HTML

Kérdezzünk bátran! A nem tudással nincs gond, ha merünk tenni ellene.

Előválasztás: szavazni két jelöltre?

2021.06.09. 11:07 Steve123

Nem csalni szeretnék, de van egy problémám. Tudom, hogy kire szavaznék legszívesebben, de neki kicsi az esélye a sikere, így félek, hogy elveszik a szavazatom.

Az ellenzék egyetlen esélye a sikerre a teljes együttműködés. Ez olyan pártokat is egy oldalra terelt, amelyek korábban elképzelni sem tudták volna, hogy a másik jelöltjét fogják támogatni egy-egy körzetben. Az előválasztáson résztvevők itt találhatók meg. 

Egyszer régen még a Fidesz volt számomra a legszimpatikusabb. A fiatalság, az idealizmus, a konzervatív világnézet jó aurát adott a pártnak. Teltek az évek és egyre több lett a korrupció, a brüsszelezés, sorosozás, Oroszország és Kína lett a barátunk, Mészáros és társai pedig egyre csak gyarapodnak. Valaki nagyon jól megfogalmazta, hogy a fiatal Orbán Viktor szembeköpné a mait. Ne felejtsük el, hogy azért számos jó lépése is volt a vezetésnek. Nem igaz, hogy ott csak bűnözők lennének. Most olvastam például egy riportot Palkovicsról, amit mindenkinek csak ajánlani tudok. Vannak olyan emberek a Pártban, akik nem a pénzre hajtanak, szakértőek, nagy munkabírásúak, ugyanakkor végrehajtják a vezér megkérdőjelezhető döntéseit is. 

Ki az, aki le tudja válltani Orbán Viktort? Az előválasztás második fordulójába valószínűleg, Dobrev Klára, Jakab Péter, és Karácsony Gergely jut be. Dobrev Klárára sosem szavaznék. Ez nem neki szól, hanem a kedves férjének. Karácsony Gergelynek Budapest főpolgármestereként most van lehetősége, hogy bizonyítson. Igaz, a kormány mindenhol keresztbe tesz neki. Sokáig lebegtette, hogy indul-e az előválasztáson, aztán csak meggyőzte magát. Szerintem sokkal jobban tette volna, ha kihagyja ezt a választást és most a fővárosra koncentrál. Vona Gábor távozása után sokáig nem tudtam, hogy ki is irányít, akkor a Jobbikban. Ilyen mélységig nem követtem a híreket. Személy szerint sajnáltam Vona távozását, mert mindent megtett az előző választáson a győzelemért. Még most is emlékszem a Mi, veletek leváltjuk őket, plakátjukra. Viszont tény, hogy fényév távolságba voltak a győzelemtől. Az ígérte, hogy lemond és meg is tette. Aztán elkezdtem hallani Jakab Péterről. Egy erős párt áll mögötte, ezt a pártot a jó irányba vitte és kiváló szónoki adottságokkal rendelkezik. Az országházi előadásokon kívül ebben az interjúban is megmutatta, hogy olyan ember, aki méltó kihívója lehet a mostani miniszterelnöknek.

Az emberek sajnos előszeretettel mondják, hogy minden politikus csal és hazudik. Nem törődnek azzal, hogy az ország választotta meg a mostani garnitúrát. Arra pedig tényleg kevés ember szán időt, hogy végignézzen egy hatvan perces videót egy jelöltről, hogy felelőségteljesen tudjon dönteni. A Partizán áprilisi videóját most néztem meg Márki-Zay Péterről. Eddig annyit tudtam róla, hogy pártonkívüli, hogy Hódmezővásárhelyen minden akadály ellenére polgármester lett, amivel bebizonyította, hogy igenis van értelme az ellenzéki összefogásnak. Az interjúban bátran belement a kemény témákba és olyan intelligenciáról, magabiztoságról, hozzáértésről tett tanúbizonyságot, hogy személy szerint engem meggyőzött. Jakab azért picivel jobb szónok, tapasztaltabb, hogy miként kell kezelni a kényes kérdéseket. Jakab nagyobb erővel rendelkezik a választási csatához, de Márki-Zay a győzelem után jobb miniszterelnök lenne. Márki-Zay Péternek egyszerre előny és hátrány, hogy párton kívüli. Mivel nincs pártja, az előválasztáson nem sok az esélye, mivel nincs pártja a tényleges választáson a teljes ellenzéket és a kiábrándult Fidesz szavazók nagy részét is meg tudja szólítani.

Szóval megtörtént az a valószerűtlen esemény, hogy egyetlen interjú hatására Márki-Zay lett számomra a legjobb jelölt, viszont a választási matematika miatt Jakabra is szavazni szeretnék. Asszonnyal majd megbeszélem és ha egyet ért, akkor egyikünk az egyik, másikunk a másik jelöltre szavaz.

 

1 komment

A korona vírus és a béka

2021.04.03. 10:45 Steve123

Mindenki ismeri, az egyébként hamis, történetet, hogyha a békát forró vízbe dobják kiugrik, de ha szép lassan melegítik alatta a vizet, akkor megfő. A történet mondanivalója, hogyha mindenhez hozzá lehet szokni, akár a halálhoz is. 

Emlékszünk még a veronai buszbalesetre? Egy busznyi ember meghalt, megsebesült. A hírek hosszú hetekig foglalkoztak a témával. Elvégre nem természetes, hogy egyszerre meghalljon ennyi ember. Képzeljük el, hogy meghal egy busznyi ember balesetben. Olyanban, ami el is kerülhető lett volna. Aztán két óra múlva újabb hír, hogy egy másik buszbaleset is történt. Ez a busz is tele volt, itt is mindenki meghalt. Az emberek nem akarják elhinni, hogy két ilyen baleset is történhet egyetlen nap. Mindenki a felelőst keresi. Műszaki hiba volt, a sofőr lett rosszul, túl gyorsan mentek? Egymás után születnek a teóriák, de jön a hír a harmadik balesetről, majd a negyedikről, az ötödikről. Ekkor már a teljes buszközlekedést leállították, vizsgálóbizottságokat állítottak fel. A felháborodás óriási. Az egész ország gyászol, a nemzetközi hírekbe is bekerültek a magyar buszbalesetek. 

Körülbelül ennyi ember halt meg ma. Tegnap is. És tegnapelőtt is. Nagy valószínűséggel ennyien halnak meg holnap és holnapután is. És ezt mind meg lehet magyarázni.

"Orbán Viktor hangsúlyozta, tévednek, akik azt gondolják, hogy lezárásokkal meg lehet állítani a vírust, a leghatásosabb módszer a vakcina. A többi országban zajló védekezésről és a vakcinabeszerzésekről szólva kiemelte, jól teszik, hogy a németek, franciák, osztrákok szigorítanak, hiszen nekik nincs vakcinájuk."

Az előbbi kijelentés tökéletes példa a csúsztatásra. Új-Zéland, Kína, Tajvan, Ausztrália, Japán, Vietnám, megmutatták, hogy extrém mértékű lezárásokkal el lehet kerülni a katasztrófát. Lehet azt mondani, hogy szigetországban könnyű, kommunista országban könnyű, de senki sem kétli, hogy Orbán Viktornak két-harmados többséggel a hát mögött minden lehetősége megvolt arra, hogy a járványt sokkal agresszívabban és hatásosabban kezelje. Orbán Viktor olyan, a saját személyét középpontba állító rendszert hozott létre, ami most nagyon hatékony tudott volna lenni. Orbán Viktor az illetékes elvtárs, Magyarországon az történik, amit ő akar. 

Minden hatalma ellenére az eredményei sajnos tragikusak. A https://www.worldometers.info/coronavirus/#countries április 3-dikai adatai szerint nálunk az egymillió főre jutó hallottak száma 2230, a lesajnált németeknél 922, franciáknál 1473, osztrákoknál 1039. 

Nem Orbán Viktor a béka, hanem mi választópolgárok, akik nem kérjük számon, hogy miért ilyen eredménytelen a járványkezelés, hanem természetesnek tekintjük, hogy minden nap meg kell halnia több száz embernek és lelkesen várjuk a híreket lazításokról.

Szólj hozzá!

Koronavírus: A teljes lezárás elkerülése életek árán

2021.03.26. 13:58 Steve123

Politikusnak lenni nehéz. Az emberek azt szeretnék, hogy minden kívánságukat teljesítsék, de ez katasztrófához vezet. Például ki az, aki a lezárások szigorításáért kampányol? Mármint az orvosokon és a járványügyi szakembereken kívül? Mindenki az újra nyitásért lobbizik. Ha ő nyitva lehet, akkor én is had legyek. Nehéz ilyenkor egy politikusnak nemet mondani. Orbán Viktornak 2/3-os felhatalmazása van a kormányzásra, a pártja egységesen áll mögötte, ő az illetékes elvtárs, az egyszemélyi felelős azért, hogy miként kezelte a járványt. Minden nap újabb és újabb halálozási rekordok dőlnek meg, a kormánymédia mégis attól hangos, hogy mennyivel jobban kezeljük a járványt, mint a hanyatló nyugat. Korábban azt mondták, hogy a napi esetszámot nem kell nézni, hiszen a halálozás a lényeg. Amíg az alacsony, addig nincs gond. Most már az egymillió főre jutó halálozás ranglistáján előkelő helyet foglalunk el. Elmondták, hogy ezt a mutatót sem igazán releváns.

Mindenki tudja, hogy a vírust egy teljes lezárással lehet legjobban legyőzni. 3 hétig teljes lezárás. Minden üzem leáll, minden bolt becsuk, az utakat lezárják, kijárás csak kivételes esetben. Ez nagyon nagy ár, hiszen az élelmiszerellátást katonaságnak, rendőrségnek kell megoldani. Nagyon nehéz megmondani, hogy hol vannak a kivételek, hiszen egy erőműi dolgozó, az orvos mégis jusson el a munkahelyére, de ha túl sok a kivétel, akkor keveset ér a lezárás.

Ezt a teljes lezárást akarjuk elkerülni már egy éve. Nem csak a politikusok, hanem mi állampolgárok is. Pedig tudjuk, hogy nem csak a lezárásnak van ára, hanem a nyitásnak is. Napi 100-200 halott. Persze nem csak a magyar kormány vizsgázott elégtelenre, hanem az EU és az USA is. A legszomorúbb, hogy ha a halottakat nem is nézzük, akkor is kevésbé fájdalmas egy 3 hetes teljes lezárás, mint az egy év részleges

 

64 komment

Konzultáció az újraindításról: Újból furcsa kérdéseket kaptunk

2021.02.19. 11:12 Steve123

Az korábbi konzultációk távol álltak az igazi párbeszédtől. A kérdések olyan blőd módon voltak megfogalmazva, annyira irányították a választ, hogy értelmetlen volt a kitöltésük. A Fidesz szavazó kitöltötte és ezzel támogatta a kormányt, a más pártot támogatók vagy kapásból összetépték vagy próbáltak válaszolni, de rossz kérdésekre csak rossz válaszokat lehet adni. Ráadásul az egész rengeteg pénzbe került. 

Ezen a téren végre történt előrelépés, mert végre online lehet kitölteni a kérdőívet. Kíváncsi vagyok, hogy most mennyibe került a teljes lebonyolítás. Sajnos a kérdések most sem sikerültek túl jól. Előre elárulom, hogy a kormány szerint mindenhol az első válasz a helyes. Nem akarják, hogy véletlenül rosszul válasszon bárki.

 

1. Egyesek szerint a járványügyi korlátozó intézkedéseket fokozatosan, lépésről lépésre fel lehet oldani. Mások szerint ezt csak a járvány végén, egy lépésben lehet megtenni. Ön mit gondol erről?

Egy lépésben feloldani az olyan, mintha a bíróságon két ítélet van, ártatlan, akkor elmehet vagy bűnös, akkor halálbüntetés. 

 

2. Azok, akik beoltatják magukat vagy átestek a betegségen, védettségi igazolványt kapnak. Vannak, akik támogatják, hogy az ilyen igazolvánnyal rendelkezők felmentést kapjanak egyes korlátozó intézkedések alól. Ön mit gondol erről?

Ime egy értelmetlen kérdés. Aki nem betegedhet, nem fertőzhet másokat azokkal mért kell kiszúrni? Hogy dögöljön meg a szomszéd tehene is? 

 

3. Vannak, akik szerint – amint a járványügyi helyzet engedi – az első lépések között enyhíteni kell az este 8 óra utáni kijárási tilalmat. Ön egyetért ezzel?

Ez egy kacifántos kérdés. Elsőre úgy tűnik, hogy az a kérdés, hogy enyhítés első lépése a kijárási tilalom enyhítése legyen-e. Csakhogy ott van a betoldás, hogy "amint a járványügyi helyzet engedi". Vagyis a kérdés arra irányul, hogy ha már lehet enyhíteni a kijárási tilalmat, akkor enyhítsük-e. A helyes válasz igen.

 

A 4., 5. és 6. kérdés ugyanezt kérdezi a szállodákra, a sportlétesítményekre és a koncertekre. Még véletlenül sem mertek feltenni egy igazi kérdést. Például, hogy ha napi kevesebb, mint 1000 új eset van, akkor lehet-e enyhíteni a kijárási korlátozást? Ha nem 1000-nél, akkor hánynál? Vagy például, hogy milyen sorrendben oldják fel a korlátozásokat?

 

7.  Vannak, akik azt javasolják, hogy a járvány elmúltáig Magyarország területére csak olyan külföldiek léphessenek, akiket beoltottak vagy rendelkeznek védettségi igazolvánnyal. Ön egyetért ezzel?

Ez a kedvencem. Hányszor hallottuk már, hogy a vírust behurcolják a gonosz külföldiek meg a migránsok persze. Az igaz, hogy úgy hozták be a vírust, de az emberek nagy része itthon fertőződött meg. A határokat akkor kell védeni, hogy belül nincs vagy csak nagyon kevés a beteg. Utólag teljesen felesleges erősködni. Ilyen logikával a megyehatárokat, vagy akár minden települést is le lehetne zárni. Persze itt is az a helyes válasz, hogy zárjuk le jól a határokat. Csak arra leszek kíváncsi, hogy ki kap majd mentességet. Feltehetőleg az árufuvarozok, az ingázók, a politikusok, az üzleti útra tartók. 

 

Őszintén remélem, hogy egyre több dologban fogják megkérdezni az embereket. A technika lehetővé tette, hogy elenyésző pénzből lehet egy online konzultációt tartani. Persze a dolognak akkor van csak értelme, ha értelmes kérdéseket tesznek fel. 

 

Image result for nemzeti konzultáció

5 komment

Címkék: vírus korona vírus

Koronavírus: Hazug számok

2020.09.23. 11:15 Steve123

A Chernobyl sorozatot mindenkinek csak ajánlani tudom. Nagyszerűen bemutatja, hogyan milyen döntések, milyen helyzet vezetett el a katasztrófához. Persze az még kőkemény kommunizmus volt. Az ma már nem fordulhat elő. Vagy mégis?

Az egyik jelenetben a sugárzás érétkét mérték a katasztrófa után. A pontos számra nem emlékszem, legyen 300 mSv. Az egyik mérnök rögtön mondta, hogy azért mutat csak ennyit, mert ez a műszer felső határa. Természetesen letorkolták, hogy csak pánikot akar kelteni. Volt másik, nagyobb intervallumban működő mérő, de annak a használatához engedély kellett volna. Jelentették hát, hogy a sugárzás 300 mSv, ami rossz, de nem katasztrófa. Felfelé már csak ez a hír ment.

Magyarország a korona vírus tesztelési kapacitás határára ért. Azért van csak napi 600-1000 új eset, nem tudnak többet mérni. Hogy mennyi a tesztelési kapacitás azt szigorúan titokban tartják. Nehogy már pánikot keltsen valaki. Az első hullámkor volt átfogó vizsgálat, egy reprezentatív minta alapján mondták meg, hogy összesen mennyi volt a beteg. Ennek elvégzésétől most úgy félnek, mint ördög a tömjénfüsttől. 

Másik oldalról a gyógyultak száma is teljesen fals. Úgy néz ki, mintha a második hullám betegeiből alig gyógyulna ki valaki. Mi mégis ezeket a számokat nézzük, mert csak ezek vannak. Ezen számok alapján mondják, hogy Csehországban több a beteg, mint nálunk, pedig fogalma sincs senkinek. Még mindig azt hangsúlyozzák, hogy a külföldiek hurcolják be a betegséget, ezért kell határzár.

Eltelt a nyár. Azt mondták, hogy felkészültünk. 16 ezer lélegeztető gép van, de tesztelni egyszerűen nem tudunk többet. Mindenki nyugodt, hogy csak 300 mSv a sugárzás. 

Protecting workers from radiation on the job - Safety Management Group, Inc.

Szólj hozzá!

Zöld ország a piros tengerben

2020.08.29. 07:10 Steve123

Egy kisgyereknek mindent meg kell magyarázni. A dilettáns azt jelenti, hogy valaki hozzá nem értő módon végez valamely tevékenységet. Például, dilettáns az a vezető, aki Magyarországot a vírustól úgy akarja megvédeni, hogy hagyja, hogy a napi esetszám felmenjen száz felé, és miután "behurcolták" a vírust, utána zárja le a határokat. 

Persze érthető, hogy sokan akartak nyaralni, bár azért mindenkinek biztos nem futott jachtozásra. Az mégis furcsa, hogy eddig sem adtak semmilyen szabályt arra, hogy mi alapján sorolják, zöld, sárga és piros csoportba az országokat, de most egyszerre a teljes világ bepirosodott, hazánkat kivéve persze. Sokat nem kell csodálkozni ezen, hiszen a miniszterelnök napra pontosan megtudta mondani, hogy mikor lesz az első hullám csúcsa, és azt is előre tudta, hogy jön a második hullám.

Szofisztikált szabályozást ígértek, ehelyett minden ország piros lett. Van olyan orvos, aki csak amputálni szeret. Félreértés ne essék, nem arról van szó, hogy nem kell szigorítás, de arányos intézkedésekre lett volna szükség. Például, ha focimeccsek, fesztiválok lehetnek, akkor a Szlovákiából való beutazás sem ördögtől való. A dilettáns tökéletes példája, amikor egy területen túlzó szigort alkalmaznak, miközben minden más esetben döntésképtelenek. Kezdődik a félév és még mindig nincs pontos iránymutatás, hogy például az egyetemeknek milyen szabályokat kell betartania.

A tesztek költsége végképp kiverte a biztosítékot nálam. Mindenkinek magának kell fizetni. Pont. Mintha semmilyen eset nem létezne, amikor elvárható lenne, hogy egy adózó, járulékot fizető ember tesztjét a tb finanszírozza. Ha valaki egy közeli hozzátartozója temetésére megy, vagy külföldi orvoshoz, az tényleg ugyanaz a kategória, mint a nyaralás? Bizonyára a 16 ezer, rekord egységáron vett lélegeztető gépre elment az összes pénz.

Szólj hozzá!

Pro és Kontra

2020.05.14. 13:06 Steve123

Néztem egy videót, ami a szakmámhoz tartozó két új technológiát mutatott be. Részletezték, hogy mit tudnak, összehasonlították őket egymással és a régi technológiákkal, felsorolták a jó és rossz tulajdonságaikat. Mindenki tudja, hogy mindennek van jó és rossz tulajdonsága is. Ha valamiről csak jót vagy csak rosszat hallasz, akkor biztos lehetsz benne, hogy megvezetnek. A videó végén adtak egy szubjektív véleményt, hogy a készítő melyik technológiát találja jobbnak, de hangsúlyozta ez nagyban függ az ember személyes preferenciájától.

Reggel a Kossuth rádiót bekapcsolva nem fárasztottak a dolgok árnyalásával. A kormány nagyon jól teljesít koronavírus ügyben. Egy angol tanulmányt idéztek, hogy nálunk jelent meg legkésőbb a járvány, de mégis mi hoztuk meg legkorábban a korlátozó intézkedéseket. Minden nagyon szép, minden nagyon, mindennel meg lehetünk elégedve.

Ezzel szemben a Pesti út idősotthon, ami az ellenzék, Karácsony Gergely felügyelete alá tartozik, a hanyagság és gondatlanság fellegvárra. Találtak olyan hozzátartozott, aki szerint a rokona még vizet is alig kapott! Karácsony pedig csak vádaskodik és nem ismeri el a felelősségét.  El is indítottak egy újabb vizsgálatot az ügyben ismeretlen tettes ellen. De a Kossuth rádió tudja ki a felelős.

Lehetne szomorúan mosolyogni, hogy a közszolgálati rádió elégtelent kapott közszolgálatiságból és jelest propagandából. Mikor jutunk oda, hogy személyesen Karácsony ellen emelnek vádat, hiszen nyerni mert Budapesten? 

Männchen pro contra Mousepad - rectangular - 23cm x 19: Amazon.co ...

Szólj hozzá!

Kormányzati információ vagy párt propaganda?

2020.05.08. 11:36 Steve123

Munkába menet látom, hogy az eddigi kijárási korlátozás plakátokat felváltották a visszaépítjük a 13. havi nyugdíjat plakátok. Ez kiütötte a biztosítékot nálam. A kijárási korlátozásról szóló plakáttal szerintem senkinek nem volt baja. A visszaépítjük a 13. havi nyugdíjat egyértelműen párt propaganda. Lehet azzal érvelni, hogy nincs éles határvonal kormány és a kormányozó párt között, de az emberek tudják, hogy ez már a választási kampány része. Ha a fidesz kasszából fizették volna ezeket a plakátokat, akkor egy rossz szavam nem lenne. Szerintem nem helyes, ha a kormány párt a párt pénztár részének tekinti a költségvetést.

A szomorú, hogy ezen már senki sem lepődik meg. Felírták a plakátra, hogy kormányzati információ és ezzel mossák kezeiket. Volt már hasonló plakát kampány. Volt, amikor 12 Soros plakátot számoltam egymás után. Kell a bevétel a plakátos haveroknak. 

A plakát üzenete egy külön litániát ér meg. A 13. havi nyugdíjat ugyanaz a kormány vette el, amelyik most visszaépíti. Csakhogy az első feléről most mélyen hallgatnak. Az 1984 című könyvben van egy rész, amikor magyarázzák a rendszer működését. - "A" az ellenségünk "B" a barátunk. Aztán jön egy éles váltás. "B" a barátunk és "A" az ellenségünk. Ez mindig is így volt. Aki, nem ezt mondja az lázad a rend ellen. Az embereknek meg kell tanulni, hogy átállítsák az agyukat az új igazságra. - Elég abszurd volt, kicsit nevetséges is. Az emberek nem ennyire ostobák. Aztán körülnézek és látom, hogy a Kelet a barátunk, Brüsszel az ellenségünk. A fiatal Orbán Viktor még nem ezt mondta. A 13-dik nyugdíjjal is 180 fokos a fordulat. Nem foglalkoznak már a nyugdíjrendszer fenntarthatóságával, hogy most elsősorban a munkahelyekre kell koncentrálni, hogy költségvetési hiányból adnak emelést. A nyugdíjas szavazatokat most meg kell venni.

 

Propaganda 4.0 – Countercurrents

Szólj hozzá!

Nyugdíj = az állam tartozik egy szívességgel

2020.04.23. 14:41 Steve123

Mindenki tudja, hogy működik a nyugdíj. Munkavállaló és munkaadó is fizet a munkabér után és ennek fejében, nyugdíjas korban a postás hozza az ellátást. Ez nem más, mint egy kölcsön, amit majd egyszer visszakapunk. Ha bemész a bankba és felveszel mondjuk lakáskölcsönt, akkor a szerződés részletesen tartalmazza, hogy mennyi a kölcsön összege, milyen formában, milyen ütemezésben kell visszafizetni, hogyan kell számolni a kamatot, milyen díjat kell fizetni előtörlesztéskor, stb. Ezt mindenki természetesnek veszi bár sokan nem olvassák el az apróbetűs részeket. 

A nyugdíj ezzel szemben egy olyan kölcsön, ahol semmi sincs leírva. Valójában nyugdíj jogosultságot szerez az ember, de hogy az mire jogosít az folyamatosan változik. Most például a 13-dik havi nyugdíjat fogják visszavezetni. Egyszer elvették, hiszen a nyugdíjrendszer hosszú távon nem fenntartható, ráadásul nincsen december után még egy titkos hónap. Most viszont itt a válság és amikor sok ember veszti el az állását, akkor megnő azok száma, akik változást szeretnének a kormánykereknél. A nyugdíjasok szavazatai nagyon sokat érnek.

Nem amellett akarok érvelni, hogy kell-e 13. havi nyugdíj vagy sem, hanem amellett, hogy olyan rendszer kell, ahol a nyugdíj nem a szavazatvásárlás eszköze. Most a nyugdíj olyan, mint egy szívesség. Illik viszonozni, de hogy miképp az a politikai szélállástól függ. Ha lenne beleszólásod, akkor te adnál kölcsönt úgy, hogy csak annyit tudsz, hogy az majd valamikor, valamilyen formában lesz visszaadva?

A nyugdíjnak úgy kellene viselkednie, mint egy igazi kölcsönnek. Gyűlik a pénz, folyamatosan kamatozik, aztán amikor úgy döntesz, akkor veszel érte egy inflációkövető életjáradékot, amit az összegyűlt összeg és a várható élettartam alapján számolnak ki. 

Ebben a rendszerben, nincs olyan, hogy adnak csak úgy 13-dik havi nyugdíjat, nincs kedvezményes korhatár. Mindenki minden évben kap kimutatást az eddigi befizetéseiről, azok (virtuális) kamatáról és hogy azonnali nyugdíjazás mellett mennyi lenne a nyugdíj. A nyugdíj nem egy szívesség, hanem jár.  Csak az összegyűlt összeg és a várható élettartam számít (kellene, hogy számítson). 

Természetesen emellett az állam dönthet úgy, hogy ad segélyt időseknek, ha nagyon kevés a nyugdíjuk, de ezt még véletlenül sem szabad nyugdíjnak hívni!

Időskori segélynél ésszerű életkor feltételt meghatározni, de a nyugdíjnál ennek nincs értelme. Ha valaki nagyon jól keresett és már 50 évesen szeretne nyugdíjba menni, akkor annak semmi akadálya. 

Természetesen ennél a rendszernél is vannak megoldandó problémák. Ha például az asszony szülési szabadságon van, akkor ésszerű lehet, ha a férj nyugdíj járulékának egy része a felesége nyugdíj számlájára menne.

A politikusok továbbra is befolyásolhatják a társadalmat, mert nyugdíjra is ki lehet vetni adót. Ami logikus is, hiszen a nyugdíjasnak is hozzá kell járulnia a közkiadásokhoz. 

Az ideális az lenne, ha nyugdíj nem szívesség lenne, hanem egy explicit adósság, pl. államkötvény formájában. Ez csak akkor reális, ha több ország is erre az útra lép. Addig viszont marad az, hogy az állam, mint Virág elvtárs, ad 13. havi nyugdíjat, és elvárja, hogy ennek fejében majd "helyesen" szavazzanak az idősek.

Kövér nyugdíj érkezik, átlagban 33 ezer forinttal több, mint ...

2 komment

A koronavírusból nem lehet kigyógyulni

2020.04.22. 09:24 Steve123

Úgy látszik a koronavírusból nem lehet kigyógyulni. Legalább is Magyarországon. A lenti kép mutatja a napi új fertőzöttek és új gyógyultak számát. Azt gondolná az ember, hogy mivel a betegség lefutása két hét, így azok, akik két hete megjelentek betegként, most gyógyultként kellene, hogy feltűnjenek. Nyilván a halottak számát figyelembe kell venni. Mindenesetre nagyon furcsa, hogy két hete 60-70-80 új beteg volt, ma viszont csak 8 új gyógyult.

Az is lehet, hogy a betegség után nem rögtön tesztelnek, talán több tesztet is végeznek, így nem két hét után jelennek meg a gyógyultak, hanem akár egy hónap is kellhet hozzá. Egy hónapja is már 28 új beteg volt. Miért nem jelennek ők meg a gyógyultak között?

Április közepén volt egy kiugró érték a gyógyultak számában. Ami arra utalhat, hogy "összevárták" a gyógyultakat. Mi volt ennek az oka? Lesz ilyen a jövőben is?

Az is elképzelhető, hogy a két hetes lefutás csak átlagban igaz, viszont Magyarországon csak kevés tesztet végeznek, így jobbára azok kerülnek be a statisztikába, akik problémás esetek, és náluk két hétnél jóval több a betegség ideje.

Rengeteg a kérdés. A sajtótájékoztatónak pont az lenne a feladata, hogy választ adjanak arra a kérdésre is, hogy miért ilyen kevés a gyógyult. Sajnos ott mindig úgy alakul, hogy csak a baráti újságírók kérdéseire válaszolnak.

 

Szólj hozzá!

Címkék: vírus

süti beállítások módosítása