HTML

Kérdezzünk bátran! A nem tudással nincs gond, ha merünk tenni ellene.

Egyéni számlák 0 forinttal

2013.04.08. 12:51 Steve123

Megígérték, hogy az állami rendszerbe is bevezetik az egyéni számlákat. Orbán úgy gondolta, hogy ez jó dolog lesz, mert így ösztönözni lehet valamennyire az embereket. Egyre többen gondolkodnak úgy, hogy mire nyugdíjasak lesznek ők már úgyse kapnak nyugdíjat az államtól, de akkor amennyire tőlük telik feketén, szürkén dolgoznak, mert miért fizessenek, ha nem kapnak vissza semmit. Az egyéni számla egyfajta biztosíték lett volna arra, hogy tényleg gyűlik a nyugdíj. Nem varázsdolog ez a számla, hiszen most is van nyilvántartás. Amikor valaki nyugdíjba megy, akkor az alapján számítják ki a nyugdíjat. Ezt kellene csupán nyilvánossá tenni, hogy mindenki, bármikor meg tudja nézni, hogy mennyi pénz gyűlt össze és ebből mekkora nyugdíjra számíthat. Egyszerű, világos elgondolás és tényleg ösztönöz.

DE.

Ha minden nyilvános, átlátható, akkor nincs több lehetőség a trükközésre. Két lehetőség van, de politikailag egyik se vállalható.

1) Nincs szolidaritás, mindenkinek kizárólag a járulékait írják jóvá. Mi lesz azokkal a tömegekkel, akik nem legálisan dolgoztak, munkanélküliek voltak sokáig, vagy egyszerűen csak nagyon keveset kerestek. Ha sok százezer ember, sokan már nyugdíjhoz közel azt látják, hogy 25 ezer forint nyugdíjra gyűlt eddig csak össze. Ők sose szavaznak többet a Fideszre.

2) Senki se halhat éhen. Még többet kell elvenni a "gazdagoktól", hogy odaadjuk a szegényeknek. Az értelmiség, a vezetők azt látják, hogy nyugdíj címén levonnak tőlük 100 ezer forintot, de az egyéni számlájuk csak 30 ezerrel nő. Ők se igen szavaznak többet a Fideszre.

Ráadásul olyan dolgokat is el kellene dönteni, ami megint kellemetlen. Mi kerül az egyéni számlára, a munkavállalói járulék vagy a munkáltatói is? Csak a munkavállalói? Miért a munkáltatóiból nem a nyugdíjakat fizetik? Mi lesz azzal a nővel, akinek van négy gyereke? Neki 12 évig nem nőtt az egyéni számlája? Mi van azzal a munkavállalóval, akinek a cégét úgy támogatják, hogy kevesebb járulékot kell fizetni. Az a pénz rákerül az egyéni számlára vagy nem?

Azt is meg kellene magyarázni, hogy a mostani nyugdíjszámítás miért regresszív, azaz aki kétszer annyi járulékot fizet az miért nem kétszer annyi nyugdíjat kap, hanem annál kevesebbet. Ez annak felel meg, hogy mindenkinek normálisan kiszámítják a nyugdíját, és utána bevezetnek egy több kulcsos adót a nyugdíjakra. A két rendszernek ugyanaz a hatása, de az utóbbi őszintébb. 

31 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://kerdezzbatran.blog.hu/api/trackback/id/tr845210674

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.04.08. 13:26:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bobemara 2013.04.08. 20:54:32

A 0 Ft-os kezdőszint mit változtat a fenti gondolatmeneten?

Jövőre a választások már az után lesznek, hogy az első évi kivonatot meg kéne küldeni a népeknek, és akkor egyből kisül, hogy egy naagy átverés az egész.
Még annak is, aki eddig nem jött rá.

Egyébként pedig jelenleg egyáltalán nem vállalhatatlan politikailag - most is vállalják, csak jóóól előkészítették és sokaknak fel sem tűnik a dolog - a szegények további nyomorba süllyesztése.

Százezrek éheznek (ld. ingyenkonyhai sorok), fáznak, 300-at közelíti a fagyhalált haltak száma (jó duplája a korábbi évek "termésének"), egyre több a külföldre menekülő (még az én nem túl tág ismeretségi körömben is) és az öngyilkos.

panaszmuki · http://meisz.blog.hu 2013.04.09. 08:02:39

"Mi lesz azokkal a tömegekkel, akik nem legálisan dolgoztak, munkanélküliek voltak sokáig, vagy egyszerűen csak nagyon keveset kerestek. Ha sok százezer ember, sokan már nyugdíjhoz közel azt látják, hogy 25 ezer forint nyugdíjra gyűlt eddig csak össze."

Dögöljenek éhen!
Adót nem fizetnek, annak ellenére, hogy dolgoznak, mindenféle szolgáltatást a tisztességesen adózók kárára vesznek igénybe.
A nyugdíjat abból kapják, amit más fizet, persze szintén mások kárára.
Nem, elég volt.
Dögöljenek éhen!

Steve123 2013.04.09. 08:18:41

@panaszmuki: A mai világ egyre inkább abba az irányba megy, hogy senki sem hallhat éhen az utcán. Ha látnál egy tényleg éhező embert te is segítenél. Viszont egyre inkább kultúrája van annak is, hogy munka nélkül is (igaz szűkösen), de meg lehet élni. Én is ismerek olyat, aki élete nagy részében eltartott lesz. A kérdés, hogy válogatod szét a dolgozni nem tudókat a nem akaróktól. A nem akaró is azt mondja, hogy ő dolgozna, de nem ennyiért, nem ilyen sokat, nem ilyen nehéz munkát, meg amúgy is beteg.

panaszmuki · http://meisz.blog.hu 2013.04.09. 08:29:51

"A kérdés, hogy válogatod szét a dolgozni nem tudókat a nem akaróktól. A nem akaró is azt mondja, hogy ő dolgozna, de nem ennyiért, nem ilyen sokat, nem ilyen nehéz munkát, meg amúgy is beteg."

Mindenki tud dolgozni, aki akar. Tapasztalatból tudom.
Ha nem is másnap, de pár hét alatt lehet találni munkát.
Aki nem talál vezérigazgatói állást, az adja lejjebb az igényeit.
Érdekes, hogy sokaknak nem derogál diplomával soron, három műszakban dolgozni átmenetileg, csak pont annak a rétegnek, aki elvárja, hogy mások eltartsák.

Igen, átmenetileg segíteni kell a munkájukat vesztett embereken, de legyen már egy határ.

Vagy ha már eltartjuk őket, akkor ők is tegyenek valamit.

Pl. úgyis annyi szabadidejük van, menjenek utcát seperni. Vagy kátyúzni. Vagy lemosni a grafittiket. Stb.

Nincs örök élet, nincs ingyen sör.
Én is kőkeményen megdolgoztam, megdolgozok azért, amim van.

veracity 2013.04.09. 08:43:45

Meseországban a gyerekek tartották el az öreg szülőket. Egyszer, a gyerekeknek (Jancsinak és Juliskának) eszébe jutott valami.

Juliska: Te Jancsi, nem jól van ez így! Hogy a gyerekek tartják el a szülőket. Az lenne a jó, ha megtakarítanánk, és a megtakarításunkból élhetnénk öreg korunkban.

Jancsi: Milyen igazad van Juliska! Kezdjünk is el megtakarítani, öngondoskodni, akkor majd a gyerekeinknek nem kell eltartani bennünket!

Juliska: Nekem az problémám, hogy nem elég a pénzem. Annyi mindenre kell! Itt vannak a gyerekeim is és adósságokat is törlesztenem kell. Hogyan legyen hát?

Jancsi: Tudod, mit Juliska! Amit eddig havonta befizettünk a mamának és a papának, azt rakjuk a bankba, meg jófajta befektetési jegyekbe, ha majd megöregszünk, abból megélünk!

Juliska: De, Jancsi, akkor a mama meg a papa éhen fog halni, azt meg ugye nem hagyhatjuk!

Jancsi: Megvan! Vegyünk fel hitelt arra, hogy a mamát és papát eltartsuk, és így tudunk nekik is fizetni!

Juliska: Ez jó ötlet! Csak attól félek, hogy a bankkölcsön ára, kamata sokkal több lesz, mint a mi befektetéseink haszna. A bankok drágábban hiteleznek, mint amennit a betétekre fizetnek.

Jancsi: Hát igen, majd ha mi megöregszünk, a mi hiteleinket kamatostul megöröklik a gyerekeink és bár nekik nem kell bennünket eltartani, de a bank felé a hitelt vissza kell fizetniük kamatostul!

Juliska: Te Jancsi, ne tegyük tönkre a gyerekeink jövőjét, nem jó az ilyen öngondoskodás!

Hát igen! Aki most nagyon siratja a manyupokat és értetlenül áll az előtt, hogy nem tüntetnek az emberek, akkor javaslom, egy kicsit gondolkodjon el! Az emberek okkal maradnak csendben, mert talán nem akarják, hogy idős szüleik éhen haljanak, vagy hogy a gyerekeik teljesen kiszolgáltatott helyzetbe kerüljenek a bankokkal!

Úgyhogy, csak hátrább azokkal az agyarakkal, szocmó gecmók!

froton 2013.04.09. 08:44:25

@Steve123: nem akarok kötekedni, de a "Senki se hallhat éhen" az elég értelmetlen. Mit jelent ez? Aki éhes, az nem hall rendesen? :)) Ebbe belehallok ...izé ...halok.....:)

froton 2013.04.09. 08:54:11

@veracity: má bocs, de én maradtam a manyupnál és képzeld, nyereséges. + a gyerekeim örökölhetik. Hozammal együtt. Sőt, nyitottam mellé egy önkéntest is. Ehhez képest amit az állam felmutat, az egy nagy NULLA.
A mese, amit vizionáltál most úgy néz ki, hogy a papa mama nyomorog, Jancsi és Juliska miután nyugdíjas lesz éhen döglik ha nem tesz félre magának, a gyerekek meg húznak a 3,14csába aztán majd külföldről utalják az apanázst Jancsinak és Juliskának tüzifára...

OkoskaTo:rp 2013.04.09. 09:15:58

"Az egyéni számla egyfajta biztosíték lett volna arra, hogy tényleg gyűlik a nyugdíj. Nem varázsdolog ez a számla, hiszen most is van nyilvántartás. Amikor valaki nyugdíjba megy, akkor az alapján számítják ki a nyugdíjat."

Ha te ebben a rózsaszín álomvilágban élsz, próbáld meg elkérni a ONyBFIg-től a rád vonatkozó adatokat! A 15/30 napos határidőkhöz képest örülhetsz, ha majd hónapok múlva megtudod, hogy mennyi adatuk hiányzik rólad, és mennyi szerepel rosszul a nyilvántartásukban. Egy normális országban az aktuális szolgálati idő lekérdezése kb. egy kattintás lenne (akár saját kezűleg, egy webes felületen), itthon több hónap, papír akták végigtúrása, és semmire sem hó végeredmény.

Mivel a fent szereplő két megoldás egyikét sem vállalják fel a politikusok, ezért zajlott a manyup-államosítás, és ezért zajlik a járulék (elnézést, szociális adó) emelése. A nyugdíjas szavazó még megvásárolható, a náluk kevesebb nem minimálbéres aktív már nem.

TiZ 2013.04.09. 09:18:09

@veracity: Szerinten Ez nem egy jó mese, mert például a gyerekek visszautasítják az örökséget és annyi. De nekem is van egy.

Jancsi megkéri Juliskát, nyúljon bele a nadrágjába.
- Érzed milyen hosszú?
- Igen.
- Érzed milyen vastag?
- Igen
- Érzed milyen kemény?
- Igen.
Na! Ezt mind én sz@rt@m.

Ha már Jancsi és Juliska.

OkoskaTo:rp 2013.04.09. 09:21:27

@veracity: Értem én, hogy a Lendvai utcából ezt a feladatot adták ki neked. De a manyupnál
1. pontosan tudom, mennyi a pénzem,
2. akkor is gyarapszik, ha majd fele ekkora lesz az aktívak nyugdíjasokhoz képesti aránya (márpedig öregszik a társadalom),
3. ez a pénz örökölhető,
4. nem kell belőle eltartanom minimálbéres feketézőket.

Igen, a manyup _ma_ pénzt von el a kifizetésektől, viszont fenntarthatóvá teszi a jövőt. Az adósságot nem ez generálja, hanem az, hogy az ország gazdaságához képest luxusösszegű nyugdíjakat fizetünk. Nézz körül Romániában, az ottani nyugdíjból is meg tudnak élni az emberek, és nincsenek nyugdíjas lázadások. Persze, a megszerzett "jusst" nehéz feladni.

TiZ 2013.04.09. 09:24:14

@OkoskaTo:rp: Én március elején elkértem. Ügyfélkapun elküldtem az adataimat, három hét múlva megküldték. Napra pontos volt. Pedig volt, hogy egyszerre két helyről kaptam jövedelmet, fizetés nélküli szabadságon voltam, stb. Tizennégy éves koromtól nyáron "dolgoztam" egy-egy hónapot, benne van. Szakközépiskolában volt kötelező nyári gyakorlat. Benne van.

OkoskaTo:rp 2013.04.09. 09:39:30

@TiZ: Akkor biztosan csak én voltam olyan peches, hogy az adatok fele nem stimmelt, például a teljes egyetem hiányzott belőle. Ja, biztosan feketén jártam oda, és nem jelentettek be.
Arról pedig írásos határozatom van, hogy a mittoménmilyen ellenőrző szervük megállapította a határidők jelentős túllépését. Személyi következmény, büntetés, nekem kártérítés persze nincs. (Pedig a manyup visszalépés/nemlépés idején ezeknek az információknak elég kemény anyagi következményük volt.)

Matróz Kommandó 2013.04.09. 09:41:43

@TiZ: OK, kezdjuk a szocik által felvett kölcsönökkel. Utasítsuk vissza. Vajon mi fog történnni?

Steve123 2013.04.09. 09:54:49

@veracity: Érdekes mese. Annyit tennék hozzá, hogy a tőkefedezeti és a felosztó kirovó rendszer abból a szempontból ugyanaz, hogy mindkét esetben az aktívak tartják el a nyugdíjasokat. Ha varázsütésre tőkefedezeti rendszer lenne, akkor is kezelni kell a demográfiai problémát. Hiába lenne minden nyugdíjasnak a számláján egy halom pénz, attól az aktívak által előállított termékek száma nem nőne, így az árak felmennének.

A tőkefedezeti rendszer olyan, mint egy malacpersely. Nehéz megtölteni, de nagyon nagy a kísértés a feltörésére.

Steve123 2013.04.09. 10:02:54

@OkoskaTo:rp: Szerintem mindenki tudja, hogy a tőkefedezeti rendszer igazságosabb, de sajnos az átállás fájdalmas (növeli a hiányt). Viszont az államosítás, egyszerre egy csomó pénzt jelent az államnak.
Az államnak mindig az az érdeke, hogy ne legyen tiszta a nyugdíj rendszer, így mondhatja azt, hogy igen ezt én adtam, legyél hálás érte. Nehogy már azt mondják a választók, hogy márpedig ez nekem jár.

TiZ 2013.04.09. 10:05:49

@OkoskaTo:rp: Húha! Megfogtál. Nekem kimaradt az életemből a felsőoktatás. Kár! Viszont ezt találtam:

1. Ki a biztosított és ki a jogosult?
Az egészségbiztosítás ellátásai kapcsán két körről kell említést tennünk, a biztosítottakról és a jogosultakról
.
Biztosított
az, aki munkaviszonyban áll, va
gy vállalkozó és jövedelméb
ő
l
járulék fizetésére kötelezett.
Jogosult
az, aki saját maga nem kötelezett
járulékfizetésre,
helyette a központi
költségvetés teljesít járulékfizetést. Id
e tartoznak pl. a nyugdíjasok, GYES-ben,
GYET-ben, ápolási díjban részesül
ő
k, nappali tagozaton tanulók, hallgatók,
szociálisan rászorultak, ki
skorúak, ha belföldi la
kóhelyük van, illetve magyar
állampolgár kiskorú esetében, az is,
aki tartózkodási hellyel rendelkezik.
A biztosított és a jogosult közötti különbség lényege abban
határozható meg,
hogy amíg a biztosított jogosult az egészs
égbiztosítás természetbeni és pénzbeli
ellátásaira (pl. táppénz, t
gyás és gyed), addig a jogos
ult csak a természetbeni
ellátások igénybevételére jogos
ult (pl. orvosi ellátás).

Az ONYF-től kapott papírokon biztosítotti jogviszony szerepel. Ez az idő az, amit figyelembe vesznek szolgálati idő címén a nyugdíj megállapításánál. De! Amikor valaki betegállományban van, az is biztosítotti jogviszony, ám a betegállományban töltött napok nem számítanak bele a szolgálati időbe. Ez is szépen fel van tüntetve a papírokon éves bontásban.
Matróz Kommandót nem értem.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.04.09. 10:06:44

szóval az a következtetés,m hogy senki nem szavaz a Fideszre többet.
miért mutatnak a kvk-ok és az időközi választások mást???

Farkantoán Chatpartner 2013.04.09. 10:17:30

Nem szaporodtatok, nem sokasodtatok, vagyis megszegtétek a Biblia első parancsát. Ez után nem fokoztátok a termelés hatékonyságát, vagyis Mao elnök hulláját is megrugdostátok.

MÉGIS MI TARTSA FEL AKKOR A NYUGDÍJRENDSZERT SZERINTETEK? SOROS GYÖRGY ALAPÍTVÁNYAI???

2013.04.09. 10:20:17

"Mi lesz azokkal a tömegekkel, akik nem legálisan dolgoztak"

Normálisan dolgozó embernek (ÁFA nélkül) 50-60%-os levonás van a béréből, aki ezt elcsalja, annak rengeteg maradt idős korára, ha nem volt olyan hülye, hogy elku... szórja piára.

Vagy már megint simogassuk meg a mesebeli tücsök buksiját, és tapossuk szét a hangya raktárát?

Steve123 2013.04.09. 10:23:13

@Lrdx: Amíg csak néhány tücsök van, addig nincs gond. A tékozló fiúnak is megbocsátottak. Ha túl sokan akarnak hegedülni, akkor a hangyák morcosak lesznek. A kérdés, hogy elértük-e már a határt.

I_Isti 2013.04.09. 10:45:29

Egyébként a "számla" azt jelenti, hogy "az ön követelése a bankkal szemben" vagy pedig azt, hogy "a bank követelése önnel szemben".

Egy olyan dologról nem lehet számlát vezetni, ami még elméletileg sem létezik...

Az nem számla, amire fölírod azt, hogy mikor, mire, mennyit költöttél. Az csak háztartási napló. Az sem számla, amire azt írod föl, hogy mikor mennyi bevételed volt.

Steve123 2013.04.09. 10:49:55

@I_Isti: Közgazdasági értelemben nem számla (mert nem tőkefedezeti rendszerről van szó), mégis úgy funkcionál. Ha valaki ma nyugdíjba megy, akkor megnézik, hogy életében mennyi nettó jövedelme volt és ebből regresszív módon számolják a nyugdíjat. A számlán tényleg nincs pénz, de ez alapján határozzák meg a nyugdíjat.

saci02 2013.04.09. 11:15:04

@doggfather: ha a fidesz eleri, hogy undorukban az emberek nem mennek el szavazni, de azert egy embert ra tud venni, es ha az a fideszre szavaz, akkor 100% gyozelmet arat a fidesz...

Valoban ezt erezned?

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2013.04.09. 12:29:27

A felvetett problémát azért egész tűrhetően kezelte a felszámolt manyup rendszer.

Knorr 2013.04.09. 12:48:25

@Steve123: "Hiába lenne minden nyugdíjasnak a számláján egy halom pénz, attól az aktívak által előállított termékek száma nem nőne, így az árak felmennének."

ott a hülyeség a történetben, hogy nem csak magyarországon állítanak elő termékeket. vesznek majd importból terméket a nyuggerek oszt csá.

Knorr 2013.04.09. 12:50:46

@Steve123: "Szerintem mindenki tudja, hogy a tőkefedezeti rendszer igazságosabb, de sajnos az átállás fájdalmas (növeli a hiányt). Viszont az államosítás, egyszerre egy csomó pénzt jelent az államnak. "

Ez is egy nagy hazugság. Az átállásnak nem kell feltétlen hiánnyal járnia. Az állam dönti el hogy mire mennyit kell és hiányos ktgvetést készít vagy nem. Ha akarná röhögve megcsinálhatta volna hogy manyup is megmarad hiány is csökken. Csak pragmatikus kormányzás kellett volna. Érdekes Bajnainak sikerült GDP növekedést felmutatnia egy kurva nagy gazd. válság után anélkül hogy a manyup lovét ellopta volna. Szóval lehet így is.

Balt 2013.04.09. 16:46:53

"Érdekes Bajnainak sikerült GDP növekedést felmutatnia egy kurva nagy gazd. válság után anélkül hogy a manyup lovét ellopta volna. Szóval lehet így is."

Ja. A 8%-kal csökkent bázishoz képest...

peelou75 2013.04.10. 12:27:57

@veracity: Fontos, a lényeget érintő hozászólásom a témához: aGarakkal, nem aGYarakkal.

Zabaalint (törölt) 2013.04.10. 12:53:43

@panaszmuki:
"Mindenki tud dolgozni, aki akar. Tapasztalatból tudom.
Ha nem is másnap, de pár hét alatt lehet találni munkát.
Aki nem talál vezérigazgatói állást, az adja lejjebb az igényeit.
Érdekes, hogy sokaknak nem derogál diplomával soron, három műszakban dolgozni átmenetileg, csak pont annak a rétegnek, aki elvárja, hogy mások eltartsák."

A lófaszt, ha lejjebb adod az igényeidet, akkor még annyi esélyed sincsen munkát találni, mint ha nem adod lejjebb, mivel minél speciálisabb vagy magasabb képzettséget igényel egy munkakör, annál kisebb a konkurencia. Olyan ma már nincs, hogy akkor úgy döntesz, elmész 3 műszakban dolgozni, és akkor fel is vesznek, ma már oda is protekció kell, már ahol van még gyár.

mokevar · http://copywrite.blog.hu 2013.04.10. 13:02:10

Barátaim a bajban, tudom, hogy mindenki a nyugdíj témakörében látja a következő választások egyik meghatározó aduászát, DE a nyugdíjrendszer átalakítása az egyik olyan téma, ami NEM A vagy B nagytiszteletű politikai vonulat tiszavirágzásáról szól. Inkább arról, hogy mondjuk 10-20-50 év múlva miből fognak élni az emberek? A bérek európai szintűvé válásáig az öngondoskodás témaköre elfelejthető. Pláne, ha figyelembe vesszük azt, hogy a magyar lakosság mekkora részének van szüksége hosszú futamidejű hitelek felvételére az otthonteremtéshez. Arról már ne is beszéljünk, hogy sajnos az emberek nagy részének, még, ha lenne is elég pénze, nincs meg a megfelelő pénzügyi kultúra a hoszzútávú megtakarításokhoz.
Nem a szimpatikus, hanem a legtöbbek számára ideális megoldást kéne megtalálni minél korábban (és nem csak ebben a kérdésben). Persze a hoszútávú, érdekköröket sértő startégiák nem hoznak tuti nagymennyiségű szavazatot. Sőt. Viszont megmentik a magyar népet attól, hogy néhány évtizeden belül már csak a történelemkönyvek hasábjain emlékezzen meg valaki arról, hogy magyarok éltek egykor a Kárpát-medencében.
süti beállítások módosítása