HTML

Kérdezzünk bátran! A nem tudással nincs gond, ha merünk tenni ellene.

Vannak még ötletek a fiókban avagy Matolcsy visszajött a szabadságról

2012.08.04. 12:10 Steve123

Néhány hete hallottuk, hogy vannak még kreatív ötletek a kormányzat tarsolyában. Kicsit félek ettől, mert attól tartok, hogy ezek a fantasztikus ideák számomra nem sok jót jelentenek. A politikus két dologért felel, hogy elossza pénzt és hogy beszedje. Sajnos a sorrend nem véletlenül fordított, a politikus nem olyan,  mint egy családfő, ő nem érez felelősséget, hiszen soha sincsenek következmények. Rosszindulatú vagyok igaz? Szóval javítom magam, biztos vagyok benne, hogy van tisztességes, lelkiismeretes politikus is, már csak a nagy számok törvénye miatt. Az más kérdés, hogy az ilyen ember milyen magasra tud emelkedni a hierarchiában. Szóval a pénz elosztásáról beszélünk. Egy politikus ezt mindig örömmel teszi, örömmel ad át autópályát, örömmel teljesíti egy párttársa kérését, hogy ebben vagy abban a városban, azt vagy azt a célt támogatni kell. A politikus úgy érzi, hogy még a nyugdíjakat is ő személyesen adja (vagy garantálja), mert ő ilyen rendes ember. Tisztában van azért azzal, hogy minden odaadott pénz szavazatot jelent. A politikus igazi szamarítánius szeret adni. Ha rajta múlna, akkor az újraelosztást minden évben megnövelné 10%-al, hisz így több jutna oktatásra, egészségügyre, rendőrökre, közalkalmazottakra, gyógyszerekre. Csupa nemes cél. Közben lelkesen magyarázná, hogy majd jövőre, vagy 2015-ben visszaáll az újra elosztás mértéke. Addigra már beindul a gazdaság, rendbe jön a külső környezet, de még a kopaszodás elleni gyógyszert is feltalálják.

A politikus másik feladata, hogy beszedje a pénzeket adók, járulékok, díjak, miegymás formájában. Valakinek ezt is meg kell tenni. Erről hallunk újabb és újabb ötleteket. Dugódíj, közműdíj, telefonadó, tranzakció adó, hamburger adó, biztosítás adó... Ezzel kapcsolatban lenne néhány kérdésem, remélem, másoknak is.

43. Azt halljuk mostanában, hogy a fogyasztásra kell az adókat összpontosítani, nem a jövedelemre. Magyarázza el ezt valaki, hogy miért is jó ez! Számokkal megspékelve. Egy másik ország példája is érdekes lenne. Ha az állam be akar szedni 100 egység adót, akkor miért jobb, ha 70-30 a forgalmi adó és jövedelem adó aránya, mint a 60-40? Mik a pontos értékek? Azt tudom, hogy a forgalmi adót mindenkinek fizetni kell, például egy pelenka után is, ellenben egy csecsemő nem fizet jövedelem adót. Milyen más érvek vannak?

44. Igaz az a feltételezés, hogy azért jobb az áfa, mert sokan csalnak a jövedelem adóval (feketén dolgoznak, minimálbérre vannak bejelentve), boltban meg minden után kell áfát fizetni? Ez elég buta érv. Ha a NAV nem tudja beszedni a jövedelem adót, akkor kitalálják a forgalmi adót. Amikor a forgalmi adót sem tudja beszedni, akkor jön majd a vagyonadó. Hányszor hallottuk már, hogy az majd megold mindent. Én az egyszerűség híve vagyok. A vagyonadót elvből elutasítom. Inkább fizetnék nagyobb áfát egy autóra, mint hogy fizessek évente teljesítményadót (ami vagyonadó). Sajnos az nem megvalósítható, hogy csak jövedelem adó, vagy csak forgalmi adó legyen. Ha csak áfa lenne, akkor mindenki külföldön vásárolna, ha csak jövedelem adó, akkor mindenki külföldön dolgozna. Az EU egységesen talán meghozhatná ezt a döntést.

45. Miért van ezer fajta adó? Nem átláthatatlan ez? A politikus szereti azt mondani, hogy az A adó csak 16% százalék. Igaz van mellette B adó, C adó, stb. Azt hiszik, hogy az emberek ezt nem adják össze. Sajnos igazuk van. Sokan nem veszik a fáradságot, plusz úgy vannak kialakítva az adók, hogy ne is lehessen őket egyszerűen összegezni.

46. Mikor lesz söralátét nagyságú az adópapír? Sejtem én, hogy soha. Akkor legalább a NAV csinálja meg helyettem az adóbevallást. De ne úgy ám, ahogy most. Az egészet ellenőrizni kell, mert a felelősség, így is, úgy is az enyém. Olyan jó lenne, ha ezzel egy percet sem kellene foglalkoznom.

47. Az igazi rémálom a helyi adók rendszere. Az USA-ban ezt nagyon egyszerűen beépítik az áfába. Az ember látja a nyugtán, hogy hány százalék megy a szövetségi kormánynak, az államnak és a városnak.  Nálunk azt mondják, hogy nem lehet kétszer adóztatni ugyanazt. Miért nem. Sokkal egyszerűbb lenne így az élet, mint iparűzési, kommunális, garázs és egyéb elfuserált adónemekkel. Minden önkormányzat továbbra is megmondhatná, hogy hány plusz százalékot szeretne.

48. Az álmom az, hogy legyen egy limit, hogy féle adónem lehet. Ha kitalálják a sör adót, akkor meg kell szüntetni a telefonadót. Ezt talán már írtam egyszer, de ez egy nagyon fontos fék lenne.

49. A franciáknál volt talán egy másik fajta fék, az összes adó nem lehet több, mint egy adott százalék. Ez is nagyon tetszik bár az áfa ebben biztos nem volt benn. Megtudnánk itthon is valósítani? Ez azért lényeges, mert a politikus mindig fából akar vaskarikát csinálni. Úgy akar adót emelni, hogy közben lelkesen elmondhassa, hogy milyen kicsik az adók. Egyenként.

50. Végül a több adósávval kapcsolatban kérdeznénk? Már csak egy sáv van. Idén még kettő? Bevált a rendszer? Sokan azt mondják, hogy ez nem igazságos rendszer. Én is csak a másik oldalról. Az igazságos az lenne, ha megmondják, hogy mennyi adó kell az országnak egy évre, azt osztják a lakosság számával és az eredményt beszedik mindenkitől. Na ez igazságos lenne. Igaz, életszerűtlen beszedni így az adót gyerekektől, munkanélküliektől és állástalanoktól, de így lenne igazságos. Aki nem tud fizetni, annak fel is út, le is út. Kegyetlen rendszer elismerem. Viszont soha többé nem lenne adócsalás, az egyszerűen értelmét vesztené. Valaki vagy befizette az adóját vagy nem. Ez az egyik véglet. A másik véglet az arányos adórendszer. Azon túl nem sokkal már a kommunizmus van. Lassan felismerik, hogy ez a véglet sem túl szerencsés, mert olyan mértékű adóelkerülésre ösztönöz, ami már nem elfogadható. Ezért jelent meg vállalkozóknak az 50 ezer forintos adó. Akár mi is van, ennyi az adó egy hónapra és kész.

51. A plusz egy kérdés, hogy miért töketlen a NAV? Ha mindenki befizetné az adóját, nem lenne gond ebben az országban, sőt csökkenteni lehetne az adókat. Miért nem tudunk kitörni az ördögi körből? Nagyok az adók, mert kevesen fizetnek. Kevesen fizetnek, így nagyok az adók. Ismerősöm szerint az adóellenőr, ő az, bőven behozza az árát. Akkor miért nem vesznek még fel 1000-t, aztán még ezret. Ha az ország nem tudja beszedni az adókat, akkor nem tud semmit. Talán kérjük meg az olasz maffiát, hogy segítsen egy kicsit.

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: adó

A bejegyzés trackback címe:

https://kerdezzbatran.blog.hu/api/trackback/id/tr634695219

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.08.07. 10:51:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása