HTML

Kérdezzünk bátran! A nem tudással nincs gond, ha merünk tenni ellene.

44%-os kéményseprői díj csökkenés a fővárosban

2013.06.13. 12:09 Steve123

Ez egy nehéz téma, mert hatósági árakat alkalmazni nagyon szocialista dolog, viszont a kéményseprők nem végeznek  hasznos tevékenységet, csak beszedik a pénzt. Mielőtt bárki véleményt tudna alkotni a következő kérdésekre kell választ kapni. Sajnos az újságírók ezeket nem nagyon kérdezik.

Mi alapján határozza el a kormány, hogy valami hatósági áras? Ha a kéményseprés az, akkor a szennyvíz tisztítás is? Ha a gáz az, akkor a tűzifa miért nem? Milyen szabályrendszer alapján döntenek, ki hozza meg a döntést? Lesznek még hasonló döntések? 

Miért nem volt arról társadalmi vita, hogy egyáltalán kell-e hatósági ár? A lakosságnak ez nagyon jó, de a szolgáltatóknak, vállalkozásoknak nagyon rossz. Igaz, hogy az utóbbiak nem szavaznak. A szocializmusban minden hatósági áras volt, de az a rendszer nem működött. Miért hisszük, hogy most működni fog? Ha holnap veszek teheneket, fejőgépeket és árulom a friss tejet, akkor kell-e attól tartanom, hogy a kormány azt mondja, hogy 130 forint lehet csak egy liter tej. A lakosok ennek megint örülnek, talán el is várják, hiszen a tej egy alapvető élelmiszer, de a vállalkozó profitot, luxus profitot akarna, ő már csak ilyen gonosz. Mi van akkor, ha ezután felszámolom a vállalkozást és a többi vállalkozó is hasonlóan jár el? Emlékeztek arra, amikor a 80 években olcsó volt a banán, csak éppen nem lehetett kapni? A porult jár vállalkozó fog mostanában újból vállalkozni? Csak még egy adalék Németországban még az áram sem hatósági áras. Ott valahogy működik a piacgazdaság.

Meddig nem fognak nőni a most levitt árak? Az inflációval sem lesz emelkedés? Ez nem azt fogja okozni, hogy ezek a területek felélik belső tartalékaikat és összeomlanak? Nehéz elhinni, hogy minden területen a luxus profitból vettek el. Mellesleg, hiába beszélnek milliárdokról, ha az százalékban kifejezve 5%, akkor távolról sem tekinthető luxus profitnak

Bizonyára vannak olyanok, akinek a kéményén ténylegesen pucolni kell, ki kell szedni belőle 1 kiló hamut, mert különben eldugul. Sajnos ilyenekkel még nem találkoztam. A mi kéményünket nem kell pucolni, a kéményseprő vagy csak belenéz, vagy csak bohóckodik valamit. Fizetni persze így is kell. Állambácsi miért nem mondja azt inkább, hogy 7 évente elég egy ellenőrzés, de függhet a ház, fűtésrendszer életkorától is. Persze jobb félni, mint megijedni és vettem egy CO érzékelőt.Tele a tudatom azzal, hogy a semmiért fizessek. Ennek a mostanában terjedő példája, hogy vesz az ember pl. egy villany tűzhelyt, de az csak akkor érvényes a garancia ha szakember "helyezi üzembe". 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kerdezzbatran.blog.hu/api/trackback/id/tr835358743

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bobemara 2013.06.15. 10:13:10

Egyetlen szabály van: minél több embert bevonni a "kedvezményezettek" közé, lehetőleg úgy, hogy azért túl nagy erőfeszítést ne igényeljen az ellenőrzés (ráuszítani az embereket a szolgáltatókra, jelentsék, ha nem teljesítik az OV reklámozási kötelezettséget).

Gázszolgáltató pl. nem sok van, tűzifát, szenet viszont rengeteg helyen be lehet szerezni. A feketevágásnál olcsóbb sose lesz semmilyen hatósági ár.

Szerintem a szennyvízre is sor kerül, a víziközművel már elkezdtek packázni, nem?

Ráadásul kémény vidéken minden házon van (többnyire), esetleg nem is egy (nekem kettő), továbbá látszik messziről. Amúgy a homáron olvashatsz a témában érdekes postokat :-))

Naná, hogy lesz, pl. a cigi jó úton van efelé a Nemzeti dohányboltokkal és a megemelt árréssel. Majd jól lecsökkentik mondjuk 20 Ft-tal az árat és kinevezik hatóságinak...

Már látom, hogy jön a kenyér és a tej is. Mondjuk arra kíváncsi leszek, hogy az egy-egy boltban kapható 10 félét hogyan hatóságosítják. Gondolom, majd az 1 kg-os fehér kenyeret nevezik ki hatósági árasnak, úgyis az a legolcsóbb most is.

Mindez még a jövő évi választások előtt várható, aztán utána majd lesz valami.

Valóban fura, hogy az emberek nem eszmélnek.

Steve123 2013.06.17. 07:55:20

Az szerintem természetes, hogy törekednek a szavazatszerzésre, a népszerű intézkedésekre. Az a kérdés, hogyan döntik el, hogy melyik intézkedés hozza a szavazatokat és melyik, ami már túl rizikós, ami már vihet inkább???

Pl. lehetnének a gyógyszerek is olcsóbbak vagy a kenyér is. Olcsóbb benzin is rengeteg szavazatot jelentene, mégis itt racionálisan azt mondják, hogy ezt a gazdaság nem bírná el.
süti beállítások módosítása