HTML

Kérdezzünk bátran! A nem tudással nincs gond, ha merünk tenni ellene.

Visszakapod az állami nyugdíjba rakott pénzed?

2016.10.26. 19:29 Steve123

Kezdjük az alapokkal. Nyugdíj alatt azt értem, ami a nyugdíjbefizetések után jár az adott illetőnek. Ez nem segély, amit az állam szolidaritásból ad, hanem egy olyan pénzügyi jog, aminek az elvétele lopással egyenértékű. Csak azt szabadna nyugdíjnak hívni, ami a befizetések után jár. Ez nagyon kemény definíció, de attól még lehetne segélyt adni mondjuk a felnevelt gyerekek után. 

Magyarországon sajnos nem tőkefedezeti rendszer van, hanem felosztó-kirovó. Vagyis nem az általunk berakott járulékot kapjuk vissza, hanem mi eltartjuk az időseket, 30 év múlva minket tartanak el az akkori aktívak. Egy táblázatot készítettem, ami azt mutatja, hogy x év munka után, mennyi lenne a havi nyugdíj. Egyszerűbb a tőkefedezeti rendszer szerint gondolkodni, de felosztó-kirovó rendszerre is lehetne ilyet készíteni. Egy másik egyszerűsítő feltevés a 0% infláció, ami hosszú távon nem igaz, de a lényeget ez nem befolyásolja. Azt nem lehet tudni, hogy a munkaadó járuléknak, 27%, szocho, mennyi része megy nyugdíjra, de én 14,6%-t feltételeztem.

Töltsétek le az excel táblát és próbáljátok ki. Ha a 85 év átlagéletkor szerintetek sok vagy kevés, akkor változtassátok. Ha a 3% reálhozam nem szimpatikus, írjátok át. 

A táblázat első sora azt mondja, hogy valaki 22 éves, már egy éve dolgozik, ezen idő alatt 758 ezer forint nyugdíjjárulékot fizetett, kamatot eddig még nem kapott, ha egy év után úgy dönt, hogy ideje nyugdíjba menni, akkor havi 2244 ft lenne a nyugdíja. (Annuitás képletet használtam.) Ha az illető 30 éves korában menne nyugdíjba, akkor havi 23.974 ft kapna. Ahogy közeledünk a 65 évhez, nagyon nő a nyugdíj, mert nő a befizetés, hatványozottan nő a kamat és csökken a nyugdíjban töltött életkor. Számomra is meglepőek voltak a számok.

Kérdezzük meg, hogy

  • mekkora reálhozammal dolgozik a nyugdíj igazgatóság (ők valorizációnak hívják)
  • miért nem olyan nyilvános, ellenőrizhető módszerrel számolnak, mint itt
  • miért nem kezelik külön a nyugdíjat és a nyugdíj jellegű segélyeket
  • miért nem mehet korábban nyugdíjba az, akinek már elegendő a nyugdíja
  • miért nem kapunk kimutatást évente, hogy ha most mennénk nyugdíjba, akkor mekkora lenne az ellátás

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kerdezzbatran.blog.hu/api/trackback/id/tr5011841263

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása