HTML

Kérdezzünk bátran! A nem tudással nincs gond, ha merünk tenni ellene.

Áramot és cirkuszt a népnek!

2012.12.09. 13:55 Steve123

A kormány bejelentette, hogy az áram és a gáz ára 10% csökkenni fog. Bizonyára visszafele megyünk az időben, mert ha előre mennénk, akkor az infláció és egyéb okok miatt 10%-t nőne az ár. Vajon mikor érünk vissza a szocializmusba?

168. Miért pont az áram és a gáz ára csökken? Mi van a kenyérrel, a tejjel, a parizerrel? Mi a helyzet a benzinnel? Vagy ha az nem, akkor miért nem a busz és a vonatjegy? Ki választotta ki a pont az áramot és a gázt?

169. Miért mondja meg a kormány, hogy egy cég mennyiért adja a termékét? Tervgazdálkodás van? Számomra az lenne a logikus, ha a kormány azon őrködne, hogy verseny legyen a piacon. A cégek egymást kényszerítsék a hatékonyságra. A kötelező biztosítás erre a legjobb példa. Tudom, hogy a gáz és az áram teljesen más, tudom, hogy külföldön is előszeretettel szolnak bele a kormányok az áram és a gáz árába, de ez nem a helyes út.

170. Mibe fog holnap beleszólni az állam? Hogy a piacon mennyibe kerül a krumpli? Végül is a dinnye árát, már megszabták. Ha én holnap keljfeljancsikat fogok készíteni, akkor annak is megszabja az árát a kormány?

171. Ha csökken az áram eladási ára, akkor a veszteség (mert, már most is az van) tovább nő. Ki fogja a veszteséget finanszírozni? Vagy esetleg megmondjuk Oroszországnak, hogy ezentúl olcsóbban adja nekünk a gázt? Mennyibe kerül ez az ötlet és kinek?

172. Erről a lépésről egyeztettek az érintett cégekkel? Hiszen azt mondta az állambácsi korábban, hogy vége a kapkodásnak, most már higgadtabb időszak következik.

173. Vajon mi lesz a következő meglepő kormányzati lépés?

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kerdezzbatran.blog.hu/api/trackback/id/tr724923638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bobemara 2013.02.06. 22:55:50

Az áram (a gáz nem annyira, mert sokan átálltak már szilárd tüzelőre, na meg azért nem is mindenüvé jutott el a vezetékes gáz) mindenkinek kell, nem véletlenül lopják annyian.
Egyszerűen a mai élet szinte elképzelhetetlen nélküle (én se kommentelnék itten..).

És ugye nem éppen olcsó, pláne így, hogy az ország fele azt hiszi, a rendszerhasználati díjak a szolgáltatók úri huncutsága és saját zsebre szóló áremelést valósítanak meg vele. Beszélheted rojtosra a szádat, hogy az korábban is benne volt.

Továbbá: a lakossági árképzés eddig is központi döntésen alapult (Magyar Energiahivatal), csak korábban azért egyezkedtek a cégekkel, nem pedig rájuk kényszerítették az ukázt.
Nem mellékesen: áramszolgáltató 3 vagy 4 cég látja el az egész országot (a Telekom csak kereskedő, nem elosztó), ennyit lehet ellenőrizni (van ám kormányzati telefonos ügyfélszolgálat is kifejezetten abból a célból, hogy a renitens szolgáltatókat megzabolázhassák). A kiflit, tejet, stb. sok helyen termelik és árulják.

Arra nem akarok tippelni, hogy MÉG mibe fog beleszólni, mert bármibe, ami eszébe jut.

A veszteségeket természetesen mi fogjuk finanszírozni. Többek között azzal, hogy az ipari felhasználók drágábban kapják majd az áramot, valamint azzal, hogy még szigorúbban lépnek fel a potenciális tolvajok ellen (mondjuk aki nem köt üstöllést szerződést, ha megörököl egy ingatlant, kap szabálytalan vételezési bírságot, meg leszerelik pikk-pakk a mérőt), hamarabb peresítik a kinnlevőségeket.
Továbbá azzal, hogy visszafogják a hálózatfejlesztést, karbantartást. Ezzel egyúttal csomó munkahely is megszűnik, mert az eddig karbantartást/építést végzőket olyan területekre irányítják, amit eddig külső vállalkozók végeztek, a vállalkozók szerződését felbontják, így ők egy csomó biztos melótól elesnek.
A hálózat karbantartás nélkül gyorsan amortizálódik, a jelenleg eléggé gyakori szélsőséges időjárási viszonyok mellett pláne. Hát majd legfeljebb újra megszokjuk, hogy órákig/napokig nincs áram.

És nem, nem egyeztettek. Ettől még higgadtabban mennek a dolgok, kiadják a parancsot, és kész. Semmi hezitálás.
süti beállítások módosítása