HTML

Kérdezzünk bátran! A nem tudással nincs gond, ha merünk tenni ellene.

A jó kormányzás sosem a törvényeken alapszik

2020.04.04. 08:41 Steve123

"Good government never depends upon laws, but upon the personal qualities of
those who govern. The machinery of government is always subordinate to the will
of those who administer that machinery. The most important element of
government, therefore, is the method of choosing leaders."

"A jó kormányzás sosem a törvényeken alapszik, hanem a hatalmon lévők személyes tulajdonságain. A kormányzás gépezete mindig azoknak van alárendelve, akik ezt a gépezetet irányítják. Emiatt tehát a kormányzás legfontosabb része, a módszer amivel jó vezetőket lehet választani."

A fenti idézet a Dűne gyermekei könyvből való. Nagyon megragadott, amikor olvastam.

Azt tanultuk, hogy a törvények irányítják a társadalmat. Ez különbözteti meg a társadalmat a csürhétől, ahol az erősebb el tud venni mindent a gyengébbtől. A mindennapi tapasztalatunk is az, hogy a szabályokat betartják és nekünk is be kell tartani. Nem megyünk át a piroson, nem lopunk a boltból, nem verünk meg másokat. Ezeket az úgymond lehetőségeket, feladjuk a társadalmi rend kedvéért. Alkalmazkodunk a szabályokhoz.

Viszont az ország vezetőit nem kell, hogy érdekeljék a szabályok, szabadon megváltoztathatják őket. Most például a felhatalmazási törvényt nyomták át erőből. Nem látom ugyan, hogy ezt a törvényt rosszra használták eddig, de a járvány elleni intézkedéseket amúgy is meg lehetett volna lépni. Megmutatták, hogy a törvény van értük és nem ők a törvényért. Egyedül a miniszterelnökön múlik, hogy ML hány állami megrendelést fog kapni idén vagy hogy ki lesz az ország hivatalos ellensége.  

Persze egy miniszterelnök is csak az országán belül mindenható. A felhatalmazási törvény hatására a forint gyengülésből esésbe kapcsolt át. Most 365 ft körül jár az euró. A gonosz spekulánsok úgy gondolják, hogy Törökország és Venezuela útjára léptünk. Ha a forint gyengül, akkor folyamatosan párolog el a megtakarításunk. Nem gondoltam, hogy egyszer a szlovákokat fogjuk irigyelni. 

Nem tudom, hogy a szerző a fenti idézetet komolyan gondolta vagy társadalomkritikának szánta, de az biztos, hogy most a pénztárcánkon érezzük, hogy milyen kvalitású vezetőink vannak.

 

UI: Egy másik érdekes gondolat a Dűne világából: Az adóbevételek nagysága és azok felhasználása a lehető legfontosabb államtitkok közé tartoznak. Ironikus módon az embereket nem nagyon foglalkoztatja, hogy mennyit fizettek a Mátrai erőművért, hogy hány stadion épült, mennyibe kerül egy km autópálya, az állami megrendelések hány százalékát kapják meg baráti cégek, mennyire vannak ezek a megrendelések túlárazva. Ezek helyett a képviselők és miniszterek fizetését sokallják. Ha fehéren kapnak havi egy milliót az fáj, de a feketén odajutott tízzel nem foglalkozunk. Legfeljebb annyit, hogy nagyokat nevetünk a képviselői vagyonnyilatkozatokon.

3 komment

Címkék: adó Dűne

A bejegyzés trackback címe:

https://kerdezzbatran.blog.hu/api/trackback/id/tr6715589650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Elvtelen ember 2020.04.04. 21:42:01

Gyerekként idealista.
O
Kamaszként kívàncsi.

Felnőve full realista leszel,làtod a visszàssàgokat.

Egy tanàrom szerint egyik dogmànak sem szabadna behódolni.

Nem az a baj ,hogy vannak tàrsadalmi különbségek,hanem a gazdag azzal kezdi:

Ne kérdezd meg a első X összeget..,

Elvtelen ember 2020.04.04. 21:55:44

Erkölcs,etika,törvény.

Ezeket kéne a politikusnak alkalmazni, ebből semmi sem realizálódott àltalàban

Làtod a visszàsságokat,esélyed sincs drasztikus lépésekre,talán értelme sincsen.

Eltiporják gondolkodàs nélkül a nàlunk nagyobb tényezőket is...
süti beállítások módosítása