HTML

Kérdezzünk bátran! A nem tudással nincs gond, ha merünk tenni ellene.

Deviza tagadás

2014.01.11. 20:57 Steve123

Ismerek egy matematikust, egyetemen dolgozik, PhD-je van, és tapasztalatból tudom, hogy nagyon okos. Amikor ő állította azt, hogy a devizahitelek mögött nincs is semmilyen deviza, megdöbbentem. Az ember gyakran hall zöldségeket, az Apollo nem szállt le Holdon, viszont kis zöld emberek rendszeresen meglátogatnak minket, a mobil telefon agydaganatot okoz, szeptember 11-t a CIA rendezte meg. Ezekre csak legyintünk, nem vesszük komolyan. Amikor egy magasan képzett, intelligens oktató mondja, hogy a devizahitel nem is devizán alapszik, akkor az olyan, mintha azt magyaráznák, hogy a Nap kering a Föld körül.

A Kúria kimondta, hogy a devizaalapú hitel mögött tényleg devizafedezet volt. Az lényegtelen, hogy opciós ügylettel, határidős ügylettel vagy más módon biztosították. Ha nem lett volna semmilyen devizaforrás, akkor amikor az árfolyamgátat és a végtörlesztést bevezették, akkor a bankoknak nem keletkezett volna masszív vesztesége. Ha nem lett volna devizafedezet, akkor az PSZÁF, MNB, könyvvizsgálók, a kormány, újságírók jelezték volna ezt a csalást. Nem azt mondom, hogy a bankok szentek, akik kellően felkészítették az ügyfeleket minden lehetőségre, azt sem mondom, hogy a szerződéseket, csak az ügyfelek szempontjait szem  előtt tartva kötötték, de ha a devizahitelben a devizát nem hisszük el, akkor hitelt sem kell elhinni.

Talán valami olyat tud ez a matematikus, amit a többség nem. Talán olyan nemzetközi konspirációról van szó, mint a Libor manipulálása. A válasz ennél sokkal prózaibb. Ennek az illetőnek volt deviza alapú hitele. Vagy azt mondja, hogy ő volt hülye, vagy hogy a bankok álnokul átverték. Csak azt látta, amit látni akart. A "wishful thinking" -re nincs jó fordítás talán önámító érvelésnek lehetne hívni. Az emberi természet erre nagyon hajlamos. Nekem több ismerősöm meg van győződve arról, hogy a gáznak ma már nincs akkora fűtőértéke, mint régen. Két éve egy kutatócsapat arról cikkezett, hogy neutrínók a fénysebességnél gyorsabban mennek.

Vajon én hányszor használtam az önálltató érvelést? Hányszor döntöttem érzések alapján, amikor logika kellett volna. Hányszor voltam vak, mert én is érintett voltam?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kerdezzbatran.blog.hu/api/trackback/id/tr615753270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása