusztustalanul keresnek a bankok ( pl. azonnal megemelték a kamatokat a válság kezdetén, de azóta sem csökkentették, hiába normalizálódott a helyzet, miért nem forintban számolják a kezelési kts-et,egyik hónapban miért ennyi másikban miért annyi, miért mondják fel azonnal a nekik nem tetsző betéti számlákat, egyáltalán miért tehetik meg ezeket önkényesen, egyoldalúan? ) .

igazi hős 2014.06.22. 14:26:13

"A devizahitel egy fogadás, arra fogadtak a devizahitelesek, hogyha erősödik a forint, de legalább nem gyengül, akkor jól járnak, ha nem jön be, akkor rosszul." Ez konkrétan marhaság. Megértem, hogy elég nehéz elmagyarázni a futamidő-árfolyam-hozamkülönbség szentháromságban mikor jár jobban az, aki devizahitelt vesz fel, de egy ennyire lebutított megfogalmazással sikeresen lement a posztoló a témában született hozzászólások aljára (lásd az itt leírt kommenteket is). Ha hangulatkeltésről szól az egész poszt, attól még lehetne tárgyszerű (igaz kicsit több munka kell hozzá).

na4 2014.06.22. 14:41:56

A kapzsi, mohó, pénzéhes dzsentrik fizessék vissza az elqurt ezermilliárdokat!

barkaba 2014.06.22. 15:18:23

Én már eddig is sokalltam. Miért én szívok más hülyesége miatt, aki soha nem vettem fel semmi kölcsönt?

barkaba 2014.06.22. 15:24:00

@Mannlicher: Szerintem meg először arról szólt, hogy a képviselők és haverjaik jól járjanak a pártizmilleres kölcsöneikből kiszállva, most meg úgy alakították, hogy visszamenőleg még kapjanak is néhány millert fejenként, az én pénzemből. Mert ugye a lezárt (visszafizetett), szerződéseket is felülvizsgálják, amin akkor mikor a végtörlesztés jött pármilliárdos állami támogatást már elszámoltak maguknak. Akkor is én fizettem legalább felében a gazdagodásukat(hogy sokkal jobban járjanak mint a forinthitelesek), meg most is én fogom. A kurva anyjukat!

kranführer 2014.06.22. 15:37:14

Gyurcsányék alatt ha lett volna rendes állami kontrollja a bankoknak illetve a pénzéhségüknek, ami miatt a kockázatokat is semmibe vették, akkor nem lenne ennyi devizahiteles, ergo kedves komcsi blogger akkor nem vonnának pontosan a Te adódból erre, hanem mehetne rendesen kakaóbiztos billentyűzetre vagy lélegeztetőgépre mint azt már megszoktuk.

Fánkevő Fáncsi 2014.06.22. 15:42:50

@GRANDFUN: "Viszont ebben a formájában elég bankpártira sikerült....biztos ez volt a célod? "

Úgy ahogy az oroszok (most már bevallottan) bérelnek fel internetes trollokat, akik blogjaikkal, hozzászólásaikkal uszítanak Ukraina ellen, szónokolnak Oroszország mellett, ugyanez temészetes megtörténik gazdasági okból is a magyar bankok felbérelnek cikkszerzőket, kommentelőket a "harcukhoz". Ezt a módszert manapság már fel kell ismerni.

A fenti cikk az "oszd meg és uralkodj" elvére épít ellentétet próbál szítani a devizahiteles és a nem devizahiteles civilek között, azzal hergelve az embereket, hogy ők az adójukkal fizetnek a devizahitelesek hibáiért, akik pedig csak túlvállalták magukak.

Hasonló cikkek szinte napi gyakorisággal jelentek meg a portfolio.hu-n illetve a hvg.hu (bár az előbbi nem meglepő, hiszen teljesen a bankok kezében lévő cseppet sem független szakmai sajtóról van szó), a hvg már meglepőbb, de hát a pénz az úr mindenütt. A felbérelt cikkszerzők sokkal hatékonyabbak mint más módszerek, hiszen olcsók, ne felejtsük el, hogy milliárdok forognak kockán.

Az egyik módszer ez a fenn látható(ellenszenvessé tenni a devizahiteleseket, valami módon ellentéteket szítani), más módszerek: "Már megint győzőtt a bank" szalagcím, vagy "Már megint pert vesztett egy devizahiteles" - azt sugallva, hogy ne perelj ne harcolj, nem érdemes, úgyis a bankok fognak nyerni.
A fentieket egy bennfentes trolltól hallottam, aki állítólag még "képzésen" is részt vett mit és hogyan tegyen, mikor kommenteljen, trollkodjon és hogyan.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.06.22. 15:51:36

@barkaba:

"Miért én szívok más hülyesége miatt, aki soha nem vettem fel semmi kölcsönt?"

Egy csomó dolgot nem veszel igénybe, mégis fizeted az adódból.

Ha pl. egy rakás devizahiteles az utcára kerül, mert elárverezik a házukat/lakásukat, akkor a te adódból megy nekik az ilyen-olyan segély.

Szóval mindenképp jut nekik egy kevés az adódból - az oroszlánrészt a bankok fizetik -, de úgy látom, a te lelkednek jobb, ha nem a lakásuk megtartására, hanem a segélyekre megy el az adód.

Dögöljön meg a szomszéd tehene is, mi?

Mannlicher 2014.06.22. 16:21:23

@barkaba:
Na ja ha az állam csinál valamit akkor abból csak a politikusok meg a haverjai fognak jól kijönni. Van egy olyan érzésem, hogy ez a 40000/kopf megint "elakad" valahol a rendszerben és a tényleges devizásokhoz csak az aprópénz jut el. De ez az egész nem is a segítségről szól, ha a politikusok valóban segíteni akarnának akkor a jogászaikat küldenék - van néhány a parlamentben - és nem az adóforintokat.

Ezt az egész ügyet le lehetett volna zárni, ha néhány jogász és közgazdász leül, átvilágítja az egészet és kidolgoz egy mindenkinek megfelelő kompromisszumot. Csak hát sajnos ez nem érdeke sem a bankoknak sem a politikusoknak, kizárólag a hiteleseknek meg a többi adófizetőnek, akik közvetve, vagy közvetlenül fizetik a cechet. A bankok mindent, vagy mindent játszanak, a veszteségeiket ráhárítják az ügyfelekre, ha a devizásra már nem lehet többet, akkor a többiekre. Ha ne adj Isten kiderülne, hogy tényleg csaltak és kártérítést is kell fizetniük, akkor a többi ügyfél, majd azt is lenyeli. Semmi gond, csak mindenért azokat kell hibáztatni akiknek volt pofája bíróságra menni.

A politikusoknak is tökéletes a helyzet, "devizás mentés" címszó alatt ki lehet vetni néhány újabb adót, meg lehet magyarázni erre meg arra miért nem fog idén pénzt jutni, a zsét meg zsebre lehet tenni. Biztonság kedvéért mutogassunk a bankokra, ha valaki nem a devizásokat okolná, vagy maga is devizás, annak is legyen kit hibáztatnia.

bankvezér 2014.06.22. 17:01:38

Nahát, éppen olyan propagandistákra van szükségünk, mint a szerző! :))
Csak keményen!
"A bankokra rakott adókat is nekünk kell megfizetni. Nem rögtön, nem közvetlenül, de meg kell fizetni. Tényleg elhiszik néhányan, hogy a bankadót, tranzakciós adót, stb, nem nekünk kell végső soron kifizetni?"

Ezt jól látod. A bankárok nem fizetnek, mert ők istenek. Ti, egyszerű rabszolgák csak azért vagytok, azért élhettek, hogy a bankárok jólétét biztosítsátok. Sokan próbáltok kibújni a fizetés alól olyan sunyi trükkel, hogy nem vesztek fel kölcsönt? Nem baj, megvan rá a válasz. Elég jól részletesen leírtad a blogodban .

Steve123 2014.06.22. 21:03:39

@nu pagagyí: "Simor javasolta a devizahitelezés általános berekesztését, a Lázár-féle önkormányzati lobby kikelt magából, hogy meg akarják fojtani"

Sokan elfelejtik, hogy önkormányzatok is büszkélkedtek, hogy milyen jó dolog volt a deviza alapú hitel. Egy önkormányzatra nem lehet mondani, hogy nem voltak jogászai, nem értette, nem is tudta, hogy miről van szó.

Steve123 2014.06.22. 21:12:57

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "A bank nem mi vagyunk, hanem a tulajdonosai, akik között elég kevés átlagember van."

Akkor máshogy fogalmazok: amikor a bankokat bántják, akkor az átlagembereket bántják. Csak egy példa. Egy ismerősöm lakására akart forint jelzálog hitelt felvenni. Annyira alulbecsülték, hogy csak hápogott. Még az alulbecsült értéknek is csak a 70%-t kaphatta volna meg hitelbe. A bankok már a még rosszabbra készülnek.

A gazdaság egy szerves egész. Ha valaki azt hiszi, hogy egy részét meg lehet roppantani, úgy hogy a többi nem érzi meg, az téved.

Steve123 2014.06.22. 21:20:59

@Mannlicher: "Apropó erkölcstan helyett talán nem lenne célszerűbb pénzügyi ismereteket oktatni az iskolában?"

Nem tudom milyen most az iskolákban az erkölcstan, de a pénzügyi ismeretekre nagyon nagy szükség lenne. Egy ismerősöm pénzügyi számviteli ügyintézőt végzett és én segítettem neki. Az egyik feladattípus a törlesztő terv készítése volt. Halasztott fizetés, annuitás és hasonló változatai voltak. Aki egy ilyen feladatot nem tud megoldani, annak nem szabadna hitelt adni. Megjegyzem minta feladat nélkül én sem tudtam elsőre megoldani.

Steve123 2014.06.22. 21:33:07

@GRANDFUN: "Viszont ebben a formájában elég bankpártira sikerült....biztos ez volt a célod?"

Nem ez volt. Mindenkinek észnél kell lennie, mert a bankok folyamatosan próbálják emelni a költségeket, sokszor nem épp illedelmes eszközökkel. Pl. az axa új hirdeti az új számlacsomagjait, hogy 2-3 utalás ingyenes. Az persze már nem a reklám része, hogy az ingyenes utalások max értéke 100 ezer forint környékén van.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.06.22. 22:33:21

@Steve123:

"amikor a bankokat bántják, akkor az átlagembereket bántják."

Ha a normálisan, tisztességesen működő bankot bántják, akkor igazad lehet. A devizahitelek kapcsán azonban épp arról van szó, hogy a bankok igen durván megkopasztották a hitelfelvevőket.

A hitelfelvevők tisztességtelen megkopasztása (Abzocke) mellesleg nem magyar specialitás, olvasd el ezt, ha tudsz németül:

www.welt.de/finanzen/verbraucher/article127954801/BGH-verbietet-Zusatzgebuehren-fuer-Kredite.html

Arról van benne szó, hogy Németországban az ottani Legfelső Bíróság jogellenesnek ítélte a bankok által a hiteleknél felszámított kezelési díjat, ami ott a hitelösszeg 2-4 százalékát is kitette. Nálunk is van ilyen, csak itt tudtommal havonta kell fizetni részletekben.

Az sem biztos, hogy az ottani 3 éves elévülés érvényes lesz az ügyben - vagyis az sem lesz példa nélküli, ha nálunk sem veszik figyelembe az 5 év elévülést. Mellesleg a német bankoknak kb. 13 milliárd euróba fog ez fájni - amit ugye tisztességtelenül elvettek az ügyfeleiktől.

Szerinted akkor most Németországban az átlagembert bántják akkor, amikor a bankokkal visszafizettetik a jogtalanul elvett pénzeket? Nem inkább arról van szó, hogy a bankok bántották évekig az átlagembereket, s most ajvékolnak, hogy vissza kell adni a jogtalanul beszedett pénzt?

Szóval örüljenek a magyarországi bankok, hogy ezt (még?) nem kell visszafizetniük - de még eljöhet az is.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.06.22. 22:36:26

@Steve123:

"mert a bankok folyamatosan próbálják emelni a költségeket, sokszor nem épp illedelmes eszközökkel."

Amikor is a te logikád szerint az átlagemberek önmagukat bántják. :D

Fánkevő Fáncsi 2014.06.22. 23:25:55

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Amikor is a te logikád szerint az átlagemberek önmagukat bántják"

Pontosan. Ez a srác gyagyás. Annyi sütnivalója sincs mint egy átlagos szakmunkásnak, de blogot nyit és osztja az észt, arról mi hogyan történik M.o-on.

A cikk így kezdődik:
"Most éppen 400 milliárdra becsülik a "visszajáró" pénzt. Ez azt jelenti, hogy minden állampolgár 40 ezer forinttal támogatja a devizahiteleseket"

Ki becsüli 400 milliárdra? (a bulvársajtó 100-600 milliárdra becsüli a bankokat érintő ezzel kapcsolatos "lehetséges" terheket. A bulvársajtó. Becsüli.) Mit becsül annyira? Miről beszélsz öreg ? A jogellenes szerződések miatt az ügyfeleknek visszafizetendő összegekről? Vagy a jövőbel kormányhatározatok bankokat terhelő részéről? Miről? Mi az hogy visszajáró ? Milyen jogalapon jár vissza? És mégegyszer kitől? Mi köze ennek a "minden magyar állampolgár"-hoz? Ki állította, hogy az állam fizetni fog 400 milliárdot bárkinek is? Senki. Pedig ez az alapvetése a cikknek. Még csak azt sem mondanám, hogy a te kitalációd, egyszerűen nem érted még az alapfogalmakat sem ezért össze-vissza beszélsz.

Van valami konzisztencia egyáltalán ezekben a mondatokban amiről az cikked szól? Ezek a mondatok nem is értelmezhetőek, értelmetlen hangulatkeltő buta hablatyolás az egész.

Az a blog címe "Kérdezz bátran"
A felkiáltójelet lefelejtetted, a magyar nyelvtan nem megy túl jól, de azért én kérdezek:
Miért az a cikk címe, hogy a Te hozzájárulásod 40e Ft ? Miféle devizahiteles csomaghoz? Ki és mikor hozott olyan devizahiteles csomagot amihez te hozzájárultál 40e Ft-al. Miért uszítasz a devizahitelesek ellen, légből kapott kitalációkkal. Mennyit fizetnek neked azért, hogy ilyeneket írjál ? Ki fizetett érte?
süti beállítások módosítása