HTML

Kérdezzünk bátran! A nem tudással nincs gond, ha merünk tenni ellene.

A végső csomag?

2012.10.09. 08:36 Steve123

http://www.portfolio.hu/gazdasag/deviza/minden_amit_matolcsy_bejelenteserol_erdemes_tudni.173832.html

A fenti cikk azt taglalja, hogy a pénteki csomag milyen változásokat fog jelenteni. Sajnos, még mindig kevés az információ, éppen ezért kérdezzünk bátran.

105. Az idei és a jövő évi hiánycél is 2.7%-ra növekedett. Mennyit jelent ez forintban és az elsődleges egyenleg tekintetében? A -2.7% azt jelenti, hogy a korábbi adósság miatt ismét kölcsönre szorulunk (adósság megújítás). Az elsődleges egyenleg azt fejezi ki, hogy ha a kölcsöntörlesztést nem nézzük, akkor rendben vagyunk-e. Ha ez is negatív, akkor az eddigi adósságokat tovább növeljük. A forintban kifejezett adósság, pedig a nyers szám, a makacs tény, amit nem szabad elfelejteni.

106. A 2.7% nem tűnik hatalmasnak. Lehetetlen, hogy  mindenki összébb húzza magát egy picit (adóemelés, kiadáscsökkentés), akkor 0% lenne ez az érték? Ez lenne az igazi szabadságharc. Véráldozattal járna (nyugdíjcsökkentés, magasabb jövedelemadó, kirúgások, ...), de a szabadságért tennénk.

107. A növekedés jövőre csak 1% lesz. Miért tartott ennyi ideig ezt felismerni? Csak nem a nemzetközi helyzet fokozódott? Miért nem mondja el Orbán, hogy törlesztjük az adósságot, ez egyszer majd jó lesz, de addig bizony, ne álmodozzunk növekedésről. 

108. Az ATM adó 3 ezrelék lesz. Elvileg ez a bankokra vonatkozik. Vajon ezt át fogják hárítani? Nem lett volna jobb a bankoknak, ha nem egy új adót vezetnek be, hanem a társasági adójukat emelik meg, annyival, hogy ez az összeg bejöjjön? Hol van az adminisztráció csökkentése? Ha be kell szedni a pénzt, akkor szedjék. Ez a legegyszerűbb módja?

109. Eltörlik a nyugdíjjárulék plafonját. Szabad a nyugdíjrendszert így toldozgatni-foltozgatni? Nem arról volt szó, hogy a nyugdíj egy zárt rendszer lesz, annak nincs köze a költségvetéshez? Hol vannak végre az egyéni számlák? Mikor mondja ki valaki, hogy állandó nyugdíjak mellett, vagy a járulék mértékét kell évről évre növelni, vagy a nyugdíjakat kell fokozatosan csökkenteni?

110. A pénztárgépek online kapcsolatba kerülnek a NAV-al. Már számtalanszor kérdezte mindenki, hogy növekszik majd az adóbevétel. Ezt a lépést eddig titkolták, vagy most jött ki valaki az utolsó pillanatban egy ötlettel? Az elgondolás jó, a részletek kérdésesek. Az ellenőrök számát duplázni, triplázni kellene. Néhány példa,  egy cég papíron csak fele mennyiséget értékesít, az alapanyagnak a felét is ügyesben veszi. Cukrászdában beütik a pénztárgépbe az összeget, aztán mintha hibás lett volna a bevitel törlik az egészet. A szaki rögtön azt kérdezi, hogy számlával vagy anélkül legyenek az ablakok. Tudsz még példákat?

111. Nem lesz jegybank adó. Eddig csak direkt hergeltük az IMF-t? Hogy valamiben tudjunk engedni?

112. A bónusz kérdés: Vasárnap délután a Hír Tv-n egy KDNP-s embert kérdezett keményen egy csinos riporternő. Ott dolgozik még? A regisztrálásról volt szó. Ha az egésznek az a lényege, hogy egységes legyen a rendszer külföldön és belföldön, akkor belföldön miért nem lehet levélben regisztrálni. A külföldi visszaélések nem fontosak? A külföldön élők adatvédelmi jogai másodlagosak?

Szólj hozzá!

Címkék: fidesz IMF Orbán GDP Matolcsy

A bejegyzés trackback címe:

https://kerdezzbatran.blog.hu/api/trackback/id/tr644828056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása