HTML

Kérdezzünk bátran! A nem tudással nincs gond, ha merünk tenni ellene.

A bankoké a kockázat (meg a betéteseké?)

2013.09.07. 07:33 Steve123

Orbán Viktor: "Az történt ugyanis, hogy a bankok olyan szerződéseket kötöttek az ügyfeleikkel szerintem rosszhiszeműen, amelyek olyan szabályokat tartalmaztak, hogy ha baj következne be, például a forint gyengülne, az ebből fakadó összes kockázat és összes baj az emberekre hárul, a bankok pedig továbbra is garantáltan hozzájutnak a profitjukhoz - fogalmazott a miniszterelnök. Ez rosszhiszeműség, ez nem fair, ez nem méltányos. Persze a bankok nyereségre törekednek, de azt nem lehet megengedni, hogy csak egyetlen fél viseljen kockázatot - fűzte hozzá."

Beindult a választási gépezet. Nem tudjuk, hogy pontosan milyen harcok dúlnak a háttérben, de kell egy közös ellenség. A politikusokat nem javasolhatja a Fidesz, pedig a társadalom nagy része támogatná, maradnak hát a bankok. Hol van már Varga Mihály egy-két hetes higgadtsága és szakmaisága? Ma Rogán és Lázár magyarázza bőszen, hogy 2*2 bizony 5 és most Orbán is ehhez adta az arcát. Persze konkrétum nem hangzott, nem tudjuk pontosan mit akar a kormány. A saját tervük, az titkos. Pedig sokan kíváncsiak, hogyan csökkenhet úgy a devizahitelesek törlesztője, hogy a forinthitelesek se járjanak rosszul, hiszen a teljes futamidőt nézve, a devizahitelesek döntő része még jobban járt a forinthitelesekhez képest.

Ha Varga nyilatkozott volna, akkor előadta volna, hogy bankoknak is szerepet kell vállalni, nagyobbat is mint tervezték, de ez egy rendkívüli helyzet, stb., stb, akkor az hitelesebb lett volna. Az eredmény akkor is az, hogy fizessenek a bankok, de talán nem lett volna akkora a démonizálás. Most a bankok nem cégek, hanem vérszívók, akiket le kell csapni. Ne legyen nyereségük, sőt úgy igazságos, ha még ezen felül is adnak. Ne legyenek kétségeink, a bankokat a civilizáltnak gondolt Ausztriában is megtalálják, ha még egy bőrt kell lehúzni valahonnan. Ott most hosszabbították meg a bankadót öt évvel, de talán ők nem akarják a szükséges rosszt zseniális ötletként akarják eladni. Rogán most éppen azzal állt elő, hogy legyen két pénzfelvétel ingyenes. A bankkártyás fizetésnek kellene díjmentesnek lennie, hogy csökkenjen a feketegazdaság (plusz elfogadóhely mindenhol kötelezően), de választáskor a logika nem számít.

Orbán mondatai első olvasásra igazságosnak tűnnek (meg kell osztani a kockázatot), hiába felkészült politikus. Viszont mi kapargassuk meg kicsit a felszínt! Ha bank kölcsönt ad nekem és vállalkozást indítok, a cég becsődöl, akkor a hátrhagyott tartozásért a bank is felel? Ha a kölcsönből egy festményt veszek, amit nyereséggel eladok, akkor abból a bank is részesül? Ha veszteséggel, akkor a bank kártalanít? És ha részvényeket veszek? És ha házat veszek és kiadom albérletbe? Ha nem találok albérlőt, akkor is megosztjuk a kockázatot? Lázár megosztotta a hasznot, amikor Hódmezővásárhely deviza hitele annak idején még profitot hozott?

Nézzük a másik oldalról Orbán szavait. Eddig én azt hittem, hogy a magyar bankrendszer nem kockáztat. Nem tőzsdézik, nincs benn kétes üzletekben. Orbán szerint a banknak is vállalnia kell kockázatot. Azt szeretnék, hogy külföldi bankban tartsam a pénzem? Kezdem érteni miért adta el Csányi az OTP részvényeit.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kerdezzbatran.blog.hu/api/trackback/id/tr715498880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása