HTML

Kérdezzünk bátran! A nem tudással nincs gond, ha merünk tenni ellene.

Ó mond, te kit választanál?

2019.05.17. 12:37 Steve123

Mindenki ismeri az István a királyból a fenti idézetet, amely úgy folytatódik, hogy "segítsetek, segítsetek". Ki segíti a választópolgárt a közelgő EU-s választások kapcsán? Szinte senki. Persze ennek oka az is, hogy az embereket nem igazán érdekli ez a választás. Van egy hasznos wiki oldal, ami egybegyűjti a pártok választási programját. Sajnos ezek a programok hosszúak és ígérgetés szagúak. 

Elérhető egy telefonos alkalmazás, amely kérdések feltevésével próbálja megmondani, hogy melyik párt programja van legközelebb a válaszaimhoz. Ezen kijött, hogy erősen Fidesz szimpatizáns vagyok, pedig nagyon úgy adtam meg a válaszokat, hogy nem tetszik a folyamatos migránsozás, viszont a korrupció nagyon is zavar. Az app-nak a fő problémája az, hogy nem magyarázza el, hogy miként jött ki az eredmény.

Van egy weboldal, ami szintén kérdéseket tesz fel (30-t), de az eredményt szépen el is magyarázza. Minden kérdésnél megjeleníti, hogy melyik párt mit gondol az adott kérdésről és még ki is emeli, hogy melyik vág egybe az én válaszommal. Ez nagyon érdekes összehasonlítás. Az látszik belőle, hogy néhány esetben teljesen máshogy gondolkozok, mint bármelyik párt. Például a génmódosítást nem tartom ördögtől valónak (ahogy a nemesítést sem) és megfelelő körültekintéssel elfogadható lehet. A másik érdekesség, hogy a Fidesz, mint kormányzó párt, sokkal kevésbé tud ígérgetni. Ha tudom, hogy nem én vagyok hatalmon, akkor mondhatom, hogy duplázzuk meg a minimálbért. A lényeg, hogy itt az jött ki, hogy Mszp szimpatizáns vagyok, bár itt sokkal kisebb különbségek vannak a pártok között. 

Fontos a szövegkritika. Mindenkinek a saját józan esze szerint kell szavazni. Nem szabad mindent elhinni. A Fidesz és az Mszp helyett egy harmadik párta fogok szavazni. Nem azért, mert egyetértek vele, hanem azért, mert az a legkevésbé ellenszenves. 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kerdezzbatran.blog.hu/api/trackback/id/tr8914831978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szekertabor · provo.blog.hu 2019.05.17. 16:10:40

A www.vokskabin.hu/ annyira ostoba, manipulatív kérdéseket tesz fel, hogy azokra szinte képtelenség érdemben válaszolni.

példa: Minden menedékkérőt, aki megpróbál átkelni a Földközi-tengeren, vissza kell küldeni a hazájába.
Erre ugyebár csak NEM lehet a jó válasz, hiszen a kérdés nem tesz különbséget a Földközi tengeren jogszerűen átkelő menedékkérők és a határsértők között, illetve nem érinti azt a kérdést, hogy ha valaki Egyiptom és Törökország között próbál meg átkelni, akkor ahhoz mi köze az EU-nak.
Viszont ha úgy szólna a kérdés, hogy "Mindenkit, aki a hatályos jogszabályok megsértésével, érvényes engedélyek hiányában érkezik az EU területére, olyan országon keresztül, amely biztonságosnak van minősítve, ki kell utasítani az EU területéről.", már hajlanék az IGEN válaszra.
süti beállítások módosítása