HTML

Kérdezzünk bátran! A nem tudással nincs gond, ha merünk tenni ellene.

Kampány időszak programok nélkül

2018.02.21. 10:59 Steve123

Az átlagember nem tudja, hogy milyen programja van az egyes pártoknak. Emiatt csak szimpátia alapján szavaznak. Van olyan párt, aminek a programja az, hogy Soros. Bővebben: Soros, Brüsszel, Soros. A Jobbik próbálkozik bemutatni a programját. A következőket ígérik.

elszámoltatást
korrupcióellenes ügyészséget
határőrséget
otthonteremtési- és bérlakásprogramot
40 év munkaviszony után nyugdíjba vonulást
egészségügyi fejlesztést
korszerű oktatást

Az elszámoltatás jogos igény, de vékony jég. Ha valaki a törvény betűjét betartja, de a szellemét nem, akkor lehet büntetni? Ha igen, akkor ki dönti el, hogy mi a törvény szelleme? Vegyük például a közszolgálati tévét. Annak pártsemlegesnek, kiegyensúlyozottnak kellene lennie. Mindenki tudja, hogy ez nem így van, de kit lehet ezért megbüntetni? A riportert, aki úgy teszi fel a kérdést, hogy sugallja a kormány válaszát? A szerkesztőt, aki olyan vendégeket hív, akik a kormányt erősítik? Vagy az igazgatót, aki csak olyan alkalmazottakat vesz el, akik írásbeli utasítás nélkül is tudják, hogy mit várnak tőlük? Az biztos, hogyha semminek sincs következménye, akkor az felszólítás, hogy csináld csak nyugodtan. Kell, hogy legyen felelősségre vonás, de az egyes eseteket nehéz lesz bizonyítani.

Korrupció. Teljesen soha nem lehet megszüntetni, de nem mindegy, hogy 5 vagy 20% a mértéke. A korrupció ellen úgy kell küzdeni, ahogy a doppingszerek ellen. Ha kicsi a lebukás veszélye, ha nagy a korrupció haszna, akkor semmi sem változik, ha könnyen le lehet bukni, ha magasak a büntetési tételek, akkor kétszer is meggondolják, hogy érdemes-e kockáztatni. A kérdés, hogyan érik el mindezt. Ehhez jól fizetett szakértők kellenek, akik keresztbe mernek tenni az aktuális politikusoknak is. Nem elég a célt megfogalmazni, az oda vezető utat kell kitalálni.

Határőrség. Nem oszt, nem szoroz, hogy miként védik meg a határt, ha megvédik. Jól hangzik az ígéret, de sok változást nem jelent, nem is kell, hogy jelentsen, a mostani állapothoz képest.

Otthonteremtés.  Csak óvatosan a populizmussal. Egyetlen ország sem olyan gazdag, hogy minden állampolgárának lakást biztosítson. Tudom, hogy nem ezt ígérik, de ezt hallják az emberek. A bérlakás program jó irány, de hány bérlakásra lesz pénz? Hogyan fogják azokat kiutalni, mennyi lesz a bérleti díj? Konkrétumok nélkül nem lehet megítélni ezt.

40 év munka után nyugdíj. A józan ésszel rendelkezőknél ez veri ki a biztosítékot. Jó dolog a nyugdíj, amíg kifizetik azokat. Egyszer és mindenkor le kell számolni az ígérgetésekkel. 13. havi nyugdíj, nyugdíj prémium, infláció feletti nyugdíj emelés. Ezek nem segítik a nyugdíjasokat, hanem aláássák a teljes nyugdíjrendszert. Ígérhet valaki dupla nyugdíjat is, ha nincs rá fedezet, akkor hiába az ígéret, ha nem jut. A nyugdíj csak attól függhet, hogy ki mennyit tett be aktív korában a rendszerbe. Ebből és az átlagéletkorból ki lehet számolni, hogy mennyi nyugdíj jár. Ettől nem szabad eltérni egyik irányba sem.

Egészségügy. Mindenki tudja, hogy fejleszteni kell, de hogyan? Mennyi pénzt kell rászánni a GDP-ből, hogy kell azt elosztani? Lesznek-e a Jobbiknak olyan szakemberei akik válaszokat tudnak adni erre a kérdésre?

Az oktatásnál ugyanez a kérdés. Senki sem kampányol korszerűtlen oktatással, de mit jelent, hogy korszerű? Minél többet tanuljanak a diákok, vagy a gyakorlatban jeleskedjenek inkább? Kell mindennap testnevelés, kell idegennyelv, hány kell?

Lehet szép célokat megfogalmazni, de azok mit sem érnek, ha nem valósulnak meg. Minden párt a legjobb szándékkal kezd bele a kormányzásba, de az utókor nem a szándékot fogja nézni, hanem az eredményeket.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kerdezzbatran.blog.hu/api/trackback/id/tr913686912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása