HTML

Kérdezzünk bátran! A nem tudással nincs gond, ha merünk tenni ellene.

Rezsisunnyogás

2021.11.11. 10:16 Steve123

Vannak, akik hisznek a mesékben. A jóságos miniszterelnök látja, hogy szenved a nép, ezért kihirdeti a rezsicsökkentést. Persze a hétfejű Brüsszel sárkány és a gonosz Soros mostoha megtámadja azt, de Viktor atyuska megnyeri nekünk a rezsiharcot.

A rezsicsökkentés azt sugallja, hogy eddig x forint volt a rezsi, amit lecsökkentettek és itt a történet vége, mindenki örül. Egyszerű belátni, hogy ez nem igaz. Mondjuk azt, hogy rezsi helyett dinnyéről van szó, mert így talán az érzelmek szerepét lehet csökkenteni. Kovács János dinnye termelő sok tényező alapján határozza meg az árat. Figyelembe veszi a költségeket, a konkurenciát, de még az időjárást is. Egy szép napon azt mondják Jánosunknak, hogy a dinnyét ezentúl adja olcsóbban, sőt később sem emelhet árat. Nagyot nyel János, de aztán látja, hogy az olcsóbb ár csak a lakosságra vonatkozik, éttermeknek, cégeknek továbbra is annyiért adja a dinnyét, amennyiért akarja. Legszívesebben azt mondaná, hogy ezentúl csak cégeknek fog árulni, de ezt nem engedik meg. Ezért kénytelen a lakossági veszteséget áthárítani a cégekre. A cégek természetesen továbbhárítják ezt a vevőikre, vagyis a lakosságra. Ugye, mindenki tapasztalta mostanában az áremelkedéseket, aminek ez is egy fontos összetevője!

Sikerült elérni, hogy a rezsit két részletben kell fizetni.  Ez nem rezsicsökkentés, hanem rezsisunnyogás!

Nézzük, milyen más lehetőségek vannak még. Lehet, hogy a lakossági veszteséget nem lehet egy az egyben átterhelni a cégekre. Ekkor Kovács János és a többi dinnyetermelő folyamatosan pénzt veszít. Próbálják hallogatni a karbantartásokat, nem ruháznak be öntözésre. Ez nyilvánvalóan nem megoldás, de a közmű cégek ezt teszik, ami az ellátásbiztonság rovására megy. Ha Jánosnak jó kapcsolatai vannak, akkor ki tudja lobbizni, hogy az állam térítse meg a veszteségét valamilyen formában (közvetlen támogatás, kedvezményes hitel). Na, de ki adja a pénzt az államnak? Igen, mi adófizetők. Ejnye-bejnye, már megint az embereknek kell fizetni! Furcsa is lenne, ha rezsicsökkentés árát Orbán Viktor a saját (vagy Mészáros Lőrinc) zsebéből fizetné. Ha támogatás sincs, akkor a dinnyetermelők szép lassan csődbe mennek. 

Lépjünk egyet vissza. Azt láttuk, hogy nem lehetséges úgy csökkenteni a rezsiárakat, hogy azt valaki ne fizesse meg. Lehet toporzékolni, mint egy kisgyerek, hogy, de én akkor is azt akarom. Nemrég valaki azt mondta, hogy a kormány a benzin árát is csökkentse. Szerinte alapjog, hogy kocsival járhasson dolgozni, akkor is, ha a cég a helyi bérletet kifizeti.

Így vagy úgy, de állni kell a cehet. Lehet cél, hogy a szolidaritás jegyében a legrászorultabbakat támogassuk. Természetesen ezt is az emberek adójából fizetik, de itt csak kis rétegről lehet szó. Az is reális cél, hogy a lakossági rezsi ár ne hullámozzon túl nagymértékben. Ekkor az árak nem követik szorosan a költségeket. Ha a költségek alacsonyak, akkor az árak nem mennek annyira le és a különbség egy alapba megy. Ha a költségek magasak, akkor az árak nem mennek annyira fel és a különbség az alapból jön. Ha egy hosszabb időszakot nézünk, akkor itt is (még kimondani is szörnyű) az emberek fizetik ki a költségeket.

A rezsisunnyogás sok hibát tartalmaz. Gázra vonatkozik, de fára, szénre nem. Rezsit szigeteléssel, spórolással is lehet csökkenteni, nem inkább azt kéne elősegíteni? Amortizálódnak a közműszolgáltatók, nesze neked ellátásbiztonság. Miért pont a rezsi árát kell csökkenteni, miért nem a kenyerét, miért nem dinnyéét? El ne felejtsem a dinnye árát a kormány túl alacsonynak találta, azt növelni kellett. A rezsisunnyogás legnagyobb bűne az, hogy táplálja az illúziót (valóságot?), hogy Magyarországon csak alattvalók vannak, akiket meg lehet venni kilóra, és az sem zavarja őket, hogy ők adják a vételárat.

Mindezt elmondva, Márki-Zay Péter, akkor jár el bölcsen, ha ígéretet tesz arra, hogy a következő ciklusban nem nyúl a rezsicsökkentéshez, különben, hadd fogalmazzam át Örkényt „lófasz lesz itt, nem kormányváltás”.

 

HAZUGSÁG | Reflexió.

Szólj hozzá!

Címkék: rezsicsökkentés Márki-Zay Péter

A bejegyzés trackback címe:

https://kerdezzbatran.blog.hu/api/trackback/id/tr6216752442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása