HTML

Kérdezzünk bátran! A nem tudással nincs gond, ha merünk tenni ellene.

Áfa nonszensz

2013.11.29. 08:16 Steve123

Ma a Kossuth rádióban a NAV elnöke szólalt meg az áfa botrány kapcsán. Természetesen védte a mundér becsületét, hogy minden a legnagyobb rendben van, ez csak összeesküvés elmélet, stb. Ezzel semmi gond nincsen, hiszen ez volt az ő feladata. A riporternek ezzel szemben bátran kellett volna kérdeznie, hogy ez akkor hogy is volt, mennyire biztos, mit is mondanak az adatok. Ehelyett valami ilyesmi hangzott el: "Mennyiben igaz, hogy ilyen áfa csalások felett szemet húny a NAV. Ez nonszensz?" Válasz: "Nonszensz." Ennél egyértelműbben nem is lehetett volna megválaszolnia a saját kérdését. Az egyszeri hallgató azt érzékelte, hogy mind a riporter, mind a riport alany ugyanazt bizonygatja, kételkedni teljesen botor dolog.

Nem, nem és nem! Egy riporternek az a hivatása, hogy kételkedjen. Neki keményen, ha kell kínosat kell kérdeznie. Egy kis felkészülés sem ártana, ha például adatokat, statisztikákat szedne össze előre, és azokra kérdez rá. Még ha teszem azt fidesz szimpatizáns is a riporter, azzal hogy megvilágítja a hibákat, akkor is legfeljebb rövidtávon árt a pártnak, középtávon viszont erősíti azt. A gyomot gyomlálni kell, nem azt szajkózni, hogy az én kertem tökéletes.

Megkérdezhette volna a riporter a következőket: Hogyan voltak képesek átvilágítani a teljes szervezetet egy hétvége alatt, pontosan hogyan tették ezt meg? Mennyi áfa csalásra derítenek fényt egy évben, milyen területeken? Mi a becslésük a felderítetlen esetekre? Az EU szerint 2011-ben 1000 milliárd volt a be nem fizetett áfa, ezt hogy kommentálná? Elegendő személyzettel, forrással rendelkezik-e a NAV, ha nem mennyi kellene? Ha meglenne, akkor mennyivel kisebb lehetne az adóelkerülés?

Könnyen tagadott a NAV elnöke, mert nem olyan jellegű csalásról van szó, hogy megvizsgáltak egy ügyet kiderült egy 5 milliárdos csalás és azt 50 millióért eltussolták. Ilyen egy sem volt. Ehelyett egyszerűen az történt, hogy egy ellenőr kapott 40 ügyet és abból kellett választania, hogy melyiket nézi meg alaposabban. Ha "rosszul" döntött, akkor is dobott a cég eléje egy kisebb szabálytalanságot és az ellenőr örült, hogy ma is jól dolgozott és ment tovább a többi 39 ügyre. Maga a NAV szerkezete, a dolgozók ösztönző rendszere, az ellenőrzési módszer rossz.

A Kossuth rádió kicsit olyan, mint a NAV. Tudják a riporterek, hogy mit szabad, mit kell kérdezniük. Ezért még pénzt sem kapnak. Vezető beosztásba csak olyan ember került, aki ismeri a dörgést. Akinek fel van vágva a nyelve, az egyszerűen nem kerül mikrofon közelbe.

A politikusok is könnyen tagadnak, mert közvetlenül ők sem kapnak pénzt. Tudják, hogy a rendszer úgy működik, ahogy és azt nem érdemes bolygatni. Főleg a választások előtt az a fő irányelv, hogy nem lehet semmi botrány. Ha mégis van egy kötözködő képviselő, akkor neki is megmagyarázzák, hogy ha teszem azt, az XY hypermarket esetében kiderül, hogy mennyit csaltak, akkor olyan bírságot kell kiszabniuk, hogy tönkremegy a cég. (ez mellesleg igaz is) Most a munkahelyeket kell inkább megvédeni. Ha pedig minden áfa csaló boltra rászálnak, akkor pedig a lakossági ellátás sem biztosítható.

Az egész a sportban lévő doppingolásra hasonlít. Mindenki tudja, mindenki csinálja, különben esélye sincs. A 27% áfa világrekorder, aki nem trükközik valamilyen módon az olyan versenyhátrányba kerül, amit nagyon nehéz ellensúlyozni. Az azért senki se gondolja, hogyha most bekeményítene a NAV, akkor az emlegetett 1000-1700 milliárd mind befolyna. Ha mindenki fizetné az adót, akkor az áfát le kell rögtön csökkenteni, különben megöli a gazdaságot. 

Mi a megoldás? Nem tudom. Nem lehet a NAV teljes vezetését kirúgni, nem lehet rámutatni egy emberre, hogy ő a felelős. A teljes rendszerrel van a gond. Talán olyan drasztikus megoldás kell, hogy minden beszedett büntetésből x% az ellenőré. Talán két konkurens NAV kell, talán nektek van más ötletetek? Az első lépés talán az lehetne, hogy egy értelmes riport készül a NAV vezetőjével, olyan ahol mernek kérdezni.

31 komment

Címkék: adó áfa

A bejegyzés trackback címe:

https://kerdezzbatran.blog.hu/api/trackback/id/tr695666502

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr Gregory House 2013.11.29. 20:56:39

A Kossuth Rádió nem közszolgálati, hanem pártszolgálati agitációs és propaganda csatorna, a nemzeti összefogás kormányának az adófizetők által befizetett pénzből fenntartott szócsöve és mint ilyen egyszerűen hallgathatatlan.

dr kíváncsivagyok 2013.11.29. 21:21:52

Nagyon off, de nem tudom hová írni :

A Mezőkövesd focicsapata kapott 400 milliót...
nem sokra rá megverték a tavalyi győztes győrt 3 - O - ra ...

Csak nekem furcsa ?

A Fradi nélkülöz ( és tud focizni ) , a Fociakadémia dőzsöl pénzben ( és nem tud focizni )
Na,...melyik nyer egy fontos meccsen ?

Csak nekem furcsa ?

prolee 2013.11.29. 21:24:19

De már az első lépésig sem jutunk el. :(

Az adózás egész rendszere, a NAV egész szervezete, működése olyan bonyolult, hogy azt holmi rádióriporter át sem látja.
Varga elnökhelyettes nyilatkozik, hogy Horváth a kollégái gépén dolgozott. A riporter nem is rezdül erre. Mert nem tudja, hogy a kolléga gépén dolgozás a NAV vonatkozásában nem értelmezhető.
A NAV-nál mindegy, hogy melyik gépen dolgozik a munkatárs, mert bármelyik gépbe a saját kódjával és jelszavával léphet be. S ha szabályszerűen belépett, akkor is csak olyan adatbázisba tekinthet be, amire személyre szabott jogosultsága van.
Minden lekérdezésről meg lehet állapítani, hogy ki kérdezte le az adatot.
Szúrópróbaszerűen rendszeresen ellenőrzik, hogy a dolgozó csak olyan lekérdezést eszközölt, ami a nála lévő ügyhöz szükséges volt, tehát nézik a célhoz-kötöttséget.

Minden dolgozó tudja, hogy ha a saját nevében enged mást lekérdezni, abból fegyelmi eljárás lehet, tehát ha elő is fordul ilyen, csak ritkán és esetlegesen, semmi esetre sem lehet 60000 oldalt begyűjteni a kollégák gépéről.

És ez csak egy piti dolog.

Varga elnökhelyettes elmondja, hogy 10 hónapig dolgozott Horváth egy olyan ügyön, ami néhány nap alatt elintézhető lett volna. A NAV számítógépes rendszere figyeli a határidőt, az ellenőrzést lejárat előtt vezetői döntésekkel hosszabbítani kell.

Ez is egy piti dolog.

A NAV nem természetes személy, ezért nem illeti meg az ártatlanság vélelme és bűnös sem lehet.

Ez is egy piti dolog.

De az index újságírója sem veszi észre ezeket a füllentéseket, mert nem ért a témához, hiszen nem szakember. Lövése sincs, hogy mi a különbség a legnagyobb teljesítményű adózó és a kiemelt adózó között, fogalma sincs, hogy a központosított ellenőrzést nem szüntették meg, csak éppen most már minden igazgatóság csinálja, stb. stb.

A magyar polgárok jelentős része képtelen értelmezni az adótitok fogalmát, teljesen hülye elképzelései vannak.

Hogyan tudna kérdezni és választ értékelni az a riporter, akinek halványlila segédminiszteri szellentése sincs a téma mélységeiről???

Steve123 2013.11.29. 21:29:04

@Dr Gregory House: "propaganda csatorna"

Ezzel semmi baj nem lenne, ha ezt ki is mondanák. Ehelyett közérdekű reklámok is nagyon erősen párt népszerűsítőek.

Szociknak vége 2013.11.29. 21:37:49

'Könnyen tagadott a NAV elnöke, mert nem olyan jellegű csalásról van szó, hogy megvizsgáltak egy ügyet kiderült egy 5 milliárdos csalás és azt 50 millióért eltússolták.'

Vagyis csalásról nincs szó.

Bcs-ről sincs szó. Elkövetőről se. Vagyis nincs ügy.

Ilyen erővel kiállhat vmi elmeroggyant aztán kiabálhat hogy 20 éve mennyit dógoznaka magyarok pízük meg most sincs.

Hát qrvanagy botrány, télleg.

Kora Délutáni Kornél 2013.11.29. 21:39:42

Fene tudja. Ha igényességi versenyt rendeznének a NAV és az Index között, még mindig a NAV nyerne.
Utcahosszal.

KDK

Szociknak vége 2013.11.29. 21:48:41

Azért az is jellmző, hogy az ellenzéki pszeudo sajtó bekapta Horváth dumáját úgy hogy erről még vidió sem volt, de az hetekig nem derült ki hogy Horváth sosem volt adóellenőr a NAVnál.

Ennek senki sem nézett utána csak a nagyongeci kormánypárti sajtó.

prolee 2013.11.29. 22:05:23

@Brúsz Pringstein: És van egy bónuszkérdésem. Mondd meg, hogy mi a munkaköre a NAV-nál egy ellenőrzési szakkoordinátornak?!

Szociknak vége 2013.11.29. 22:08:10

@prolee: Mi a faszom az a veszov? Az a sajtó?

Horváthnak revizori képesítése sincs, úgyhogy jobb lenne ha virítaná a bizonyítékokat mielőtt előzetesbe vágják.

Ppix 2013.11.29. 22:27:42

Megmondom én mi a gond.
Az úgynevezett nemzeti együttműködés rendszere.
Az a hazug, megtévesztő, velejéig kommunista, antidemokratikus förmedvény, ami automatikusan zuhanó pályára állította az országot.
Mert kontraszelektál, megöli a gondolatokat, a kreativitást, mindent alárendel a pártállami hülyességnek a hatalom érdekében.
Ennyi.
Nézzünk már szét, milyen rendszer az, ahol egy SP nevű kommunista talpnyaló köztársasági elnök lehetett???
Bárki tud még 100 hasonló példát hozni a saját életéből, ha nem fideszes szemellenzővel mászkál...

Szociknak vége 2013.11.29. 22:32:00

@Ppix: És akkor most mi lesz? Mész szavazni?

vackor1 2013.11.29. 22:42:55

@prolee:

"@Brúsz Pringstein:
Ha nem lennél segghülye, akkor olvastad volna, hogy már a november 9-i sajtóban is ellenőrzési szakkoordinátorként nem pedig adóellenőrként jelölték meg Horváth-ot."

De az, ne foglalkozz vele, nem ér annyit ( ő sem ).

Makkasz 2013.11.30. 00:16:16

A fejtegetés arról, hogy az 1000-1700 mrd Ft áfa beszedése esetén csődbe mennének cégek, ezért kell hagyni nekik, bődületes ostobaság:

- nem 1000-1700 mrd-ről, hanem 5 évre visszamenőleg 5000-8500 mrd-ről van szó,

- ha a cég tönkremegy, más elfoglalja a piaci rést, olyan aki majd adózik,

- ha az áfa caalók nem élhetnének mint hal a vizben, akkor valódi versenyben helytálló vállalkozók ütnék ki őket a nyeregből. Most fordítva történik. A csaló CBA arat, a kisbolt bezár,

- az áfa csalás, különösen Horváth úr által ismertetett, nem arról szól, hogy bizonyos termékek árából elfelejtik megfizetni az áfát (ez is borzasztó), pedig fogysztóktól beszedik. Nem, olyan tevékenységről ami nem valós, csak papíron megtörténő tranzakciókról. Amikor a visszaigényelt áfát AZ ADÓFIZETŐK FIZETIK KI. Közönséges rablás. A lopás túl finom lene, mikor az állam egyik legerősebb erőszakszerve, a NAV működik közre.

Ez nem egy megbocsátható játék, megloptak minket, 10 év alatt akár 15.000 milliárddal, ami a teljes államadósság 75%-a.

Ébredj fel posztolókám.

Pendejo 2013.11.30. 00:48:34

Ember, hol éltél ezidáig? Dobozban? Legközelebb azon akadunk ki, hogy a Hírtévé, Magyar Nemzet vagy Magyar Hírlap nem mutat a vezérkarnak fricskát?
Az ilyesmi a közmédiában teljesen mindennapos. Az első hozzászóló tökéletesen vázolta a lényeget.

borzzz 2013.11.30. 04:37:41

Nem vagyok nyelvtannáci, és 1-2 hiba felett még simán átsiklanék. De ha valaki ennyire be van oltva helyesírás ellen, az miért nem futtat le egy ellenőrzőt, mielőtt kilép a nyilvánosság elé?
(Kár a posztért, amúgy sok igazság van benne.)

Steve123 2013.11.30. 05:15:39

@prolee: "újságírója sem veszi észre ezeket a füllentéseket, mert nem ért a témához"

Elvileg az újságírónak az lenne a feladata, hogy elmélyedjen a témában, felkészüljön, megkérdezzen másokat. Ne adj isten oknyomozó riporter is lehetne belőle.

prolee 2013.11.30. 07:51:22

@Brúsz Pringstein: Nincs olyan, hogy revizori képesítés. A NAV elnöke sem volt revizor és neki sincs revizori képesítése.

Tudtad, hogy az is revizor, akinek az a munkája, hogy járja a boltokat, szolgáltatókat és próbavásárol? Itt egy üdcsit, ott egy rágógumit vesz, beugrik a nőgyógyászhoz, stb. Gondolod, hogy ezek több diplomás emberek?

Ne csinálj már hülyét magadból folyamatosan. Nagyon égő ez az elvakult, hősies kiállás egy olyan ügyben, amiről semmit nem tudsz.
Szánalmas vagy.

Bónuszkérdés: milyen képesítés szükséges a NAV-nál a revizori munkakör betöltéséhez?

Itt egy kicsit segítek korlátozott képességeidre tekintettel. Keress fel humoroldalakat, ahol találni fogsz olyan vicceket, hogy "Matektanárnak tanulsz fiam? Csak nem APEH ellenőr akarsz lenni?"

prolee 2013.11.30. 07:55:51

@Ppix: Szerintem az is szemellenzősség, ha ezt valaki a Fideszhez köti.
Csak aztán nem kell csodálkozni, ha a Fidesz leváltása után mégis minden megy tovább némi személycserével.....

prolee 2013.11.30. 07:59:04

@vackor1: Jó, tudom, nem az időpont volt a lényeg, hanem az, hogy ki mondta. :))))))
Ilyen egyszerű szegény. :))))
Az viszont szomorú, hogy az ilyenek sokan vannak és - amint a mellékelt ábra mutatja - nagyon egyszerű megvezetni őket. :( Ezen nem tudok röhögni....

prolee 2013.11.30. 08:18:47

@Makkasz: Úgy örülök, ha látom, hogy azért sokan értik azért, hogy mi folyik itt.
Való igaz, ha bevallod az áfát, de nem fizeted be, legfeljebb rád küldik a végrehajtót, s általában a töredéke folyik be. (Okos emberek így csinálják. Sokan.)
Ha nem is vallod be, az adócsalás, ezt azért könnyebb felderíteni és befizettetni.

Kamuadóalanyként, kamupapírokkal kivenni a költségvetésből azt a pénzt, amit mások már befizettek (majd köddé válni), ez az áfacsalás, ezt a legnehezebb felderíteni és ráadásul ez az, amiből felderítés esetén sem lehet soha semmit visszaszerezni.

Ez az áfa-elszámolási rendszer így nagyon rossz és már régen azon kéne dolgozni a gazdasági vezetésnek EU-szerte, hogy ezt gyökeresen megváltoztassák. Az adórendszert végtelenül le kell butítani és össze kell hangolni az EU-n belül. Nem biztos, hogy az önadózást továbbra is erőltetni kéne. Sosem felejtem el, amikor Kupa Mihály azzal "dicsekedett", hogy felhívja az APEH-os felsővezető haverjait, ha nem tudja, hogy hogyan kell kitölteni az adóbevallását.

prolee 2013.11.30. 08:36:37

@Steve123: Szakújságírás.... De hát az ATV-n is minden este Polihisztor Olga ül szemben mindenkivel.....

pizzaboy 2013.11.30. 09:30:28

Szerintem a 2014-es választásokon megígérhetné a fidesz, hogy végére jár a NAV-os áfacsalási ügyeknek, tudjátok, mint 2010-ben amikor azt ígérte, hogy elszámoltatás lesz.

CheetahRabbit 2013.11.30. 09:58:05

@prolee: mi az a veszov.hu? És mi az az ellenőrzési szakkoordinátor? És miért mondják most azt, hogy kockázatelemzőként dolgozott, ha valójában ellenőrzési szakkoordinátor?
Azt, hogy "ez nonszensz?" fel lehet tenni hitetlenkedő hangsúllyal is. Azt meg megkérdezte, hogy lehetett egy hétvége alatt átvilágítani az egész NAV-ot. Válaszolt is rá az interjúalany. Inkább arról beszéljünk, hogy vajon az MSZP miért nem akarja aláírni a parlamenti vizsgálóbizottság felállítására irányuló indítványt! Tényleg a gonosz, nácifasiszta Jobbik miatt?

Ruszin Zsolt 2013.11.30. 11:13:30

Dr. Varga Árpád nem a NAV elnöke. A cikket áthatja a tájékozatlanság és az előítélet.

Sterbinszky Tivald 2013.11.30. 11:26:47

@dr kíváncsivagyok: most kapnak egy vadonat uj stadiont! mi a bajod?
ja es szerintem focizni se tudnak!

régi villamos 2013.11.30. 12:34:30

@CheetahRabbit:
Tudod, ha valaki szakkoordinátor, esetleg munkakörében kockázatelemzés is benne foglaltathatik, mint a jelentés írás, vagy a munkahelyi jelenlét is!

Makkasz 2013.11.30. 14:03:42

@prolee: Ebbe meg kéne bukni a kormánynak.

Az állami segédlettel elrabolt évi 1000-1700 milliárd több mint az összes szja bevétel.

Ez azt jelenti, hogy emberek azért fizetnek szja-t (és áfa egy részét) hogy kormány (mszp és fidesz) barátai gazdagodjanak!

Ebben nagy, kormány által befolyásolt cégek kell hogy résztvegyenek (MOL, CBA...), vagy önként (CBA), vagy kényszerből (MOL), ahol valamelyik vezető, gazdasági igazgató előbb utóbb köpni fog.

Ppix 2013.12.02. 09:16:18

@prolee:
"Szerintem az is szemellenzősség, ha ezt valaki a Fideszhez köti. "
Lószart mama.
A fidesz az első aki kimondta, hogy nem lehet egyet nem érteni. Ezzel kezdték, emlékezz vissza.
Aztán az alkotmányba is beleírták magukat, nagy szerényen. (Ilyet elve csak komplexusos férgek csinálnak, Sztálin meg hasonlók. Churchill mikor írta be magát alkotmányba?) A fidesz az első, aki tűzzel vassal írtja az ellenvéleményt és a rendszer szétbarmolásával egy korszerűtlen struktúrát épít (gyakorlatilag pártállami szocializmust), ami az ország bukásához fog vezetni.
A korábbi tolvaly kormányok legalább a piacgazdaságot nem ásták alá.
És a sok agyatlan idióta paraszt tapsol az ingyenes 2x készpénzfelvétnek, meg a rezsicsökkentésnek és a hasonló hülyességeknek, amik mind rombolás eszközei...
süti beállítások módosítása