HTML

Kérdezzünk bátran! A nem tudással nincs gond, ha merünk tenni ellene.

Amit a görög csődről tudni akartál

2015.06.26. 12:44 Steve123

Mit jelent egy állam csődje?

Azt, hogy nem fizeti meg a lejáró tartozását, részben fizeti meg, késve fizet, a kamatot nem fizeti. Ilyenkor az adós mindig ködösít, nem is jogos a tartozás, a nyugdíjak fontosabbak, mint a nemzetközi karvalytőke, kihasználták az országot, az előző kormány adóssága nem is számít, stb.

Akkor el kell engedni az adósságot?

Lehet, hogy nincs más választás, de ilyenkor mindig azt mondják, hogy ez egyszeri, rendkívüli eset volt, ami nem ismétlődhet meg. Ezzel próbálják csökkenteni az erkölcsi kockázatot (moral hazzard). Ha a görög adósság egy részét elengedik, akkor a magyar, spanyol, adósság egy részének az elengedését is követelni fogják. Elvégre így igazságos. A mi adósságunk is fenntarthatatlan. 

Mi lesz a csőd után?

Senki nem tudja. A csőd után egy jó ideig nem számíthat hitelre Görögország, de az idő halad és a megfelelő méretű kamat meggyőzi a befektetőket. (Viszont, vannak sokkal sötétebb lehetőségek is).

Miért kell hitel egy államnak?

Mert többet költ, mint a bevétele. Utakat épít, nyugdíjakat fizet, iskolát tart fenn, de mindenre nem futja az adóbevételekből.

Akkor kevesebbet kell csak költeni?

Igen. Csakhogy, ha te vagy az a nyugdíjas, akinek csökkenteni akarják a nyugdíját, amiért megdolgoztál, a te városodban akarják bezárni a korházat, a te gyógyszered támogatását csökkentik, a gyereked iskoláját akarják bezárni, akkor te is tüntetni fogsz. Ugyanazok, akik szeretnék elkerülni a csődöt, nem szeretnék megfizetni ennek az árát. Ezt a politikusok is tudják, szeretnék megnyerni a következő választásokat, ezért javasolják a gazdaságélénkítést?

Az mi?

Legyenek kisebbek az adók, így több pénz marad az embereknél, amit elköltenek, ami keresletet generál, ebből beruházás, új munkahelyek lesznek és a több ember a kisebb adókulccsal is többet adózik összegszerűen, mint korábban. Sőt, vegyünk fel újabb hiteleket, ami elindít egy hasonló folyamatot és a nagyobb adóbevételből ki lehet fizetni a kamatokat.

És ez működik?

Nem az. Ha ilyen egyszerű lenne, akkor minden ország ezt csinálná. 

Akkor mi a megoldás?

Megegyezni a hitelezőkkel, elkerülni az azonnali csődöt. Átalakítani az országot, hogy legyen versenyképes gazdasága, beleégetni az emberek tudatába, hogy ne hagyják egyetlen politikusnak se eladósítani újból az országot.

 

6 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://kerdezzbatran.blog.hu/api/trackback/id/tr397574670

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2015.06.26. 13:52:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tobias2 2015.06.27. 09:48:52

Eza Görög csőd már az új helyesírás vagy csak a szerző szokásos írástudatlansága?

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.06.27. 12:02:24

Nem lesz könnyű dolga a brüsszeli liberálisoknak a 3000-éves görög néppel...

lajafix1 2015.06.27. 12:15:42

"beleégetni az emberek tudatába, hogy ne hagyják egyetlen politikusnak se eladósítani újból az országot."

cöcö minden népnek olyan vezetői vannak, amilyet érdemel.

na__most__akkor 2015.06.27. 12:29:44

Szabadjon megjegyeznem, nem Görög csőd, hanem görög csőd.
Mi, magyarok, (mondom MAGYAROK,) a népneveket kisbetűvel írjuk.

Hülye amerikaiak még a hét napjait is; nekünk nem kell utánuk menni.

Exploiter 2015.06.27. 21:43:06

Átalakítani az országot?
Ha az olyan egyszerű lenne, mindenki azt csinálná, ahogy írtad.
süti beállítások módosítása