HTML

Kérdezzünk bátran! A nem tudással nincs gond, ha merünk tenni ellene.

Gázár stop - tandíj

2012.08.29. 13:49 Steve123

Orbán Viktor kőszegi beszéde ébresztett bennem néhány kérdést.

64. Pillanatokon belül megvesszük az EON-tól a gázüzletágat? Tényleg? Miért kell a tárgyalásokat a nagyközönség előtt folytatni, a sajtóban üzengetni, aztán az egészet azzal lezárni, hogy nem nyilatkozok? 

65. Miért kell megvenni az államnak egy céget? Már elfelejtették, hogy MOL pakett megvétele után mennyit csökkent a részvények ára? Stratégiai érdek lehetne a válasz. Ezzel sok érvet le lehet söpörni az asztalról. Viszont az államnak el kell döntenie, hogy államként törvényhozással, szabályozással, ellenőrzéssel akar-e foglalkozni, vagy nagyvállalkozó akar lenni és ezután is veszi sorba a vállalatokat. Szerintem az államnak lehet néhány vállalata, mint az aranytojást tojó Szerencsejáték Zrt, de alapvetően az államnak nem feladata, hogy cégeket vegyen. Se a Rábát, se a MOL-t, se semmi mást. Nem azért mert az állam nem tudja jól irányítani a vállalatot, hanem mert nem ez állam feladata. 

66. Ha állami lesz az EON, akkor nem lesz többé gázáremelés? A választásig biztos nem, de jó ez nekünk? Már megint arra neveljük az embereket, hogy semmi gond nem lesz, az állambácsi majd megold mindent. Mégis hogyan? Természetesen az adónkból. 

67. Miért akar eladni az EON? Mert az állam visszaél azzal, hogy ő hozza a törvényeket. A gázért a cégnek fizetni kell, ugyanakkor nem kérhet annyit a fogyasztóktól, hogy nyereséges legyen. Ez a gonosz cég profitot akar. Ő egy nagytőkés multi. Őket nem szeretjük. Szeretném, hogy drágább legyen a gáz? Persze, hogy nem. Hajlandó lennék többet fizetni ugyanakkor, hogy folyamatos legyen az ellátás, hogy ne kelljen attól félni, hogy karbantartások hiánya miatt szétesik az egész rendszer? Igen, kifizetném a tényleges árat.

68. Összedőlne a világ, ha drágább lenne a gáz? Biztos, hogy nem. Ugyanakkor biztos lennének olyanok, akiket nagyon nehezen érintene. Őket külön kell segéllyel támogatni. Ez egy sokkal tisztább rendszer lenne. Arról a politikusok vitatkozhatnak, hogy mennyi legyen a keretösszeg. El kell felejteni a gázár stopot vagy az áramár stopot. Egy kereskedőnek nem lehet megmondani, hogy mennyiért árulja a portékáját. Illetve lehet csak ne csodálkozzunk, ha sem ő, sem a barátai többet tájunkra sem néznek.

69. Hogyan lehet önellátó a felsőoktatás? A végzettek befizetéseiből a kormány szerint. Igazságos ez, hol van az ingyenes oktatás? Teljes mértékben igazságos. Nagyon sok ember képtelen felfogni, hogy Jézus koporsóját sem őrizték ingyen. Az egyetemért igenis fizetni kell.

70. Jó lenne, ha továbbra is teljesen ingyenes lenne a felsőoktatás? Második, harmadik diploma is. Meg persze a külföldieknek is. Nagyon jó lenne. Sajnos nem engedhetjük meg magunknak.

71. Mi lenne a jobb, ingyenes felsőoktatás, de 2%-al magasabb jövedelem adó (csak tippeltem az értéket) vagy fizessen mindenki? Nagyon régóta várom, hogy egyszer egy ilyen kérdést tegyenek fel a nemzeti konzultációban, erről az egy konkrét kérdésről vitázna két politikus. A mérleg mindkét serpenyőjében legyen valami. 

72. Induljanak a fiatalok hitellel a nyakukban az életnek a diploma után? Jobb megoldás nincs. A kormánynak nagyon komoly feladata, hogy a diákhitel rendszert az új körülményekhez megfelelően módosítsa. Ezt már el is kezdte. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a kedvezményes diákhitel az államnak sok pénzbe fog kerülni. Az is pozitív lenne, ha éreznék, szülők, diákok, hogy a tanulás igenis fontos. Nem lehet, csak úgy ráhúzni még egy félévet, nem szabad olyan szakot választani, ami mégse tetszik, vagy nincs rá igény.

73. No és a röghöz kötés? Ha valaki olyan szerencsés, hogy az állam állja a képzése teljes költségét, akkor az a minimum, hogy valamennyi időt itthon fog dolgozni utána.

74. Akkor majd minden fiatal külföldre megy? Ez végső soron olyan változásokat hoz, hogy gazdasági értelemben is olcsóbb lett volna megtartani az ingyenes felsőoktatást? Ezt nem tudom. Az viszont biztos, hogyha tömegesen mennek mondjuk Ausztriába vagy Angliába tanulni a magyar fiatalok, akkor azok az ajtók nagyon hamar becsukódnak.

75. Utolsó kérdésem Orbán Viktorhoz. Mikor eresztett ilyen tisztességes pocakot?

Szólj hozzá!

Címkék: felsőoktatás Orbán EON

A bejegyzés trackback címe:

https://kerdezzbatran.blog.hu/api/trackback/id/tr534739417

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása