HTML

Kérdezzünk bátran! A nem tudással nincs gond, ha merünk tenni ellene.

Veszélyben a hatalom: a hatósági ár segíthet

2022.01.13. 11:20 Steve123

A Fidesz elkezdte a választási hajrát. Érzi, hogy nem biztos a győzelme, ezért csúcsra járatja a populizmust és az osztogatást. Igaz, hogy hitelből osztogat, de a hatalom megtartása mindennél fontosabb. Valljuk be őszintén ezzel a lépéssel tíz-, de akár százezrekkel növelte a szavazói számát. Sokan vannak, akik nem értik, nem érzik, hogy a hatósági ár milyen durva beavatkozás. Bezzeg ha a fizetéseket állítanák vissza az október 15-dikei szintre, akkor ugyanezek az emberek az utcára vonulnának. 

Hogy mindenki értse. A bolt megveszi normál áron a terméket, de csak veszteséggel árulhatja. Helyénvaló ez? Tegnap a benzinkutak fizettek, hogy a kormány népszerű legyen, ma a boltok, holnap kik?

Mi mást tehetett volna a kormány? Állhatta volna ő a cechet. Például rendkívüli segélyt ad a rászorult csoportoknak. Vagy esetleg Mészáros Lőrincz nyithatna boltokat, ahol ő veszteséggel árulná a lisztet és a cukrot. 

Hivatalosan azért van szükség hatósági árakra, mert nő az infláció. Orbán Viktor azt mondja, hogy erről természetesen külső okok tehetnek. A választási pénzosztogatás, a forint folyamatos elértéktelenedésének ehhez semmi köze nincs. Bájos, ahogy a hírekben egymás után jelentik be, hogy hatósági árat kell bevezetni, ugyanakkor újabb pénzosztások is lesznek. 

Már csak azt várom, hogy mikor fogja a miniszterelnök közhatalmilag megváltoztatni a kilogramm definícióját. A fürdőszobában a mérlege mindig egyre többet mutat, ezentúl olyan mérlegeket kell gyártani, amik annyit mutatnak mint 2012-ben.

Szólj hozzá!

Rezsisunnyogás

2021.11.11. 10:16 Steve123

Vannak, akik hisznek a mesékben. A jóságos miniszterelnök látja, hogy szenved a nép, ezért kihirdeti a rezsicsökkentést. Persze a hétfejű Brüsszel sárkány és a gonosz Soros mostoha megtámadja azt, de Viktor atyuska megnyeri nekünk a rezsiharcot.

A rezsicsökkentés azt sugallja, hogy eddig x forint volt a rezsi, amit lecsökkentettek és itt a történet vége, mindenki örül. Egyszerű belátni, hogy ez nem igaz. Mondjuk azt, hogy rezsi helyett dinnyéről van szó, mert így talán az érzelmek szerepét lehet csökkenteni. Kovács János dinnye termelő sok tényező alapján határozza meg az árat. Figyelembe veszi a költségeket, a konkurenciát, de még az időjárást is. Egy szép napon azt mondják Jánosunknak, hogy a dinnyét ezentúl adja olcsóbban, sőt később sem emelhet árat. Nagyot nyel János, de aztán látja, hogy az olcsóbb ár csak a lakosságra vonatkozik, éttermeknek, cégeknek továbbra is annyiért adja a dinnyét, amennyiért akarja. Legszívesebben azt mondaná, hogy ezentúl csak cégeknek fog árulni, de ezt nem engedik meg. Ezért kénytelen a lakossági veszteséget áthárítani a cégekre. A cégek természetesen továbbhárítják ezt a vevőikre, vagyis a lakosságra. Ugye, mindenki tapasztalta mostanában az áremelkedéseket, aminek ez is egy fontos összetevője!

Sikerült elérni, hogy a rezsit két részletben kell fizetni.  Ez nem rezsicsökkentés, hanem rezsisunnyogás!

Nézzük, milyen más lehetőségek vannak még. Lehet, hogy a lakossági veszteséget nem lehet egy az egyben átterhelni a cégekre. Ekkor Kovács János és a többi dinnyetermelő folyamatosan pénzt veszít. Próbálják hallogatni a karbantartásokat, nem ruháznak be öntözésre. Ez nyilvánvalóan nem megoldás, de a közmű cégek ezt teszik, ami az ellátásbiztonság rovására megy. Ha Jánosnak jó kapcsolatai vannak, akkor ki tudja lobbizni, hogy az állam térítse meg a veszteségét valamilyen formában (közvetlen támogatás, kedvezményes hitel). Na, de ki adja a pénzt az államnak? Igen, mi adófizetők. Ejnye-bejnye, már megint az embereknek kell fizetni! Furcsa is lenne, ha rezsicsökkentés árát Orbán Viktor a saját (vagy Mészáros Lőrinc) zsebéből fizetné. Ha támogatás sincs, akkor a dinnyetermelők szép lassan csődbe mennek. 

Lépjünk egyet vissza. Azt láttuk, hogy nem lehetséges úgy csökkenteni a rezsiárakat, hogy azt valaki ne fizesse meg. Lehet toporzékolni, mint egy kisgyerek, hogy, de én akkor is azt akarom. Nemrég valaki azt mondta, hogy a kormány a benzin árát is csökkentse. Szerinte alapjog, hogy kocsival járhasson dolgozni, akkor is, ha a cég a helyi bérletet kifizeti.

Így vagy úgy, de állni kell a cehet. Lehet cél, hogy a szolidaritás jegyében a legrászorultabbakat támogassuk. Természetesen ezt is az emberek adójából fizetik, de itt csak kis rétegről lehet szó. Az is reális cél, hogy a lakossági rezsi ár ne hullámozzon túl nagymértékben. Ekkor az árak nem követik szorosan a költségeket. Ha a költségek alacsonyak, akkor az árak nem mennek annyira le és a különbség egy alapba megy. Ha a költségek magasak, akkor az árak nem mennek annyira fel és a különbség az alapból jön. Ha egy hosszabb időszakot nézünk, akkor itt is (még kimondani is szörnyű) az emberek fizetik ki a költségeket.

A rezsisunnyogás sok hibát tartalmaz. Gázra vonatkozik, de fára, szénre nem. Rezsit szigeteléssel, spórolással is lehet csökkenteni, nem inkább azt kéne elősegíteni? Amortizálódnak a közműszolgáltatók, nesze neked ellátásbiztonság. Miért pont a rezsi árát kell csökkenteni, miért nem a kenyerét, miért nem dinnyéét? El ne felejtsem a dinnye árát a kormány túl alacsonynak találta, azt növelni kellett. A rezsisunnyogás legnagyobb bűne az, hogy táplálja az illúziót (valóságot?), hogy Magyarországon csak alattvalók vannak, akiket meg lehet venni kilóra, és az sem zavarja őket, hogy ők adják a vételárat.

Mindezt elmondva, Márki-Zay Péter, akkor jár el bölcsen, ha ígéretet tesz arra, hogy a következő ciklusban nem nyúl a rezsicsökkentéshez, különben, hadd fogalmazzam át Örkényt „lófasz lesz itt, nem kormányváltás”.

 

HAZUGSÁG | Reflexió.

Szólj hozzá!

Címkék: rezsicsökkentés Márki-Zay Péter

Egy új remény: MZP

2021.10.19. 14:33 Steve123

Márki-Zay Péternek már kétszer sikerült a lehetetlen, de még van másik kettő lehetetlen feladat előtte. Amikor Hódmezővásárhelyen polgármester lett, akkor bekerült a hírekbe. Lázár Jánost legyőzni hatalmas feladat volt. De ez inkább kivétel volt, mint szabály. A szabály pedig az, hogy a Fidesz mindent visz. 

A második feladat az előválasztás megnyerése volt. Jobb oldali emberként a Jobbik és MZP állt hozzám közel, de úgy gondoltam, hogyha MZP-re szavazok, akkor elveszik a szavazatom és ezzel Dobrevet segíteném. Az első fordulóban így a Jobbikra adtam le a voksomat. A második fordulóban már MZP-re ment a szavazat, a környezetemet is próbáltam erre buzdítani. 

Nehéz volt eddig az út, de a folytatás még nehezebb lesz. Kompromisszumot kell találnia a koalíció tagjai között, ami azt is jelenti, hogy többször nem a szívéhez legkedvesebb döntés mellett kell érvelnie. Ez nehezített terep a Fidesz legyőzésére. A Fideszes úthenger pedig elindult. A Kossuth rádiótól a mobilos hirdetésekig, minden azt harsogja, hogy Péter valójában Gyurcsány embere, aki adót akar emelni, migránsokat akar behozni. Hiszek MZP-ben, pénzzel is támogattam a kampányát. Remélem ezt mások is megteszik. Most ömleni fog a mocsok, de, minél jobban szorítja a Fidesz magához a hatalmat, annál többen ismerik fel, hogy ez egy erkölcsileg bukott rendszer. 

Ugorjunk előre az időben a választásokig. Tegyük fel, hogy megtörténik a csoda és az emberek bizalmat szavaznak MZP-nek. Ekkor egy még nehezebb feladat következik, az ország rendbetétele. A rendrakás a fejekben a legnehezebb. Vegyük például a migránsokat. Mindenki azt mondja, hogy nem kellenek migránsok, miközben rengeteg gyárban van jelentős ukrán munkaerő. Különböztessük meg már az illegális és a nem illegális migránst. Vagy ott van a nyugdíj. Egyszer és mindenkorra ki kell venni a nyugdíjat a politika játszóteréről. A nyugdíj mértékét, növelését automatikusan kell meghatározni. Nevetséges, hogy mindenki a nyugdíjasok szavazatát akarja megvenni, 13-dik havi nyugdíjjal, svájci indexálással, nyugdíj prémiummal. Azt is ki kell mondani, hogy egyáltalán nem igaz, hogy az adócsökkentés jó, az adónövelés rossz. Az adó nem más, mint egy ár, amit az emberek fizetnek az állami szolgáltatásokért. Ha többet akarok kapni, akkor nyilván többet kell fizetni. Persze ezek nem hálás feladatok. Ha csak azt az egyet meg tudja valósítani MZP, hogy az ő kormányában nem lopnak, akkor új reménye van ennek az országnak.

 

Star Wars: A New Hope | Book by Editors of Studio Fun International |  Official Publisher Page | Simon & Schuster

1 komment

Kötelező védőoltás: az emberi jogok tiprása vagy a társadalom megvédése

2021.06.22. 11:16 Steve123

A védőoltásokhoz hozzászoktunk. Gyerekkorábban mindenki kapott, meg se fordul az emberek fejében, hogy például a bárányhimlő elleni oltást ne adassa be a gyerekének. A koronavírus elleni oltás kapcsán valahogy az a vélekedés terjedt el, hogy ennek önkétesnek kell lennie. A kötelező oltás hirtelen az emberi szabadságjogok sárba tiprásával lett egyenlő. Próbálják rábeszélni az embereket az oltásra, de látszik, hogy aki nem olttatta be magát az ezután se fogja.

A beoltottak száma most 5,5m plusz sokaknak a betegségen való átesés adott védettséget. Ez viszont így is azt jelenti, hogy több millió ember van védelem nélkül. Azt se felejtsük el, hogy a védettek védettsége se tökéletes. Oltástól függően 70-90% közötti. Mi történik ősszel, mi lesz, ha ideér egy veszélyesebb variáns? Most úgy tűnik, hogy túl vagyunk a járványon, de erre nincs semmilyen garancia. Ahogy megérkezett a második és harmadik hullám, ugyanúgy megjöhet a negyedik is. Újból lezárások, kijárási korlátozás, és az egészségügyi rendszer is simán túlterhelődhet. Arra nincs statisztika, hogy hányan haltak meg azért halasztották a vizsgálatokat, műtéteket, mert a kifáradt orvosok, nővérek többet hibáztak. 

Miért nem olttatják be  magukat az emberek? Mert félnek és mert nem hisznek az orvosoknak, de főleg a politikusoknak. A félelem egy része megalapozott, hiszen ezeket az oltásokat nem tudták olyan alapossággal tesztelni, mintha tíz év állt volna rendelkezésre. Egy új oltásnál kevés a tapasztatlat. Ráadásul a média nagyon eltúlozta a mellékhatások bemutatását. Ki akarna olyan oltást, ami vérrögöt okozhat. (Én pont azt kaptam.)

Egy ismerős elmondta, hogy egy kisgyerek mennyire félt egy (nem koronavírus elleni) oltástól. Sírt, rúg-kapált, könyörgött, hogy anyu segíts. Ki az, akinek nem szakad meg ilyenkor a szíve? Persze a gyereket lefogták és beoltották. Ez volt az ő és a társadalom érdeke is. A kisgyerek félelme, nem racionális érveken nyugszik, nem a hatásosság és a mellékhatások alapos áttanulmányozása után döntött. Félt a tűtől, a fájdalomtól, az ismeretlentől. Ezek természetes érzések, de a felnőttévállás része, hogy megtanuljuk, hogy nem mindig szabad hallgatni az érzéseinkre. Az érzések sokszor tévútra visznek.

Az oltásellenesek látják, hogy számtalan embert beoltottak a környezetükben, nem lett különösebb bajuk, de ők még se akarják az oltást, mert nem merik vállalni a felelőséget. Úgy gondolják, ha betegek lesznek, akkor arról nem tehetnek, ha viszont az általuk kért oltás miatt lesz bajuk, akkor az az ő hibájuk. Van, amikor nem jó az embernek, ha szabadon dönthet. Valamilyen mértékben ez mindenkire igaz. Én például a kedvenc kajámra nem tudok nemet mondani, akkor sem, ha már jól laktam. 

Gyakori érv, hogy rajtam ne kisérletezzenek. 100 százalékos garancia nem létezik, ahogy 100 százalékos hatékonyság sem. Igaz, hogy 1 millió emberből egy embernél vérrög keletkezhet, de a teljes kép bőven pozitív. Természetesen a hírekbe csak a rendkívüli esetek kerülnek be. Valaki egyszer úgy fogalmazott, hogy az a hír, ami annyira ritka, annyira valószínűtlen, hogy arra mindenki felkapja a fejét, mert az átlag ember sosem találkozik ilyesmivel.

A társadalmi felelősség megköveteli az oltást. Lehet, hogy egy új variáns majd elsősorban az oltatlanok között terjed, de ha ők leterhelik a korházakat, akkor engem sem tudnak ellátni egy teljesen más probléma esetén sem. Sajnos a kormány politikai alapon gondolkodik, ezért nem tesz újabb lépést a kötelező védőoltás felé. Pedig ez az ő felelősége. Azt se felejtsük el, hogy az új variánsok nagyobb védtelen populációban tudnak létrejönni. Tényleg akarunk egy magyar mutánst is?

Lakásbiztosítása mindenkinek van. Ha felgyújtom a házamat, akkor biztosító nem fizet. Ez teljesen logikus. Ha tűzijátékot gyártok otthon, a biztonsági szabályok betartása nélkül, akkor a biztosító megint nem fizet. Miért is fizetne, ha nem tartottam be az elemi biztonsági intézkedéseket. A tb is egy biztosítás. Itt is be kell tartani az elvárható elővigyázatossági előírásokat. Ha van oltás, és nem élek vele, akkor ne fizessen a biztosító. Ez talán elég lesz arra, hogy ne csak az érzéseikre hallgassanak sokan, hanem végre felnőjenek.

Pfizer-BioNTech: kinek nem ajánlott az oltás? - EgészségKalauz

1 komment

Előválasztás: szavazni két jelöltre?

2021.06.09. 11:07 Steve123

Nem csalni szeretnék, de van egy problémám. Tudom, hogy kire szavaznék legszívesebben, de neki kicsi az esélye a sikere, így félek, hogy elveszik a szavazatom.

Az ellenzék egyetlen esélye a sikerre a teljes együttműködés. Ez olyan pártokat is egy oldalra terelt, amelyek korábban elképzelni sem tudták volna, hogy a másik jelöltjét fogják támogatni egy-egy körzetben. Az előválasztáson résztvevők itt találhatók meg. 

Egyszer régen még a Fidesz volt számomra a legszimpatikusabb. A fiatalság, az idealizmus, a konzervatív világnézet jó aurát adott a pártnak. Teltek az évek és egyre több lett a korrupció, a brüsszelezés, sorosozás, Oroszország és Kína lett a barátunk, Mészáros és társai pedig egyre csak gyarapodnak. Valaki nagyon jól megfogalmazta, hogy a fiatal Orbán Viktor szembeköpné a mait. Ne felejtsük el, hogy azért számos jó lépése is volt a vezetésnek. Nem igaz, hogy ott csak bűnözők lennének. Most olvastam például egy riportot Palkovicsról, amit mindenkinek csak ajánlani tudok. Vannak olyan emberek a Pártban, akik nem a pénzre hajtanak, szakértőek, nagy munkabírásúak, ugyanakkor végrehajtják a vezér megkérdőjelezhető döntéseit is. 

Ki az, aki le tudja válltani Orbán Viktort? Az előválasztás második fordulójába valószínűleg, Dobrev Klára, Jakab Péter, és Karácsony Gergely jut be. Dobrev Klárára sosem szavaznék. Ez nem neki szól, hanem a kedves férjének. Karácsony Gergelynek Budapest főpolgármestereként most van lehetősége, hogy bizonyítson. Igaz, a kormány mindenhol keresztbe tesz neki. Sokáig lebegtette, hogy indul-e az előválasztáson, aztán csak meggyőzte magát. Szerintem sokkal jobban tette volna, ha kihagyja ezt a választást és most a fővárosra koncentrál. Vona Gábor távozása után sokáig nem tudtam, hogy ki is irányít, akkor a Jobbikban. Ilyen mélységig nem követtem a híreket. Személy szerint sajnáltam Vona távozását, mert mindent megtett az előző választáson a győzelemért. Még most is emlékszem a Mi, veletek leváltjuk őket, plakátjukra. Viszont tény, hogy fényév távolságba voltak a győzelemtől. Az ígérte, hogy lemond és meg is tette. Aztán elkezdtem hallani Jakab Péterről. Egy erős párt áll mögötte, ezt a pártot a jó irányba vitte és kiváló szónoki adottságokkal rendelkezik. Az országházi előadásokon kívül ebben az interjúban is megmutatta, hogy olyan ember, aki méltó kihívója lehet a mostani miniszterelnöknek.

Az emberek sajnos előszeretettel mondják, hogy minden politikus csal és hazudik. Nem törődnek azzal, hogy az ország választotta meg a mostani garnitúrát. Arra pedig tényleg kevés ember szán időt, hogy végignézzen egy hatvan perces videót egy jelöltről, hogy felelőségteljesen tudjon dönteni. A Partizán áprilisi videóját most néztem meg Márki-Zay Péterről. Eddig annyit tudtam róla, hogy pártonkívüli, hogy Hódmezővásárhelyen minden akadály ellenére polgármester lett, amivel bebizonyította, hogy igenis van értelme az ellenzéki összefogásnak. Az interjúban bátran belement a kemény témákba és olyan intelligenciáról, magabiztoságról, hozzáértésről tett tanúbizonyságot, hogy személy szerint engem meggyőzött. Jakab azért picivel jobb szónok, tapasztaltabb, hogy miként kell kezelni a kényes kérdéseket. Jakab nagyobb erővel rendelkezik a választási csatához, de Márki-Zay a győzelem után jobb miniszterelnök lenne. Márki-Zay Péternek egyszerre előny és hátrány, hogy párton kívüli. Mivel nincs pártja, az előválasztáson nem sok az esélye, mivel nincs pártja a tényleges választáson a teljes ellenzéket és a kiábrándult Fidesz szavazók nagy részét is meg tudja szólítani.

Szóval megtörtént az a valószerűtlen esemény, hogy egyetlen interjú hatására Márki-Zay lett számomra a legjobb jelölt, viszont a választási matematika miatt Jakabra is szavazni szeretnék. Asszonnyal majd megbeszélem és ha egyet ért, akkor egyikünk az egyik, másikunk a másik jelöltre szavaz.

 

1 komment

A korona vírus és a béka

2021.04.03. 10:45 Steve123

Mindenki ismeri, az egyébként hamis, történetet, hogyha a békát forró vízbe dobják kiugrik, de ha szép lassan melegítik alatta a vizet, akkor megfő. A történet mondanivalója, hogyha mindenhez hozzá lehet szokni, akár a halálhoz is. 

Emlékszünk még a veronai buszbalesetre? Egy busznyi ember meghalt, megsebesült. A hírek hosszú hetekig foglalkoztak a témával. Elvégre nem természetes, hogy egyszerre meghalljon ennyi ember. Képzeljük el, hogy meghal egy busznyi ember balesetben. Olyanban, ami el is kerülhető lett volna. Aztán két óra múlva újabb hír, hogy egy másik buszbaleset is történt. Ez a busz is tele volt, itt is mindenki meghalt. Az emberek nem akarják elhinni, hogy két ilyen baleset is történhet egyetlen nap. Mindenki a felelőst keresi. Műszaki hiba volt, a sofőr lett rosszul, túl gyorsan mentek? Egymás után születnek a teóriák, de jön a hír a harmadik balesetről, majd a negyedikről, az ötödikről. Ekkor már a teljes buszközlekedést leállították, vizsgálóbizottságokat állítottak fel. A felháborodás óriási. Az egész ország gyászol, a nemzetközi hírekbe is bekerültek a magyar buszbalesetek. 

Körülbelül ennyi ember halt meg ma. Tegnap is. És tegnapelőtt is. Nagy valószínűséggel ennyien halnak meg holnap és holnapután is. És ezt mind meg lehet magyarázni.

"Orbán Viktor hangsúlyozta, tévednek, akik azt gondolják, hogy lezárásokkal meg lehet állítani a vírust, a leghatásosabb módszer a vakcina. A többi országban zajló védekezésről és a vakcinabeszerzésekről szólva kiemelte, jól teszik, hogy a németek, franciák, osztrákok szigorítanak, hiszen nekik nincs vakcinájuk."

Az előbbi kijelentés tökéletes példa a csúsztatásra. Új-Zéland, Kína, Tajvan, Ausztrália, Japán, Vietnám, megmutatták, hogy extrém mértékű lezárásokkal el lehet kerülni a katasztrófát. Lehet azt mondani, hogy szigetországban könnyű, kommunista országban könnyű, de senki sem kétli, hogy Orbán Viktornak két-harmados többséggel a hát mögött minden lehetősége megvolt arra, hogy a járványt sokkal agresszívabban és hatásosabban kezelje. Orbán Viktor olyan, a saját személyét középpontba állító rendszert hozott létre, ami most nagyon hatékony tudott volna lenni. Orbán Viktor az illetékes elvtárs, Magyarországon az történik, amit ő akar. 

Minden hatalma ellenére az eredményei sajnos tragikusak. A https://www.worldometers.info/coronavirus/#countries április 3-dikai adatai szerint nálunk az egymillió főre jutó hallottak száma 2230, a lesajnált németeknél 922, franciáknál 1473, osztrákoknál 1039. 

Nem Orbán Viktor a béka, hanem mi választópolgárok, akik nem kérjük számon, hogy miért ilyen eredménytelen a járványkezelés, hanem természetesnek tekintjük, hogy minden nap meg kell halnia több száz embernek és lelkesen várjuk a híreket lazításokról.

Szólj hozzá!

Koronavírus: A teljes lezárás elkerülése életek árán

2021.03.26. 13:58 Steve123

Politikusnak lenni nehéz. Az emberek azt szeretnék, hogy minden kívánságukat teljesítsék, de ez katasztrófához vezet. Például ki az, aki a lezárások szigorításáért kampányol? Mármint az orvosokon és a járványügyi szakembereken kívül? Mindenki az újra nyitásért lobbizik. Ha ő nyitva lehet, akkor én is had legyek. Nehéz ilyenkor egy politikusnak nemet mondani. Orbán Viktornak 2/3-os felhatalmazása van a kormányzásra, a pártja egységesen áll mögötte, ő az illetékes elvtárs, az egyszemélyi felelős azért, hogy miként kezelte a járványt. Minden nap újabb és újabb halálozási rekordok dőlnek meg, a kormánymédia mégis attól hangos, hogy mennyivel jobban kezeljük a járványt, mint a hanyatló nyugat. Korábban azt mondták, hogy a napi esetszámot nem kell nézni, hiszen a halálozás a lényeg. Amíg az alacsony, addig nincs gond. Most már az egymillió főre jutó halálozás ranglistáján előkelő helyet foglalunk el. Elmondták, hogy ezt a mutatót sem igazán releváns.

Mindenki tudja, hogy a vírust egy teljes lezárással lehet legjobban legyőzni. 3 hétig teljes lezárás. Minden üzem leáll, minden bolt becsuk, az utakat lezárják, kijárás csak kivételes esetben. Ez nagyon nagy ár, hiszen az élelmiszerellátást katonaságnak, rendőrségnek kell megoldani. Nagyon nehéz megmondani, hogy hol vannak a kivételek, hiszen egy erőműi dolgozó, az orvos mégis jusson el a munkahelyére, de ha túl sok a kivétel, akkor keveset ér a lezárás.

Ezt a teljes lezárást akarjuk elkerülni már egy éve. Nem csak a politikusok, hanem mi állampolgárok is. Pedig tudjuk, hogy nem csak a lezárásnak van ára, hanem a nyitásnak is. Napi 100-200 halott. Persze nem csak a magyar kormány vizsgázott elégtelenre, hanem az EU és az USA is. A legszomorúbb, hogy ha a halottakat nem is nézzük, akkor is kevésbé fájdalmas egy 3 hetes teljes lezárás, mint az egy év részleges

 

64 komment

Konzultáció az újraindításról: Újból furcsa kérdéseket kaptunk

2021.02.19. 11:12 Steve123

Az korábbi konzultációk távol álltak az igazi párbeszédtől. A kérdések olyan blőd módon voltak megfogalmazva, annyira irányították a választ, hogy értelmetlen volt a kitöltésük. A Fidesz szavazó kitöltötte és ezzel támogatta a kormányt, a más pártot támogatók vagy kapásból összetépték vagy próbáltak válaszolni, de rossz kérdésekre csak rossz válaszokat lehet adni. Ráadásul az egész rengeteg pénzbe került. 

Ezen a téren végre történt előrelépés, mert végre online lehet kitölteni a kérdőívet. Kíváncsi vagyok, hogy most mennyibe került a teljes lebonyolítás. Sajnos a kérdések most sem sikerültek túl jól. Előre elárulom, hogy a kormány szerint mindenhol az első válasz a helyes. Nem akarják, hogy véletlenül rosszul válasszon bárki.

 

1. Egyesek szerint a járványügyi korlátozó intézkedéseket fokozatosan, lépésről lépésre fel lehet oldani. Mások szerint ezt csak a járvány végén, egy lépésben lehet megtenni. Ön mit gondol erről?

Egy lépésben feloldani az olyan, mintha a bíróságon két ítélet van, ártatlan, akkor elmehet vagy bűnös, akkor halálbüntetés. 

 

2. Azok, akik beoltatják magukat vagy átestek a betegségen, védettségi igazolványt kapnak. Vannak, akik támogatják, hogy az ilyen igazolvánnyal rendelkezők felmentést kapjanak egyes korlátozó intézkedések alól. Ön mit gondol erről?

Ime egy értelmetlen kérdés. Aki nem betegedhet, nem fertőzhet másokat azokkal mért kell kiszúrni? Hogy dögöljön meg a szomszéd tehene is? 

 

3. Vannak, akik szerint – amint a járványügyi helyzet engedi – az első lépések között enyhíteni kell az este 8 óra utáni kijárási tilalmat. Ön egyetért ezzel?

Ez egy kacifántos kérdés. Elsőre úgy tűnik, hogy az a kérdés, hogy enyhítés első lépése a kijárási tilalom enyhítése legyen-e. Csakhogy ott van a betoldás, hogy "amint a járványügyi helyzet engedi". Vagyis a kérdés arra irányul, hogy ha már lehet enyhíteni a kijárási tilalmat, akkor enyhítsük-e. A helyes válasz igen.

 

A 4., 5. és 6. kérdés ugyanezt kérdezi a szállodákra, a sportlétesítményekre és a koncertekre. Még véletlenül sem mertek feltenni egy igazi kérdést. Például, hogy ha napi kevesebb, mint 1000 új eset van, akkor lehet-e enyhíteni a kijárási korlátozást? Ha nem 1000-nél, akkor hánynál? Vagy például, hogy milyen sorrendben oldják fel a korlátozásokat?

 

7.  Vannak, akik azt javasolják, hogy a járvány elmúltáig Magyarország területére csak olyan külföldiek léphessenek, akiket beoltottak vagy rendelkeznek védettségi igazolvánnyal. Ön egyetért ezzel?

Ez a kedvencem. Hányszor hallottuk már, hogy a vírust behurcolják a gonosz külföldiek meg a migránsok persze. Az igaz, hogy úgy hozták be a vírust, de az emberek nagy része itthon fertőződött meg. A határokat akkor kell védeni, hogy belül nincs vagy csak nagyon kevés a beteg. Utólag teljesen felesleges erősködni. Ilyen logikával a megyehatárokat, vagy akár minden települést is le lehetne zárni. Persze itt is az a helyes válasz, hogy zárjuk le jól a határokat. Csak arra leszek kíváncsi, hogy ki kap majd mentességet. Feltehetőleg az árufuvarozok, az ingázók, a politikusok, az üzleti útra tartók. 

 

Őszintén remélem, hogy egyre több dologban fogják megkérdezni az embereket. A technika lehetővé tette, hogy elenyésző pénzből lehet egy online konzultációt tartani. Persze a dolognak akkor van csak értelme, ha értelmes kérdéseket tesznek fel. 

 

Image result for nemzeti konzultáció

5 komment

Címkék: vírus korona vírus

Koronavírus: Hazug számok

2020.09.23. 11:15 Steve123

A Chernobyl sorozatot mindenkinek csak ajánlani tudom. Nagyszerűen bemutatja, hogyan milyen döntések, milyen helyzet vezetett el a katasztrófához. Persze az még kőkemény kommunizmus volt. Az ma már nem fordulhat elő. Vagy mégis?

Az egyik jelenetben a sugárzás érétkét mérték a katasztrófa után. A pontos számra nem emlékszem, legyen 300 mSv. Az egyik mérnök rögtön mondta, hogy azért mutat csak ennyit, mert ez a műszer felső határa. Természetesen letorkolták, hogy csak pánikot akar kelteni. Volt másik, nagyobb intervallumban működő mérő, de annak a használatához engedély kellett volna. Jelentették hát, hogy a sugárzás 300 mSv, ami rossz, de nem katasztrófa. Felfelé már csak ez a hír ment.

Magyarország a korona vírus tesztelési kapacitás határára ért. Azért van csak napi 600-1000 új eset, nem tudnak többet mérni. Hogy mennyi a tesztelési kapacitás azt szigorúan titokban tartják. Nehogy már pánikot keltsen valaki. Az első hullámkor volt átfogó vizsgálat, egy reprezentatív minta alapján mondták meg, hogy összesen mennyi volt a beteg. Ennek elvégzésétől most úgy félnek, mint ördög a tömjénfüsttől. 

Másik oldalról a gyógyultak száma is teljesen fals. Úgy néz ki, mintha a második hullám betegeiből alig gyógyulna ki valaki. Mi mégis ezeket a számokat nézzük, mert csak ezek vannak. Ezen számok alapján mondják, hogy Csehországban több a beteg, mint nálunk, pedig fogalma sincs senkinek. Még mindig azt hangsúlyozzák, hogy a külföldiek hurcolják be a betegséget, ezért kell határzár.

Eltelt a nyár. Azt mondták, hogy felkészültünk. 16 ezer lélegeztető gép van, de tesztelni egyszerűen nem tudunk többet. Mindenki nyugodt, hogy csak 300 mSv a sugárzás. 

Protecting workers from radiation on the job - Safety Management Group, Inc.

Szólj hozzá!

Zöld ország a piros tengerben

2020.08.29. 07:10 Steve123

Egy kisgyereknek mindent meg kell magyarázni. A dilettáns azt jelenti, hogy valaki hozzá nem értő módon végez valamely tevékenységet. Például, dilettáns az a vezető, aki Magyarországot a vírustól úgy akarja megvédeni, hogy hagyja, hogy a napi esetszám felmenjen száz felé, és miután "behurcolták" a vírust, utána zárja le a határokat. 

Persze érthető, hogy sokan akartak nyaralni, bár azért mindenkinek biztos nem futott jachtozásra. Az mégis furcsa, hogy eddig sem adtak semmilyen szabályt arra, hogy mi alapján sorolják, zöld, sárga és piros csoportba az országokat, de most egyszerre a teljes világ bepirosodott, hazánkat kivéve persze. Sokat nem kell csodálkozni ezen, hiszen a miniszterelnök napra pontosan megtudta mondani, hogy mikor lesz az első hullám csúcsa, és azt is előre tudta, hogy jön a második hullám.

Szofisztikált szabályozást ígértek, ehelyett minden ország piros lett. Van olyan orvos, aki csak amputálni szeret. Félreértés ne essék, nem arról van szó, hogy nem kell szigorítás, de arányos intézkedésekre lett volna szükség. Például, ha focimeccsek, fesztiválok lehetnek, akkor a Szlovákiából való beutazás sem ördögtől való. A dilettáns tökéletes példája, amikor egy területen túlzó szigort alkalmaznak, miközben minden más esetben döntésképtelenek. Kezdődik a félév és még mindig nincs pontos iránymutatás, hogy például az egyetemeknek milyen szabályokat kell betartania.

A tesztek költsége végképp kiverte a biztosítékot nálam. Mindenkinek magának kell fizetni. Pont. Mintha semmilyen eset nem létezne, amikor elvárható lenne, hogy egy adózó, járulékot fizető ember tesztjét a tb finanszírozza. Ha valaki egy közeli hozzátartozója temetésére megy, vagy külföldi orvoshoz, az tényleg ugyanaz a kategória, mint a nyaralás? Bizonyára a 16 ezer, rekord egységáron vett lélegeztető gépre elment az összes pénz.

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása