HTML

Kérdezzünk bátran! A nem tudással nincs gond, ha merünk tenni ellene.

Te szemét!

2017.05.24. 19:49 Steve123

Miért érzik sokan úgy, hogy ők bátran eldobhatják a szemetet? Valami rejtélyes oknál fogva úgy gondolják, hogy nekik szabad, de ha valaki az ő udvarukban, a házuk előtt szemetelne, az felháborítaná őket. Minden van valami logikája, legyen az bármilyen kifacsart is. Például mondhatom, hogy mások is szemetelnek, ezért nekem is szabad. Mintha az egyik szemétdarab vonzaná a másikat. Persze, ha nincs szemét, akkor is meggyőzhetem magam, hogy most éppen azért nem gond eldobni ezt a csokis papírt, mert ez egy picinyke szemét, szinte észre se vehető. Ha az ember egyszer meggyőzte magát ilyen hülyeséggel, akkor a többi ökörséget már még könnyebben elhiszi. Azért lehet, sőt jó szemetelni, mert legalább lesz munkája az utcaseprőknek. Ha egyszer ilyen drága a cigi, akkor kifizettem azt is, hogy eldobhatom. Ha a bokor alá dobom a palackot, akkor az nem számít, hiszen nem is látszik. Még lehetne sorolni a kifogásokat.

A szemetelés civilizációs probléma. Régen nem voltak csomagolt termékek, sokkal kevesebb volt az áru, így kevesebb a szemét. A másik gond, hogy a népesség nő. Ha mind a 7 milliárd ember elkezd úgy szemetelni, ahogy mi, akkor belefulladunk  a szemétbe. Az is igaz, hogy a törvényhozók csak szavakban támogatják az újrahasznosítást. Olyan törvényt hoztak, ami arra jó, hogy minél több "szemét adót" tudjanak beszedni, nem is céljuk a szemét mennyiségének csökkentése. Nagyon egyszerű lenne egy olyan rendeletet alkotni, hogy minden üveg visszaválthatós legyen. Valamiért borosüvegek fele, a pezsgős üvegek, sok sörös üveg nem visszaváltható.

Amikor látom, hogy eldobják a szemetet, akkor hirtelen nagyon jó ötletnek tűnik a nyilvános botozás. Egy szemét, egy botütés. Persze egy európai államban ilyen nem lehet, de egy igazi európai ne is szemeteljen. Azt sem nagyon értem, hogy miként lehet, hogy nem tudnak munkát adni a közmunkásoknak. Szemetet bárki tud szedni.

Ennyi sirám után a kérdés, hogy mit tehetsz te? Igen te, aki ezt a cikket olvasod! Egy: Sose dobj el szemetet! Ne fogadj el kifogásokat, hogy messze van a kuka, vagy éppen teli van. Ha például hajlandó voltál felvinni egy sört egy hegy tetejére, akkor vidd le az üveget is! Kettő: Szedd fel a szemetet! Nem azt mondom, hogy mindig, mindent, de a nap végére mondhasd azt, hogy felvettem egy-két szemét darabot és bedobtam a kukába. Először úgy gondoltam, hogy ciki nyilvánosan felvenni egy használt zsebkendőt. Aztán rájöttem, hogy egyedül nem tudom felvenni az összes szemetet. Mutass te is példát! Mond azt egy utca részre (például amerre minden nap jársz), hogy az a tied, a te felelősséged. Remélem egyszer tisztább városokban lakhatunk!

Image result for garbage

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kerdezzbatran.blog.hu/api/trackback/id/tr3512511145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása