HTML

Kérdezzünk bátran! A nem tudással nincs gond, ha merünk tenni ellene.

A pénzteremtés mikéntje (röviden)

2014.08.30. 05:54 Steve123

A fenti témáról írtam, de hosszúra sikeredett. Itt van a rövid változat.

Milyen kereskedelem létezik? Cserekereskedelem, amikor a két fél két olyan dolgot cserél el, amelyek közvetlenül hasznosak számukra. Például ekét búzára. Pénzkereskedelemben az egyik fél továbbra is hasznos dolgot kap, mondjuk cipőt, de a másik oldal pénzt. Ez a csoportosítás azt is jelenti, hogy a pénz önmagában haszontalan. Ha nem az lenne, akkor nem pénz, hanem cserekereskedelemről van szó. Az ezer forintos bankjegy azért haszontalan, mert megenni se lehet, fűteni se túl jó és más közvetlen haszna sincs. Viszont ezer forint, mint fogalom nem értéktelen. Azt testesíti meg, hogy valaki tartozik nekem valami hasznossal ilyen értékben. Nem a bankjegynek van értéke, hanem a jelentésének.

Tud-e a kereskedelmi bank pénzt teremteni? Bankjegyet nem, de bankbetétet igen. A bankbetét pénz? Igen, mert tudok vele fizetni a boltban. Mi a bankbetét? Egy nyilvántartás arról, hogy mennyivel tartozik nekem a bank. Hasonló nyilvántartást bárki csinálhat, csak egy toll és egy kockás lap kell hozzá. Azért jobb a bank nyilvántartása, vagyis a bankbetét, mert a hatósági ellenőrzések, a törvényi garanciák miatt a bankbetétet fizetőeszköznek fogadják el. A kerskedelmi bank bármikor létrehozhat betétet, de ez botorság lenne, mert a betét a bank tartozása. Ha viszont a létrehozott betétért kap egy kölcsönszerződést az ügyféltől, akkor az már rendben van. Ez a hitelezés. Etikus a semmiből létrehozott pénzre kamatot felszámolni? Azt tudjuk, hogy a banknak ki kell fizetni az irodákat, a dolgozókat, az adót, a betéti kamatot és a bank még nyereséget is szeretne, ugyanúgy, mint mondjuk egy patikus. Oké, de ezeken túl? Ezeken túl ott vannak a nem teljesítő hitelek, azt is a banknak kell kigazdálkodnia. De miért fizessek mások helyett? Mert ez egyfajta biztosítás. Ha nem ég le a lakásod, akkor is mondhatod, csak fizetsz, de nem látsz vissza semmit a biztosítási díjból.

Miért csak a bank teremhet pénzt, én miért nem? Te is teremthetsz, például váltó formájában. Benned viszont nem bíznak meg annyira, mint egy bankban, ezért ha el is fogadják a váltódat fizetőeszközként, akkor is jóval a névérték alatt. Olcsóbb, ha bankba mész hitelért.

image001.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: bank pénz pénzteremtés pénz mint adósság

A bejegyzés trackback címe:

https://kerdezzbatran.blog.hu/api/trackback/id/tr386648761

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása