HTML

Kérdezzünk bátran! A nem tudással nincs gond, ha merünk tenni ellene.

Szégyenletes egyéni számlák

2015.02.21. 14:14 Steve123

A magánnyugdíj pénztári rendszer államosításakor kaptunk egy ígéretet. Egy ígéretet személyesen a miniszterelnöktől, hogy az állami rendszerben is lesznek egyéni számlák. Azóta hallottuk már, hogy ez milyen nagy feladat, ami rengeteg időbe kerül, hogy nem egyértelmű, hogy ki a felelős, hogy van már újabb és újabb határidő. Aztán elkezdték mondani, hogy nem is olyan fontos kérdés és most már azt mondják, hogy a régi ügyfélkapus nyilvántartás akár már egyéni számláknak is tekinthetőek.

Szégyen és gyalázat ekkorát lódítani. Nézzük meg mi is van ezen a nyilvántartáson! Kizárólag 2013-tól vannak fenn az adatok. Nincs teljes egyenleg. Nincs a ledolgozott évek száma. Nincs a várható nyugdíj. Nincs, hogy milyen bruttó fizetésekhez, milyen munkáltatóhoz tartoznak. Nincs valorizáció. Azt is szégyenlősen elhallgatják, hogy csak a munkáltatói járulékot számolják el, a munkavállalóihoz szerintük semmi közöd. Ha egy bankszámla kivonat lenne ilyen, akkor, azt a bankot össze-vissza büntetnének. 

Miért olyan nehéz megérteni, hogy a teljes egyenleg nem elhanyagolható információ? Vagy, hogy összesített adatokat nem mindig lehet ellenőrizni? Vagy talán a ledolgozott évek száma valamiféle titkos információ?

Akkor még nem is beszéltünk olyan elvi kérdésekről, hogy csak a munkáltatói vagy munkavállalói járulékot is jóváírják-e? Milyen valorizálciós értékkel, képlettel számolnak (olyan, mint a kamat)? Hogyan kezelik a gyed/gyes-t? Stb.

 Itt lehet elérni az egyéni számlának csúfolt nyilvántartást:

  • https://ugyfelkapu.magyarorszag.hu/
  • Elektronikusan intézhető ügyek (bal oldalon)
  • Betűnkénti lista / T / Társadalombiztosítási egyéni számla
  • Használom a szolgáltatást (felül)
  • Kivonat megtekintése (bal oldal) (egyszer a TAJ számot is meg kell adni)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kerdezzbatran.blog.hu/api/trackback/id/tr817194057

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása