HTML

Kérdezzünk bátran! A nem tudással nincs gond, ha merünk tenni ellene.

Az adóalkotmány 12 pontja

2013.02.23. 10:05 Steve123

Adóalkotmány, érdekes gondolat. Megfogott ez az ötlet. 

1. Az adókivetés joga az államé. Az állam az adókat állami intézmények fenntartására, szociális támogatások kifizetésére költheti.

2. Az adózásnak az állam szempontjából két véglete van, az adózás teljes hiánya, ekkor minden állami szolgáltatásért külön kell fizetni, és a teljes adózás, amikor az állam  minden jövedelmet elvon, de semmiért nem kell  fizetni.

3. Az adózásnak az adózók szempontjából két véglete, a tökéletesen igazságos adózás, amikor az állam a számára szükséges pénzt összegszerűen egyenlő részekre osztja az összes adózó között, és a tökéletesen szociális adózás, amikor az állam mindenkitől annyit vesz el, illetve ad oda, hogy ezután az adózóknak ugyanannyi pénze legyen.

4. Egyik véglet sem kívánatos. A tökéletesen igazságos adózás sokakat teljesen ellehetetlenít, mert keresetük nagy részét veszítik el az adó miatt. A tökéletesen szociális adózás nem ösztönöz teljesítményre, az emberek nagy része arra vár, hogy az állam, vagyis a többi ember dolgozzon helyettük. Törekedni kell az egyensúly megtalálására. 

5. Az adóért cserébe minden adózónak, a vállalatokat is beleértve, képviselet jár. Nem szabad abba a hibába esni, hogy a többség demokratikus módon megszavazza, hogy a terheket a kisebbség fizesse.

6. Az országgyűlési képviselők érdeke, hogy minél több adó felhasználásáról dönthessenek, például támogatások megítélése, ugyanakkor ugyanakkor el akarják fedni az adóterhelés mértékét. Ezt úgy teszik meg, hogy egy nagy helyett több kisebb adót szednek be, sőt még nem is adónak nevezik a beszedett összeget. Az adót mindig adónak kell hívni és a legegyszerűbb módon kell meghatározni.

7. A nyugdíj és az egészségbiztosítás nem lehet adószerű. A nyugdíjba befizetett pénzt egyedileg kell nyilvántartani és a hozammal növelt összeget kell visszaadni a nyugdíjasnak. Az egészségbiztosítás mértéke nem függhet a fizetéstől, az fix összeg. Az állam adóból támogathatja azokat, akiknek ez a fix összeg túl magas.

8. Az adónemek száma nem lehet több 30.

9. Az adóék nem lehet nagyobb, mint 50%.

10. Vagyonadót, például ingatlanadó, teljesítményadó, csak rendkívüli helyzetben lehet kivetni. Az adókat a jövedelemadókon és a forgalmi adókon keresztül lehet beszedni.

11. Az adóhatóság jó működése drága, rosszul működése még drágább. Legalább addig kell új adóellenőröket felvenni, amíg ezek generálnak annyi plusz bevételt, amennyi fedezi a fizetésüket. 

12. Az adózókat folyamatosan, világosan tájékoztatni kell az adókról. Például a fizetési papíron a munkavállaló teljes költsége kell szerepeljen, ez az adó alapja. Így az adózó szembesül az adó nagyságával. Az adózónak évente elektronikus kimutatást kell küldeni arról, hogy összesen eddig mennyi adót fizetett be. A korábbi években befizetett adót inflációval korrigálni kell.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kerdezzbatran.blog.hu/api/trackback/id/tr205063622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bobemara 2013.02.23. 17:55:53

Nem is rossz.
Azt támogatom, hogy mindenki szembesülhessen a valóságos bruttó keresetével.

Viszont én nem nevezném "igazságosnak" az azonos összegű adó/fő elképzelést, valami más megnevezést kellene rá kitalálnod.

Már csak azért sem "igazságos", mert nem mindenki egyformán részesül az adóból finanszírozott juttatásokból. Pl. akinek nincs gyereke, annak nem fontos az iskolák fenntartása, aki nem beteg, nem gyógykezelik, aki helyben önellátó szinten gazdálkodik, az nem veszi igénybe az utakat, stb.

Mi lenne a teljesítményadó?

Sajnos az adóösszegzés nem valósítható meg, mivel a forgalmi adók nem szerepelhetnének benne (technikailag kivitelezhetetlen).
Ha csak a jövedelemadóra gondolsz, az persze igen, de minek? Az adót így is-úgyis évről évre elkölti az állam...

A nyugdíj és az egészségbiztosítás miért ne lehetne jövedelemfüggő? Egyébként én ebben is (mindkettőben) az egyéni számlát támogatom, fenntartva azt, hogy az állam adhasson szükség esetén pótlást.

Steve123 2013.02.25. 11:49:27

@Bobemara:
A 2-es és 3-as pontot együtt lehet kezelni. Tehát együtt egy szélsőség, hogy az állam csak minimális adót szed be, például hadseregre, amiből mindenki egyformán profitál, és minden egyéb "szolgáltatást", pl úthasználat, iskola, egyenként fizetett meg azokkal, akik használják.

A teljesítményadó alatt, a súlyadót, gépjárműadót értem, ami vagyon adó jellegű. Ilyen az új biztosítás adó is. Örömmel fizetek több áfát a benzibe, ha az előző két adót eltörlik. Az állam bevétele nem változik, én viszont jobban látom, hogy mennyi adót fizetek.

Az adóösszegzés a forgalmi adók miatt tényleg nem megoldható, de lehet durván becsülni. Ha egy hónapban marad 80 ezer forintom marad, akkor felteszem, hogy abból 70-t elköltök és azután kell áfá-t fizetni. Ha több áfa kulcs van, akkor megint becsülni kell.

Az adót elkölti az állam minden évbe, de én tudatosítanám mindenkivel, hogy mennyivel járult a közöshöz.

A nyugdíj lehet jövedelemfüggő, de egyéni számla esetén mindegy, mert azt kapom vissza, amit befizettem. Az egészség biztosítás legyen fix összegű, mint a kenyér ára is. Adókból lehet támogatást fizetni a keveset keresőknek, de az legyen benne az adóban.
süti beállítások módosítása