HTML

Kérdezzünk bátran! A nem tudással nincs gond, ha merünk tenni ellene.

MKB - Állami szerepzavar

2014.07.24. 13:05 Steve123

Megérkezett a hír, hogy államosítják az MKB bankot. Az ehhez kapcsolódó kedvenc mondatom: "A kormány célja, hogy az MKB-t aktív, jövedelmező bankká alakítsa át, ezért kiemelten fontos a jelenlegi ügyfélkör megtartása, sőt bővítése" – írja közleményében a nemzetgazdasági minisztérium.

Hogy is kell érteni ezt a mondatot? Hogy az állami bank is gonosz, kizsákmányoló bank lesz, aki költséget számít fel mindenre, magas kamatra kölcsönöz, de a betéti kamatot a minimumon tartja? Elvégre mindent elkövettek azért, hogy a bankokat ilyen szörnyeknek mutassák be.

Vagy esetleg jószívű bank lesz az MKB elhanyagolható költségekkel, ne adj úristen negatív kamatmarzzsal (nagyobb a betét kamat, mint a hitel kamat)? Persze az utóbbi esetben a jövedelmezőséget az adóforintok kell biztosítaniuk. Nagyon fontos lenne tudni, hogy piaci alapon fog-e működni a bank vagy sem? Az idézet azt mondja, hogy igen, de nem eszik olyan forrón a kását. 

A másik kérdés, hogy miért kell az államnak bankot vennie? Az állam szerepe az irányítás és a szabályozás. Rendkívüli esetben lehet eszköz az állami tulajdon, a mostani helyzet miért rendkívüli? Mit fog legközelebb venni az állam?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kerdezzbatran.blog.hu/api/trackback/id/tr456540597

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása