HTML

Kérdezzünk bátran! A nem tudással nincs gond, ha merünk tenni ellene.

Fizessenek egészségügyi járulékot a nyugdíjasok!?

2012.11.21. 15:33 Steve123

A megjelent majd cáfolt hír, hogy a nyugdíjakat bruttósítanak és tőlük is vonnának egészségügyi járulékot. Ez egy darázsfészek, mert kis túlzással a nyugdíjasok döntik el a választásokat. Sokan vannak, követik az eseményeket és nagyon is tudják, hogy ki ígér nekik többet.

155. Milyen az ideális egészségügyi rendszer?

Egyértelmű. Ez annyit tesz, hogy nyíltan kimondják, hogy hol a határ. Egy 3 milliós műtétet elvégeznek, de egy 300 milliósat már nem. Most is van határ, de azt senki nem meri megmondani. Meg kell érteni, hogy nincsenek végtelen források, ami van azt kell beosztani, úgy hogy legjobban hasznosuljon. Persze, ha nekem kellene egy 50 milliós műtét, ami csak 20% eséllyel sikeres, akkor én is kapaszkodnék a szalmaszálba, de igenis lehet mérni az emberi életet pénzben. 

Befizetésen alapuló. A költségeket mindig ki kell fizetni valakinek. Ha biztosításom van, akkor a biztosítónak, ha nincs akkor nekem. Az egészség biztosítás nem szabad, hogy adóként működjön, nem szabad, hogy fizetés %-ban határozzák meg. Ugyanaz a műtét, ugyanannyiba kerüljön mindenkinek. Hajlandó vagyok arra, hogy több adót fizessek, támogatom, hogy ebből az adóból az állam, egyedi alapon segítse a szegényeket, de az adó legyen adó, a biztosítás meg biztosítás. Képzeljük csak el, hogy a kenyérvásárláskor azt kérdezik tőlem, hogy mennyi a fizetésem, mert attól függ a kenyér ára. Ha az én befizetésem fedezi a költségeket, akkor nem akarok hálapénzt adni. Soha!! 

156. Mit jelent a bruttósítás?

Azt, hogy az állam papíron megnöveli a nyugdíjat, ugyanakkor bevezeti a nyugdíjasoknak is az egészségügyi járulékot, amit meg levon. A kettő pont kiegyenlíti egymást, így ebből a nyugdíjas nem érzékel semmit. Ez bonyolítaná a rendszert, de ez egyúttal világosan kifejezné, hogy a nyugdíjast sem ingyen kezelik. Ő is fizet, mint a katonatiszt. Szerintetek, nem ez lenne a normális?

157. Ha a bruttósítás vége pont 0, akkor az miért jó az államnak?

Talán az új nyugdíjasok esetén már nem lenne pont 0 a végösszeg. Ha a jövőben a nyugdíj járulékot növelik, akkor az a nyugdíjasokra is vonatkozik. Van más érv is?

158. Szerintetek mi legyen azokkal, akik lassan nyugdíjba mennek, de életük nagy részén nem volt legális munkájuk, névleg minimálbéren, vagy négy órában voltak bejelentve. A múltban talán jobban éltek, hiszen nem nagyon adóztak, de most nem tudják megvenni a gyógyszert sem. Legyen-e  nekik egy minimumnyugdíj? Ha igen mennyi?

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kerdezzbatran.blog.hu/api/trackback/id/tr794910929

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pjm 2012.11.22. 08:50:51

Az egészségügybe szédületes pénz megy be, csak nem a központi csatornán. HA az életemben kifizetett hála-dugipénzeket összeadnám, kétszer akkora egészségügy lehetne. Csak számoljuk ki azt a gyerekenkét minimum 100 ezer forintot, amit a szülésznek-bábának KELL adni. Segítek: átlag havi 8000 gyerek x12= 96 ezer x 100 ezer forint azaz 9 milliárd 600 millió forint megy be csak ezen a csatornán pluszba. De ekkor még SENKIT nem műtött a professzor úr. A legnagyobb probléma, hogy közben az állami kórház eszközeit és anyagait használják az orvosok, valamint hogy ez a pénz nem adózik. Szóval hol a gond? Ja, hogy ezeket a pénzeket csak egy szűk réteg kapja és ezek baromira nem akarják ezt a rendszert megváltoztatni? Hát igen, magyar rendszer, kurucos megoldás...

Netuddki. 2012.11.22. 08:59:14

@pjm: Ja, az egészségügybe annyi pénzt fizetünk amennyiből 3 egészségügyet lehetne működtetni. Hová lesz az a pénz? Költői kérdés volt...

Steve123 2012.11.22. 09:13:52

@pjm: "közben az állami kórház eszközeit és anyagait használják az orvosok"

Sajnos ez nagyon igaz és szomorú. Az orvos magánpraxisa során elkéri a pénzt, aztán a labor vizsgálatokat persze tb-re kéri. Ha bármi gond van, akkor küldi vissza a beteget a kórházba. (ha nem eleve ott rendelt)
süti beállítások módosítása