HTML

Kérdezzünk bátran! A nem tudással nincs gond, ha merünk tenni ellene.

Quaestor, az állami ellenőrzés semmit sem ér?

2015.03.11. 10:09 Steve123

Reggel melegíti az ember a kakaót, közben hallgatja a híreket és egy olyan mondatot hall, amit elsőre nem akar elhinni, pedig tudja, hogy ilyennel nem viccelnek. A Quaestor csődbe ment. A hosszú évek megtakarítása, a takarékosság, a lakásvásárlási terv mind füstként száll el. Először még hitegeti magát, hogy majd talán nem is igaz, talán ez, talán az, de gyorsan kiderül, hogy ez nem állom. Tudom, hogy nehéz leírni ezt az érzést, de próbáld meg elképzelni a tehetetlenséget, a dühöt, a reménykedést, a kiábrándultságot egyszerre.

Tévedés ne essék! Ha sima csődről van szó, akkor senkinek nem lehet egy szava sem. A magasabb kamat mindig kockázattal jár együtt. Sokan gondolták, hogy a 6 százalékos kamat kitermelhető törvényesen. Úgy tűnik, hogy nem sima csődről van szó, hanem csalásról, sikkasztásról. Ez az amire nem lehet felkészülni. Akit még nem raboltak ki, az nem tudja, milyen az amikor az ember kezéből kiszakítják a táskáját. Elvárjuk, hogy az adónkért cserébe az állam megvédjen minket a csalásoktól. Elvárjuk, hogy a PSZÁF (ma már az MNB része) folyamatosan ellenőrizze a pénzügyi cégeket, hogy ne lehessen őket félrevezetni egy sima kettős könyveléssel. 

Szóval hol volt az állam? Hogy viselkedik most? Egy dologra figyel csak, letagadni, hogy valaha hallott is a Quaestorról. Ha ez azzal jár, hogy minden kötvényes elveszíti a pénzét, ám legyen. Csak ne tudja az ellenzék azzal vádolni, hogy segített egy baráti cégen. 

Mi lenne az igazságos megoldás? Csak tippelni lehet. Ha bebizonyosodik, hogy a Quaestor sáros, akkor elvárható, hogy a tulajdonosok anyagilag is bűnhődjenek a börtönbüntetés mellett. Azok is, akik érintettek voltak, a könyvvizsgálók, a kettős könyvelést megvalósító szoftver írói, stb. Végre egyszer ne lehessen kibújni az anyagi felelőség alól annyival, hogy átjátsszák a pénzt egy ismerősnek. Végre ne csak egy-két bűnbakot kerítsenek elő, hanem minden érintetett. Az ügyfelek az aktuális egyenleg 90%-t kapják meg speciális 15 éves államkötvényben, amit csak 30% büntetéssel tudnak visszaváltani. Így az ügyfél is szenved és az állam is felelőséget vállal azért, hogy nem védte a polgárait. A Quaestor összes vagyona kerüljön az államhoz, azokat ne kótyavetyéljék el egy hamari felszámolás során.

Persze ez csak álom. Ahogy az ismerősöm megjegyezte nem érdemes spórolni, mert csak a devizahiteleseket mentik meg, a hangyákkal nem fognak törődni.

14 komment

Címkék: Quaestor

A bejegyzés trackback címe:

https://kerdezzbatran.blog.hu/api/trackback/id/tr327259017

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dr kíváncsivagyok 2015.03.11. 20:13:34

Csak mellékesen...
A devizahitelesek beszopták , hogy van ingyenebéd...
Nem kellett a forinthitel mert AZ A NORMALIS , KISZÁMÍTHATÓ akkori kamattal volt felveheto...
Azt hitték , hogy orokké lehet féláron hitelt felvenni ???
Ment 1 -2 évig , aztán bejott a papírforma ...és csalást kiáltottak . Addíg nem ordibáltak , amíg feleannyi kamatot fizettek , mit a forinthitelesek !?
A brokercég 6.5 % - os kamatot ígért , AKKOR , AMIKOR A MATOLCSY-KAMAT 1 % - VOLT !!!
Mégis,...mit gondoltak ?
Hány évig lesz "ingyen az ebéd" ?????
Ez a kapitalizmus...barátaim...,ezt akartátok...

kvadrillio 2015.03.11. 20:30:29

Huszonötmilliárdos ugrás a magyar mélyvízbe

2015.03.11.

6 komment

Bruckner Gábor

Magyarország történetének legnagyobb rendezvénye – így minősítette a kormányfő a budapesti vizes világbajnokságot, amelyet az eredeti 2021-es időpont helyett 2017-ben tartanak a Duna partján. A döntést bejelentő Orbán Viktor úgy véli, az esemény jelentősége és az előkészületek rohamtempója megkívánja, hogy a szervezők legalább olyan jól teljesítsenek, mint a magyar úszók.

A 2017-re kiszemelt Guadalajara néhány héttel ezelőtti visszalépése után azonnal fölvetődött: akár a 2021-es házigazda Budapest is beugró lehet a vendéglátói jogról anyagi okok miatt lemondó mexikói város helyett. Gyárfás Tamás, a hazai szövetség elnöke, a nemzetközi szervezet alelnöke akkor úgy fogalmazott: noha kétségkívül pozitívumok sokaságával járna az előrehozott rendezés, legalább annyi aggály is fölvetődik a négy évvel korábbi időponttal kapcsolatban.

MRCULESCU ÉS ORBÁN. a fina-elnök hálás volt...Illyés Tibor / MTI

A jelek szerint az előnyök legyőzték a hátrányokat. Orbán Viktor miniszterelnök és a román Cornel Marculescu, a Nemzetközi Úszó Szövetség ügyvezető igazgatója szerda délelőtt a parlamentben bejelentette: Budapesten, a Dagály strand környezetében épülő uszodakomplexumban lesz két év múlva az úszást, a pólót, a műugrást, a szinkronúszást, valamint a nyilván a fővároson kívül helyet kapó hosszútávúszást tömörítő „vizes" világbajnokság.

Orbán – miután az Országházban aláírta a rendezésről szóló dokumentumot – rögtönzött sajtótájékoztatót tartott a FINA-vezetővel. A kormányfő közölte, nemzeti közmegegyezésre törekszik „Magyarország történetének legnagyobb rendezvénye" kapcsán, s kockázatokkal járó, hatalmas vállalásnak nevezte az eseményt. Ugyanakkor hozzátette, amennyiben mindenki megteszi a tőle telhetőt, és olyan jól teljesít, mint a magyar úszók, akkor a rövid határidő ellenére biztos a sikertörténet. „Eddig csak a versenyzőink voltak világbajnokok, most nekünk is azoknak kell lennünk" – jelentette ki, majd kiemelte: „Nagy hasznot húzhatunk a rendezésből." A miniszterelnök elmondta azt is,

a mamutberuházás a jelenlegi hazai szabályozások alapján megvalósíthatatlan,

ezért az ellenzék bevonásával új, kifejezetten a vb-ről szóló törvényt kell alkotni. „A Dagály környezete mellett a mostani úszóközpont, a Margit-sziget rehabilitációja is a terveinkben szerepel, s még az is lehet, hogy valamilyen módon összekötjük a két területet" – közölte Orbán.

Marculescu láthatóan rendkívül hálás a beugrásért, és rövid beszédében ennek többször is hangot adott. Egyben bejelentette azt is, hogy az annak idején 2017-re Budapestnek ítélt junior úszó-világbajnokságnak új rendezőt keresnek, míg a magyar főváros 2019-ben adhat otthont az utánpótlás seregszemléjének.

Amint az már másfél éve, a 2021-es budapesti rendezést szentesítő barcelonai döntés óta köztudomású, a vb-re új létesítmény épül. Az uszodakomplexumban a világbajnokság idején 18 ezren foglalhatnak helyet a lelátókon, ám a tribünök jó része ideiglenes lesz; a vizes központ a hétköznapokon ötezer nézőt fogadhat. A létesítményhez kapcsolódó jó néhány kiszolgáló épület, a nemzetközi szövetség részéről kötelező beruházásként elvárt FINA market street (nevezzük magyarul piactérnek), a parkoló és a többi szükséges „plusz" mind a változatlanul üzemelő Dagály strand és a Rákos-patak közötti, illetve a szemben lévő oldalon fekvő, Erdért-pálya előtti területen kap helyet.

Információink szerint az uszodának a legkésőbb 2017 márciusára állnia kell, a vb-t pedig a nyári időszakban, júliusban vagy augusztusban tartják.

A konkrét dátumra muszáj várni egy darabig, mert sem a mogyoródi Forma–1-es futammal, sem a szintén erre az időszakra Londonba tervezett atlétikai világbajnoksággal nem ütközhet az esemény.

Úgy tudjuk, a vb teljes költségvetése 85 millió dollár, azaz hozzávetőleg 25 milliárd forint, ám ebben benne foglaltatik az uszodaépítés mintegy 8 milliárdja is. A cél az, hogy a végső szaldó – a létesítményre szánt kiadásokat leszámítva – minél közelebb legyen a nullához. Gyárfás szerint erre jó esély van, hiszen a „nagy" vb-hez tartozó masters (veterán) világbajnokságnak – amelyet közvetlenül a felnőttek viadala után rendeznek – 14 ezer, tetemes nevezési díjat fizető résztvevője, s legalább ugyanennyi, a versenyzőkkel érkező vendége lesz. Ezzel együtt nagy dilemma a jegyárak megállapítása. A londoni olimpiai úszóversenyein 30 és 450 font között volt az úszóversenyek napi belépőinek az ára, de a legolcsóbb helyről – magunk közt szólva – Sólyomszem sem sokat látott volna. Hazánkban ilyen ellenérték elképzelhetetlen – még a 30 font (nagyjából 12 500 forint) is sok, a 300 pedig már megfizethetetlen –, úgyhogy ez ügyben is lehet min tűnődni...

Könnyebbség viszont – miként azt az elnök érdeklődésünkre elmondta –, hogy a gesztusértékű beugrást értékelő FINA kétmillió dollárral csökkentette a rendezé , ....

fogadni mernék, hogy a BudaCash-Quaestor 150 milliárdjából ide is jutott.........

kvadrillio 2015.03.11. 20:31:22

@kvadrillio: a rendezés jogáért előírt, „hadititoknak" minősített díjat, ennyivel tehát már most beljebb vannak a hazai pénzügyesek.

A sportvezető nyomatékosította: „Az uszodának és környezetének így is, úgy is el kellett volna készülnie 2017-re, a junior vb-re, most csupán annyi történt, hogy előbb építjük meg a tizennyolc ezres tribünt, és utána bontjuk vissza ötezresre, nem pedig fordítva." Megjegyezte azt is: nyilvánvaló, hogy az állam számára más nagyságrend a felnőtt, mint a junior esemény, s ez önmagában garancia a beruházás prioritására, a határidők precíz betartására.

Megtudtuk azt is, hogy a mindenkori rendezőnek kötelessége bizonyos szállodai kapacitást és repülőjegyet térítésmentesen felajánlania a nemzetközi szövetségnek, de Gyárfás elmondta, ezek a terhek mind-mind a költségvetés részei. Az elöljáró nem elhanyagolható szempontként említette a világbajnokságnak a tervbe vett budapesti olimpiai pályázat kimenetelére gyakorolt hatását: mivel a 2024-es játékok házigazdájáról 2017 szeptemberében döntenek Limában, a mindössze néhány héttel hónappal korábban a magyar fővárosba látogató NOB-döntéshozók előtt jó színben lehet feltüntetni a magyarországi rendezést. „És persze el is lehet riasztani az olimpiai bizottság vezetőit egy balul sikerült eseménnyel"– fűzi hozzá Gyárfás, gyorsan leszögezve: „Ilyesmire persze gondolni sem merek."

kvadrillio 2015.03.11. 20:33:12

@kvadrillio: ...AZTÁN NEHOGY LEZÁRJÁK A MAGYAR EMBEREK ELŐL A MARGIT-SZIGETET !!!!!

(A KURVA NAGY BIZTONSÁGI ELŐÍRÁSOK MIATT !!! ÉS FŐLEG A TRIBÜNÖK ÖSSZE NE OMOLJANAK A SZURKOLÓK ALATT KONTÁR MUNKA MIATT !!! )(

kvadrillio 2015.03.11. 20:35:38

@dr kíváncsivagyok: MINGGYÁ MEGMONDOM, KIKNEK IS VAN INGYEN EBÉD EBBEN AZ ORSZÁGBAN JÓÓÓ ???!!!!!
A ROHADT CSALÓKNAK, FŐLEG A PIRAMISJÁTÉKOSOKNAK !!!

kvadrillio 2015.03.11. 20:37:12

most már csak azt kell figyelni, hogyan sikálják el ezt az írtózatos átvágást, az eddigi szokásaik szerint !!! szegény csóró emberkék, egyiknek sem jut az eszébe, hogy meglincseljék a csalókat ?????
DE !!!!! :o)

Le Orme 2 2015.03.11. 21:13:17

"Reggel melegíti az ember a kakaót"

Nem melegíti és nem a kakaót.
Az írás többi részével kapcsolatban most még nincs elég információ, így teljesen felesleges volt megírni.

hümhüm 2015.03.11. 21:17:42

Miért is kellett a bankok 2%-os betéti kamat-hozama helyett 6-7%-os kötvényhozamra ácsingózni?
Hja....
C'est la vie... mondja a franszia

Velemenyem szerint.... 2015.03.11. 21:22:49

@dr kíváncsivagyok: én a saját példámat ismerem csak. Annak idején legalább egy tucat bankot bejártam forint hitelért (hülye lettem volna erős forint mellett devizahitelt felvenni), de valahogy egy sem adott, kinek ez nem tetszett kinek az. Na de devizahitel? Amilyen devizával csak akarom. Feltétel nélkül is...

Nem véletlen hogy épp akkor vett fel mindenki devizahitelt Magyarországon, amikor garantáltan csak veszíthetett rajta. És bizony ebben az önsorsrontásban benne volt akkori MNB.

A másik kommentedet sem tartom jogosnak, Jelenleg is 4% felett van az állampapírok hozama, nem értem milyen 1%okról álmodozol...

Már pedig 4% Vs 6,5% nem az a luxusprofit,pláne "ingyen ebéd" kategória. Egy látványos nagycég, ha valaki, akkor azért ők csak képesek lennének 6% profit kitermelésére.

Amúgy a cikk szerintem objektív.

Azt nem tatrom korrektnek hogy a kamatvágásokkal és a különadókkal az embereket kiterelték a biztosított bankbetétéből, bele volt kódolva a rendszerbe egy ilyen bukta, és erről elsősorban most az MNB tehet, nem a szerencsétlen nyugdíjasok.

Az emberek azért mentek a Questorhoz mert az unortodox makrogazdasági intézkedések nem hagytak más lehetőséget...

Leptis Magnaq 2015.03.11. 21:59:35

20 éve létező cég a Questor.Nem 2 hete ugrott elő a semmiből.Az, hogy az elnök-vezérigazgatóval így elszaladt a ló , 2010 -re datálható.Haverom a tavasz jelszóval kinyitották számára a világot.Kormánytagoknak, minisztereknek lehetett a haverja, még, ha azok nyikhaj, semmirevaló, magnóemberek is.Mennyibe kerülhetett a haverság neki, jaj, bocs, a kötvényeseknek, akik vitték a pénzüket a 6,5%-ért.S akkor már nem volt elég a hotel, a futballstadion, kellett a golfpálya,vízum,
anyámkínja.Ellenőrzés noku. Hiszen haver!Aztán, mikor mégis rászálltak, és bedőlt, szevasz, haver, pá neked, meg a befektetőidnek is!Hányat hibázott a felügyelet? Annyit, hogy dupla pénzt kellene a kötvényeseknek kapniuk, valamint a nyugtatóik ellenértékét!

zobod 2015.03.11. 23:00:17

A questor tízmilliárdokat ölt ingatlanprojektekbe. Ezekről az ingatlanokról most sorra derül ki, hogy a projektérték töredékét érik. Ez így hogy van? Nem tanulatlan, tudatlan hülyékről, hanem iskolázott, tapasztalt üzletemberekről van szó, akik minden egyes projektet csak nem néztek be, ez hihetetlen.

andrásúr 2015.03.12. 03:26:01

Ki kell űzni az országból a " kufárokat " !

Steve123 2015.03.12. 08:28:35

@zobod: "az ingatlanokról most sorra derül ki, hogy a projektérték töredékét érik"

Szerintem többet érnek, de a felszámoláskor csak töredék áron lehet eladni majd. Gondolj bele, hogy mennyibe kerülne felhúzni a győri stadiont. Valakik ezen is sokat fognak keresni.

Steve123 2015.03.12. 08:31:44

@dr kíváncsivagyok: "A brokercég 6.5 % - os kamatot ígért "
Való igaz, hogy nagy a kamat. Viszont nem is irreális. Gondolj bele, mennyit lehet nyerni néhány üzleten. Főleg, ha kormányközeli az ember.
Ha csőd lett volna, csalás nélkül, akkor nem is lehetne senkinek egy szava se.
süti beállítások módosítása