HTML

Kérdezzünk bátran! A nem tudással nincs gond, ha merünk tenni ellene.

Tranzakciós illetétek, energiadót, bankadót emelünk! Gondolatok a közvetett adókról

2013.05.09. 15:10 Steve123

Egyre inkább megértik a politikusok, hogy az átlagember nem akar foglalkozni a gazdasággal. Nekik a kisebb szja és a nagyobb áfa még akkor is szimpatikus, ha a teljes egyenlegben többet kell fizetni. Az szja egyértelműen ott van a fizetési papíron, a megvett termékek áfa tartalmát meg nem adja össze senki. Egy kis átcsoportosítás a közvetett adók felé és máris választást lehet nyerni.

Pedig ez csak látszatintézkedés, maszatolás, a makrogazdaság szempontjából mindegy, hogy honnan jön a bevétel. Csak bonyolódik a rendszer. A tiszta helyzet az lenne, ha csak természetes személyek jövedelem adója és cégek társasági adója létezni. Nem lenne semmiféle forgalmi adó, (áfa, jövedéki adó), vagyonadó (teljesítményadó, telekadó). Ezt nem lehet megtenni, mert a környező országokban nem ilyen rendszer van.

A következő lépés, hogy ne az áfa nőjön, hanem a cégeknek legyen extra adója (bankadó, közmű adó, robin hood adó, ...). Ezt azért teszi meg bátran az állam, mert a cégek nem szavaznak. Persze nincs ingyen ebéd, ennek a hatása az, hogy a cégek kevesebb fizetést tudnak adni, drágább terméket árulnak. Ez az adó is átcsorog az emberekhez, de ezt már lehetetlen számszerűsíteni. Az államnak ez megint jó, mert az emberek nem fogják verni az asztalt, hogy én ennyi meg annyi adót, betegbiztosítást, nyugdíjat fizettem és ez alapján nekem járnak dolgok. A közvetett adó ilyen szempontból ördögien gonosz.

Komolyan el kell gondolkodni azon, hogy a szavazati jog, a közöshöz való hozzájárulással legyen arányos. Akkor nem fognak azzal kampányolni, hogy legyen progresszív adózás, sem azzal, hogy a bankok és az energiatermelők legyenek a fejős tehenek. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kerdezzbatran.blog.hu/api/trackback/id/tr145291351

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása