HTML

Kérdezzünk bátran! A nem tudással nincs gond, ha merünk tenni ellene.

Az áfa csalások vége

2013.12.09. 16:23 Steve123

Mi az áfa, mi a fordított áfa, ha a fordított áfa hatékony eszköz a csalások ellen, akkor miért nem használják mindenütt?

Sok ember zsebében kinyílik a bicska, amikor azt hallja, hogy az EU szerint évente 1000 milliárd áfát nem fizetnek meg nálunk. Ez a teljes szja bevétel 2/3-ad része! Az elcsalt áfát is be kell szednie az államnak (nyugdíj, migymás) és azokon fogják bevasalni, akik nem tudnak trükközni. Aztán látjuk, hogy egyesek tudni vélik az megoldást, a teljes áfa rendszert kell megváltoztatni. Miért nem csinálnak már valamit? - kérdezik sokan. A válaszhoz a érteni kell egy kicsit az adózáshoz.

Adóból három fő típus létezik: jövedelemadó (szja), forgalmi adó (áfa), vagyonadó (teljesítményadó, telekadó). Elméletileg egy adó típus is bőven elegendő lenne,de 

1) rájöttek arra, hogy két kicsi adó kevésbé észrevehető az embereknek, mint egy nagy

2) ha az ország adórendszere túlságosan eltér a környezetétől, akkor az feszültséget okoz (ezért nem akar senki Magyarországon fényképezőt venni, mert azt máshol sokkal kisebb áfával megkapja)

3) egy új adónem kijátszását meg kell tanulni, amíg ez nem történt meg, addig az adóbeszedés hatékonysága magasabb

Jövedelemadót (10-edet) már a középkorban is fizettek. Az előbb említett okok miatt a modern korban megjelent a forgalmi adó. Egy darabig szép és jó volt, de aztán el kezdték azt is kijátszani. Az okosok ekkor jöttek arra, hogy az ingatlant, autót kevésbé lehet elrejteni, adóztassuk meg azt (is). Egy biztos, adót fizetni senki nem szeret és ha kicsi a lebukás esélye, akkor sokan nem fizetnek. Minél magasabbak az adók, annál inkább nő a feketegazdaság. Akármilyen trükkös adórendszert találnak ki ez nem változik.

Sales Tax 1

A kiskereskedelmi forgalmi adó. Minden eladás után felszámítják a forgalmi adót, nincs semmilyen visszaigénylés. Egyszerű rendszer, kevés lehetőség a csalásra, de bünteti azokat a termékeket, amelyek több cégen keresztül is átmennek. Az adó halmozódik. Például adót kell fizetni a motorblokk után, aztán a motor után, végül az autó után is, ha három külön cég végzi el a lépéseket. A motorblokk után háromszor fizettek. A mai világban szép hosszú gyártási láncok léteznek. 

Sales Tax 2

Csak a végső felhasználó fizeti meg a forgalmi adót. Az USA-ban ilyen rendszer van. Érdekesség, hogy a blokkon külön szerepel, hogy mennyi az adó, az nem a termék árában van feltüntetve. Hátránya, hogy az eladó gazdaságilag nem érdekelt abban, hogy ellenőrizze, hogy az általa eladott termék, például csavarok, végfelhasználóhoz kerülnek vagy sem. Ha én meggyőzöm az eladót, hogy a csavarok majd a motorba kerülnek, akkor nem kell adót fizetnem. Ha később saját célra használom fel a csavarokat, akkor azok úgy kerültek végfelhasználóhoz, hogy senki nem adózott utána.

Value Added Tax - ÁFA

Európában a franciák vezették be az Áfát az előbb említett probléma kiküszöbölésére. A lényege, hogy mindenkinek kell Áfát fizetni, de ebbe beleszámolják az alapanyagok áfáját is. Azért lehet, hogy valaki visszaigényel áfá-t, mert ha az alapanyagokban több áfát fizet, mint a cégnek kéne, akkor visszajár neki. Minden cég csak az általa hozzáadott érték áfáját kell, hogy fizesse a végén. Könyvelésnél a 466, 467, 468-as tételeket kell használni. 

Fordított Áfa

Ez nem más, mint a hagyományos kiskereskedelmi forgalmi adó. Az EU-ban az áfa a főszabály, de ettől indokolt esetben, engedéllyel, időlegesen el lehet térni. Például a cukorra kértük ezt az adózási módot. A használata azért növeli az adózás hatékonyságát, mert ahogy korábban is írtam, újból kell tanulni, hogy miként lehet kijátszani ezt a a fajta adózást.

Remélem, most már látható, hogy a fordított áfa sem csodaszer. Nincs egy egyszerű megoldás. Nincs egy jól meghatározott réteg, aki adót csal. Csal a multi, az egyéni vállalkozó, a politikus, a kereskedő, a fodrász, az építőipar, a kereskedelem.

Akkor mi a megoldás?

Csak tanács van. Egészen addig kell növelni a NAV létszámát, amíg egy új ember kiszab annyi büntetést, hogy behozza a fizetését. Esetleg az adóellenőrök kapjanak százalékot a beszedett büntetésből. Igenis legyen érdekük az alapos ellenőrzés. (Viszont, ha ok nélkül büntetnek, akkor legyenek anyagilag is felelőségre vonva.) Egyéb ötlet?

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kerdezzbatran.blog.hu/api/trackback/id/tr135683243

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

prolee 2013.12.10. 20:06:17

Ja. Tényleg. Legyen mindenki NAV-os és ellenőrizzék egymást. Más munkalehetőség úgysincs.
süti beállítások módosítása