HTML

Kérdezzünk bátran! A nem tudással nincs gond, ha merünk tenni ellene.

Alapjövedelem Q&A

2014.01.17. 16:42 Steve123

Egyesek szerint minden magyar ember kapjon havi 50 ezer forintot, mert ebből alacsony szinten, de el lehet lenni. 

Miből?

Megszűnne, minden segély, minden alkalmazott után LÉT járulékot fizetnének. Ez még kevés lenne, de a pazarlást lehetne csökkenteni és a gazdagokat jobban kell adóztatni. Jobban adóztatni a vagyonosokat? Egy vélemény nagyon megragadott: "Mikor fogja az “új baloldal” bedobni a lakások államosításának ötletét? Mert mindenkinek joga lenne normális lakhatáshoz, akiknek meg nagyobb a lakásuk, esetleg házuk van, azok rohadt burzsujok, akik visszaélnek az ország erőforrásaival, tőlük el kellene venni, de ha nem is, legalább beköltöztetni melléjük valakit társbérletbe… Egyszer már a negyvenes évek második felében véghezvitték…"

Kommunista gondolat az alapjövedelem?

Elsőre annak tűnik, de többen azt mondják, hogy ez csak egy újfajta szociális rendszer lenne. Egyszerűbb, átláthatóbb.

Milyen változást hozna az alapjövedelem?

Egy elképzelt forgatókönyv: Teljesen felforgatná a mostani rendszert, mert először a rosszul fizetett állásokat otthagynák, utána az ehhez tartozó termékek, szolgáltatások ára felmenne, a rosszul fizetett állás átalakulna jól fizetettbe, nőne az általános fizetési szint, a kezdeti alapjövedelem reálértéke csökkenne, így már nem lehetne belőle megélni, elvesztené alapjövedelem jellegét.

Dolgoznának-e az emberek, ha nem lenne muszáj?

Ez az egyénen múlik, sőt egy embernél is változhat az idő múlásával. Mindenki szeretne valami hasznosat, értelmeset tenni, de lefogyni is sokan szeretnének. Középiskolás koromban, nem dolgoztam minden nyáron. A "munkanélküli" nyarak is elteltek. Nyugdíjas ismerősökön látom, hogy hozzá tudnak szokni a megérdemelt nyugdíjas évekhez. Sokan választanák alapjövedelem mellett is a munkát, de attól félek sokkal többen megelégednének az alapjövedelemmel.

Egy-két százalék eltérés hosszabb idő alatt el tudja dönteni egy ötlet sikerét. A rulettben a 0 esélye kevesebb, mint 3% mégis elég ez ahhoz, hogy statisztikailag a bank biztosan nyerjen.

 

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kerdezzbatran.blog.hu/api/trackback/id/tr785765141

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rámenős 2014.01.24. 05:18:17

Igen, hallottam, hogy pihent agyú közgazdászok és politikusok kitaláltak megint valamilyen baromságot.
Mivel az ördög a részletekben lakozik, ezért nem lehet véleményt formálni róla, hogy működik-e. Nagy valószínűséggel nem. Talán valami extrém formában lehetséges, a való-világban. Most úgy is sokan nézik.
süti beállítások módosítása