HTML

Kérdezzünk bátran! A nem tudással nincs gond, ha merünk tenni ellene.

Nyugdíjas hadsereggel a jővőbe

2012.09.21. 09:45 Steve123

http://kard.blog.hu/2012/09/19/meddig_elhetnek_a_szent_tehenek

http://www.portfolio.hu/befektetesi_alapok/ongondoskodas/a_magyarok_helyeben_befagyasztanam_a_nyugdijrendszert.173096.html

Két érdekes írásra szeretném felhívni a figyelmet, amelyek a nyugdíjakkal és az újraelosztással foglalkoznak. A nyugdíjakat azért hozták létre, hogy az emberek idős korukban is megéljenek. Egy jobbágy családban a nagypapákat, nagymamákat, a gyerekek, unokák tartották el. Mivel az átlagéletkor alacsonyabb volt, ez nem volt nagyon hosszú idő. Mindegy, hogy ki mennyit fizet be, felosztó-kirovó vagy tőkefedezeti a nyugdíjrendszer, a nyugdíj lényege ma is ugyanaz. Mégis van változás.

A nyugdíjban eltöltött évek száma folyamatosan növekszik. Sokan mondják azt, hogy ez meg az meg sem éri a nyugdíjas kort, a magyarok átlagéletkora alacsony, stb, de ha a nagy számokat nézzük, akkor mégis világos a növekedés. Képzeljük el, hogy egy jobbágy család, már nem csak 5-8 évig tartja el a szülőket, hanem 8-20 évig, plusz ott vannak a nagyszülők is. Mi lenne velük egy aszályosabb évben?

Szerencsére a technológia sokat segít, de nem old meg mindent, ahogy azt sokan hiszik. Az emberi természet mindig többet akar. Mit mondana egy nyugdíjas, ha azt mondanák neki, hogy csak rádiót hallgathat és nincs több Barátok között? Igen meg lennének sértődve. Lehet élni Barátok között nélkül? Hát persze, hogy lehet. Mellesleg a jobbágy családban az idősek is dolgoztak. Már nem szántottak, de etették az állatokat, vigyáztak a gyerekre, stb.

Tegyük fel, hogy ebben a bizonyos jobbágy családban csak egykék vannak. Nagyon hamar világos lesz mindenki számára, hogy itt valamit nagyon elrontottak. Itt tart Magyarország csak éppen a felismerés nélkül, hogy valami nagyon elromlott. Mindenki hiszi, a politikusok pedig megerősítik, hogy minden maradhat a régiben. Csinálunk magánnyugdíjpénztárat az majd megoldás lesz, nem megszüntetjük, az lesz a megoldás. Svéd modell? Az a tuti rendszer. Nem. A német pontozás az igazi. A rendszer teljesen rossz és a valósággal való szembenézés olyan borzalmas, hogy mindenki inkább toldozásban bízik. Az ország mindenkori vezetői a nyugdíjas hadsereg foglyai. Ha nem ígérnek meg nekik mindent, akkor nem kerülnek hatalomra. Ez a demokráciának egy nagy dilemmája. Ha azok kerülnek túlsúlyban, akik az újraelosztásban érdekeltek, akkor teljesen demokratikus módon, mindig tovább és tovább növelik az újraelosztás arányát. Ma ez történik nálunk. Még kimondani is szörnyű, de erre csak egy gyógymód van. Az egy ember egy szavazat mellett, el kell gondolkodni az adózással arányos szavazati jogról. Egy részvényes is a részvényei arányban szavazhat, ez teljesen igazságos. Talán lehetne egy 30 fős felsőház, ahova ilyen szavazatokkal kerülnek be a képviselők. 

Ez sosem fog megvalósulni. Ez a demokráciának az eltiprása lenne. Kizárnak minket az Unióból. A gazdagok diktálnának az országban. Szóval nem lesz változás. "Semmilyen olyan lépés nem támogatható, s főleg nem kezdeményezhető, ami a nyugdíjasokat a legkisebb mértékben is hátrányosan érintené." A nyugdíjas hadsereg továbbra is irányítani fog.  Nem lesz változás, a jobbágycsalád az éhhalál szélén van. Mi lesz? Összeomlás. Olyan, mint Görögországban, ha csődöt jelentenek. Mindenki tüntet, mindenki reményvesztett, ha teheti elmegy és nem érti, hogy jutott idáig az ország. Van megoldás?

2 komment

Címkék: nyugdíj

A bejegyzés trackback címe:

https://kerdezzbatran.blog.hu/api/trackback/id/tr464791868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

smartdrive 2013.01.10. 13:50:32

nem, polgárháború lesz a nyugdíjasok ellen, amiben teljesen esélytelenek lesznek

Vitéz László 2013.01.25. 10:09:11

szerintem a nyuggerek sorsa megpecsétldött

meg fognak halni... ez most már bizonyos...
süti beállítások módosítása