HTML

Kérdezzünk bátran! A nem tudással nincs gond, ha merünk tenni ellene.

Akarom az egyéni nyugdíjszámlámat!

2014.11.22. 06:46 Steve123

Hol van az egyéni számlám? Valaki sürgősen mutassa már meg, mert tucatszor megígérték!

Négy éve mengy a ködösítés, hogy ekkor, meg akkor lesz egyéni számla az állami rendszerben. Az utolsó határidő idén szeptember 30 volt. Nem csináltak semmit! Most be is ismerték, de nem sokan hallottak róla.

"Ma nem a nyugdíjrendszer átalakítása a legfontosabb, előttünk álló feladat, viszont az jól látható, hogy az utóbbi években középtávon nagyon sokat javult a fenntarthatósága. Ez most nem szerepel a prioritások között, más témák vannak most napirenden." - Orbán Gábor államtitkár

Hadd idézzem Ford Fairlanet. "Eszem, faszom megáll!" Tényleg azt hiszik, hogy minden rendben van? Hogy az emberek nyugodtan várják a nyugdíjas kort? A 21. században tényleg olyan lehetetlen kérés, hogy minden hónapban kapja egy email-t, hogy ennyit járulékot vontak le tőlem és a munkáltatótól ebben a hónapban, ennyit összesen, ennyit írtak jóvá a számlámon, és a legfontosabb, hogy ez alapján eddig ekkora nyugdíjra számíthatok?

Tudom, hogy nem tőkefedezeti rendszer van nálunk, hanem felosztó-kirovó, de akkor is a járulékom után kapom majd a nyugdíjat. Ahogy nyugdíjba vonuláskor ki tudják ezt számolni, minden hónapban is megtehetek. Mit szólnátok, ha bank nem küldene havi kimutatást, hanem majd akkor számolgat, ha megszünteted a számládat?

Azt is tudom, hogy politikailag ez egy hálátlan feladat. A minimálbéres, a feketén dolgozó rögtön tiltakozni kezd, hogy neki miért csak ilyen kevés nyugdíja lesz. A közepesen vagy sokat kereső amiatt fog háborogni, hogy nem a teljes járulékát veszik figyelembe, hanem 20-30-50% elmegy szolidaritásra, mert valami nyugdíj mindenkinek kell. Ráadásul állam bácsi szereti úgy beállítani a nyugdíjat, hogy az egy kegy, amiről minden évben dönt és nem egy szerzett jog, ami jár.

Az bezzeg a napirenden volt, hogy a magánnyugdíj pénztárak halálos ítéletét meghozzák. Még a maradék 3% ember pénze is kell. 

Ha te igenis akarod látni az állami nyugdíjszámládat, akkor beszélj erről a barátaiddal, oszd meg ezt a bejegyzést másokkal, emeld fel a hangod! Ha annyira fenntartható a nyugdíjrendszer, akkor követeljük az erről szóló emailt minden hónapban!

 

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kerdezzbatran.blog.hu/api/trackback/id/tr1006922811

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.11.22. 09:25:21

Az egyéni számla nem vezethető be, ez nyílt titok.

Steve123 2014.11.23. 05:41:35

@maxval birca hozzászóló: "Az egyéni számla nem vezethető be, ez nyílt titok."

Mondják meg akkor, hogy miért nem vezethető be! Ha a szönyeg alá söprik a problémát, azzal nem oldanak meg semmit. Végre kezdődjön meg erről is a társadalmi párbeszéd. Sokkal több embert érint mint a deviza kérdés és sokkal nagyobb összegről van szó!

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.11.23. 07:41:43

@Steve123:

Miért? Mert a mai nyugdíjasok nyugdíj nélkül maradnának, ha bevezetnék az egyéni számlát a mai dolgozók számára.

Csökkenő lakosság mellett nem lehet áttérni a szolidaris nyugdíjrendszerről az egyéni alapúra.

kissiú 2014.11.24. 14:20:27

@maxval birca hozzászóló: "Az egyéni számla nem vezethető be, ez nyílt titok."

Huhh, még szerencse, hogy nem 2010-ben mondtad. Akkor ez a mondat haztaárulással lett volna egyenértékű. Ma már szinte a kormány hivatalos álláspontja.

Steve123 2014.11.24. 15:06:28

@maxval birca hozzászóló: "Miért? Mert a mai nyugdíjasok nyugdíj nélkül maradnának, ha bevezetnék az egyéni számlát a mai dolgozók számára."

Nem arról van szó, hogy a felosztó-kirovó rendszert kell megváltoztatni, hanem arról, hogy naprakészen nyilvántartsák a befizetéseket és a várható nyugdíjat. Ezt most is megteszik, de csak a nyugdíjba vonuláskor számolnak. Addig csak találgatni lehet. Tegyék egyértelművé, hogy x ft befizetésével én y ft nyugdíjjogosultságot szerzek!
süti beállítások módosítása