HTML

Kérdezzünk bátran! A nem tudással nincs gond, ha merünk tenni ellene.

Mekkora a reális hitelkamat?

2014.11.19. 07:37 Steve123

A devizahitelesek "megmentésének" egyik lépése, hogy törvényt hoznak szerződések tömegének az átírására, amelyben megváltoztatják a devizanemet és a kamatot. Vajon ki hiszi el ezután, hogy egy szerződést nem lehet átírni, természetesen a köz, a választópolgárok érdekében, visszamenőleg is?

Az immár ex-devizahitelesek morognak még, hogy azért jó lett volna kedvezményes forintosítás is, de nagy részüknek 4.1% lesz a kamat, ami igen barátságosnak tekinthető. Nem sokkal korábban még arról beszélt Varga Mihály, hogy majd a bankok közötti verseny fogja meghatározni a kamatszintet. Szegény akkor még nem értette, hogy a piac önző, igazságtalan, antiszociális. Azóta más szelek fújnak. Az állam sokkal jobban tudja, hogy mi kell az embereknek. 

Persze mindig vannak irigyek. Hiába kedveskedik az állam 4.1% kamattal a devizahiteleseknek, az új hitelt felvevők nem értik, hogy nekik miért kell 6-8 százalékos kamatokat fizetniük. Általános vélekedés, hogy minden szolgáltatást, például kölcsönadást, ki lehetne olcsóbban is hozni. Pedig nem. Fizetni kell bankadót, tranzakciós adót, alkalmazottakat, számítógépes rendszereket, osztalékot és nem utolsósorban a nem fizető hiteleket. Ha ezt valamelyik bank meg tudná oldani olcsóbban, akkor a mostani ár alá ígérne és minden hitel igénylő hozzá fordulna. Az államnak is van bankja, vajon miért nem csábítja át az összes devizahitelest magához? Ha valaki azzal jön, hogy a bank annyi pénzt teremt, amennyit akar, akkor nem igazán érti a bankok működését. (Már általános iskolában tanulni kellene.)

El kell fogadni, hogy a reális hitelkamat nem más, mint a piaci kamat. Az a legkisebb kamat, amit még a bank is elfogadhatónak tart. Hiába bizonygatom, hogy a reális kamat 4.1%, azt  a választ fogom kapni, hogy akkor bizonyára létezik egy olyan bank, amelyik ekkorra kamattal hitelez (önszántából). Nem létezik? Akkor ez mégsem annyira reális kamat.

Az állam átírja a piaci játékszabályokat, mert ő "jobban tudja", mi a reális kamat. Megtette ezt a rezsicsökkentéskor, megteszi most is. Az átlagember legyint az egészre, mert úgy érzi, a bankokat, a multikat, a nagy cégeket nyugodtan. Mellette meg nem értjük, hogy miért nem nő eléggé a gazdaság, ha lenne hitel, lennének vállalkozások, munkahelyek, adóbevétel. Úgy lehetne osztani, hogy senkitől nem kell elvenni, mert maga a torta nőtt meg. Matolcsy szerint már el kellett volna jönnie a szárnyalás évének. Nem is értem, ha lefojtják a gazdaságot, akkor az miért nem szárnyal.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kerdezzbatran.blog.hu/api/trackback/id/tr26914453

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása