HTML

Kérdezzünk bátran! A nem tudással nincs gond, ha merünk tenni ellene.

Az SZJA jobban teljesít

2015.04.22. 15:35 Steve123

16% helyett 15%-os személyi jövedelem adó lesz jövőre. A hírrel a kormány próbálja magát fényezni, hogy milyen sok pénzt hagy az emberek zsebében havonta, és az évente mennyi. Lám ilyen jó kormányunk van! Sokak véleménye mégsem ez. "Miért csökkenti a kormány az adókat, amikor így sincs pénze? Tegye inkább rendbe a korházakat vagy fizesse az államadóságot." Örülök, hogy vannak olyanok, akiknek fontosabb az ország jóléte, mint hogy több legyen a fizetése.

A miért érdekes kérdés. A kormány népszerűségét alaposan csökkentette az internet adó, a vasárnapi boltbezárás, vagy éppen a kitiltási botrány. A csökkenés ellen pedig valahogy küzdeni kell. Ilyen egyszerű ez. Ha már úgy is 9%-ra akarják csökkenteni az szja-t, akkor több lépésben teszik meg , hogy maximalizálják a hírértékét. 

Szerencsére rossz elgondolásból is lehet jó eredményt elérni. Nálunk az újraelosztás mértéke nagyon magas a környezetünkhöz képest. Minél nagyobb az újraelosztás, annál nagyobb a társadalmi veszteség. Az emberek hatékonyabban tudják elkölteni a saját pénzüket, mint ahogy az állam újraosztja az adónkat. 100 ft beszedett adóból csak 60 ft-t költenek el hasznosan. A többi bürokrácia (a beszedés és elosztás költsége), korrupció, pazarlás. Ha csökkenne az újraelosztás, akkor jobb lenne az arány, mondjuk csak 30 forint menne a lecsóba.

Melyik adót érdemes csökkenteni? Az enyémet, mondja mindenki. Egy politikusnak a teljes társadalmi hasznosságot kell(enne) tekinteni. Azokat a kis adókat kell megszüntetni amelyeknél többe kerül a leves, mint a hús, vagy azokat, amelyek ártóak, piac torzítóak. Az utóbbira példa a bankadó. Szerencsére kezdik belátni, hogyha kivéreztetik a gazdaság egyik legfontosabb részét, a bankokat, akkor azt a gazdaság is megsínyli. 

Az adócsökkentés helyett sokkal fontosabb lenne az egyenes beszéd. Még, hogy 16%-os az szja! A munkaerő-piaci járulék 1,5%, az egészségbiztosítás 7% (ráadásul még azt is két tételben számolják). Mik ezek, ha nem adók? Mindegy, hogy hívjuk őket. Az egészségbiztosítást, akkor nem adó, ha fix összeget kell befizetnie mindenkinek, hiszen mindenki ugyanazt az ellátást kapja. Ha százalékot vonnak, akkor ez egy szimpla szja, csak jobban néz ki több részbe vágva, mint egyben mondani, hogy 24,5%. A munkáltató által fizetendő szociális hozzájárulási adó ezt további 27%-al növeli. Egyedül a nyugdíjat nem számolom ide, mert elvileg a nyugdíj a befizetéssel lesz arányos, de félek, mire arra kerül a sor, akkor a "járna, de nem jut" bölcsességével fogok megismerkedni. A szakképzési járulék még 1,5%. Mindennel együtt már 50% körül járunk. Először öntsünk tiszta vizet a pohárba, aztán beszéljünk adócsökkentésről. A 16%-os szja ugyanolyan csúsztatás, mint az ingyenes iskolai ebéd. Az adóból fizetett ebéd nem elég hangzatos.

Azt sem említik, hogy az adócsökkentésnek kell, hogy legyen költségcsökkentés vonzata. Tudom, hogy a politikusok meg tudják magyarázni, hogy nő a gazdaság, meg Magyarország jobban teljesít, de azt tartanám tisztességesnek, ha azt mondanák. Csökkenjen az szja, ha egyúttal a szocpol is (vagy más kiadás). Tudom, hogy sokan hinni akarnak a mesében, de ideje lenne felnőni. Ha egy politikus egy döntésnek csak a jó oldaláról tud beszélni, akkor ott sem készült semmilyen hatástanulmány. 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kerdezzbatran.blog.hu/api/trackback/id/tr577388296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.04.22. 15:49:29

Szerintem meg kell emelni az szja-t 90 %-ra. Ez lenne az igazi baloldali intézkedés.
süti beállítások módosítása