HTML

Kérdezzünk bátran! A nem tudással nincs gond, ha merünk tenni ellene.

Sötét igazság (adószedő bankok)

2013.10.11. 13:49 Steve123

Néha az igazság a háttérben bújik el és annyira idegen, hogy nem akarják elhinni az emberek, mert nem fér bele a világképükbe. Megszoktuk például, hogy a bankok gonoszak, nyúznak minket, szedik be az újabb és újabb díjakat, amikről külföldön még csak nem is hallottak, azért az állam időnként próbálja megregulázni őket. A valóság az nálunk, gyakorlatilag a bank állami adószedőként működik? Ilyen-olyan címmel adókat vetnek ki a bankokra, amit azok beszednek a lakosságtól. Itt láthatód, hogy nőnek a banki szolgáltatások költségei.

image1381482177.jpg

Ez a politikusok szempontjából logikusnak tűnhet, hiszen a politikus úgy érzi, hogy neki egyszerre kell azt mondani, hogy alacsonyak az adók és, hogy nagy a szétosztható torta. Ennek egyik módja a porlasztás, amikor egy adót ketté szednek. Például a kamatadó 16 + 6%, még véletlenül sem 22%. A bankon keresztüli adóztatás is pont ezt a célt szolgálja. A zászlóra lehet tűzni, hogy a személyi jövedelem adó és a társasági adó milyen alacsony, ami majd serkenti a gazdaságot, ugyanakkor suttyomban a bankokkal mégis be lehet szedetni az extra adót. Ráadásul ennek a módszernek van egy nagy előnye, az emberek egy része a bankokra lesz mérges nem az államra! (Nagyon kell a közös ellenség.)

"Nem hárítanak át a bankok semmit, ha igen, akkor azt majd törvénymódosítással megakadályozzák", mondják néhányan. Használjuk a józan eszünket. Mi a valószínűbb? A bank tulajdonosa, lemonda profitról (ami egyébként sziktokszó), sőt hajlandó az évente keletkező veszteséget pótolni, vagy inkább előbb-utóbb megtalálja a módot, hogy áthárítson minden terhet az emberekre?

Mi a baj azzal, hogy az állam cégeken keresztül adóztat? Ha nem cégeken keresztül tenné, akkor közvetlenül tenné meg. Az adót, így is, úgy is be kell fizetni. A bankokon keresztül történő adóztatás átláthatatlan, bonyolult és igazságtalan. Például a devizahitelesket meg kell menteni, de ennek az árát a betétesek, a forinthitelesek, és az adózók fogják megfizetni. Ha bankon keresztül adózol, akkor arra nem tudsz igénybevenni gyerekek után járó adókedvezményt, nem hivatkozhatsz nyugdíjkor arra, hogy te összeségében igenis rengeteg adót, járulékot fizettél be. 

Előbb-utóbb visszanyal a fagyi, mert tömegek fogják készpénzben kérni a fizetésüket, amire törvényesen joga van mindenkinek. A készpénz viszont drága fizetési forma. Csak papír gondolják sokan. Igen, de mit könnyebb továbbítani 100 millió forint készpénzt vagy néhány bájtot az interneten keresztül? Nem kell atomfizikusnak belátni, hogy a pénz gyártása, a páncélautó, a biztonsági őr, az elmaradt kamat, a fizetés borítékolással foglalkozók bére, mind költség. Ezeket valakinek ki kell fizetni. Igaz rejtett módon, de ezt is te fogod kifizetni. Ráadásul a készpénz jelentősen megerősíti a feketgazdaságot is. A feketegazdaság mérete hatalmas. Ha csak felére csökkenne, akkor nem lenne szükség semmilyen különadóra. Miért erősítani akarjuk a feketegazdaságot?

Sokan egy kis füllentéssel kezdik, aztán egyre nagyobb hazugságokba esnek, hogy fedezzék a korábbi hülyeségüket. A bankokon keresztüli adóztatás is egy ilyen fülletnés volt. Most már azt bizonygatja Rogán, hogy legyen ingyenes ATM használat és utalás bizonyos összegig mindenkinek, de persze a bank fizesse a tranzakciós adót. Ember hallod, amit mondasz? Jól értem, hogy szeritned egy minimálbéresnek legyen teljesen ingyen a banki szolgáltatás? Mert gondolom majd a bankkártyáért sem lehet díjat felszámítani. Ha lehet, akkor a bank beépíti minden költségét a bankkárty díjba, ha nem lehet, akkor meg tartsa fenn ingyen a fiók hálózatot, töltse ingyen az ATM-eket, a bankos kisasszonyok ingyen dolgozzanak. Varga Mihály próbált egy arcvesztés nélküli alternatívát kiagyalni. Az alapszámla "ingyenes" ATM használata egy alapdíjhoz kapcsolódott volna, de ez a megoldás nem illeszkedett a politika bankellenes offenzívájába.

Nagyon szeretném, ha csak az lehetne politikus, akinek van egy közgazdasági diplomája. Akkor talán nem mondanák azt, hogy egy szolgáltatást nulla forintból is ki lehet hozni. Akkor talán kötelező lenne mindenhol a kártyaelfogadás viszont az embereknek közvetlenül, vastagon kellene fizteni az ATM használatért. Akkor talán az állam venné a bátorságot és nem a bankokon, hanem közvetlenül adóztatna.

UI: A bankok igenis adózzanak, igneis felügyeljék őket, és akadályozzák meg, hogy visszaéljenek az erőfölényükkel! Biztosítsák, hogy minden szerződés étrthető legyen! Ne engedjék az egyoldali módosításokat! De ne fektessék kétvállra a magyar bankrendszert! 

Update: A portfolio is ugyanarra következtetésre jutott, mint én. :)

Szólj hozzá!

Címkék: bank adó különadó banki költségek tranzakciós adó ingyenes készpénz felvétel

A bejegyzés trackback címe:

https://kerdezzbatran.blog.hu/api/trackback/id/tr505563160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása