HTML

Kérdezzünk bátran! A nem tudással nincs gond, ha merünk tenni ellene.

Vállasztást nyerni könnyű

2013.12.14. 07:31 Steve123

Úgy kormányozni, hogy az emberek többsége elégedett legyen, az bizony nehéz. Az Orbán kormány is szembesül ezzel, pedig kétharmados a többsége, ha kell alaptörvényt írnak, korlátozzák az alkotmánybíróság hatáskörét, egyéni indítványokkal egyfolytában felrúgják a törvényhozás menetét és persze szembeszállnak EU-al, IMF-el, bárkivel. Mégse tudnak mindenki kedvére tenni.

Az egyszeri ember azt mondja, hogy adjon a kormány több nyugdíjat, magasabb fizetést, munkanélküli segélyt, munkát és akkor minden rendben lesz. Ehhez mind pénz kell. Pénzt bármikor lehet létrehozni, de a pénz csak egy közvetítő, azzal senki nem lakik jó. A pénzért vehető javak és szolgáltatások viszont korlátosak. Nem lehet mindenkinek többet adni! Ha az orvosoknak adunk, akkor nem jut a tanároknak és viszont. Ez egy olyan igazság, amivel minden kormány szembesül. Ha lenne egy óriási malacpersely, amit ténylegesen szét lehet osztani (pl. magánnyugdíj vagyon), akkor azt örömmel szétosztják a politikusok, hiszen minden "a kormány ad neked fizetésemelést" típusú tett szavazatokat jelent. Miután a tartalékok elfogytak, minden évben csak a beszedett adókat lehet szétosztani. A kormány nem a saját pénzét osztogatja, hanem a miénket.

Itt a nagy dilemma. Egy nulla összegű játékban, hogyan lehet biztosítani, hogy a többség jól érezze magát? Ez a művészet. Egyrészt fel kell használni, hogy nem mindenki szavazó. A cégeket lehet nyugodtan sanyargatni, fizessék ők a rezsicsökkentés árát. Az adórendszert a fogyasztási adók irányába terelték. Nálunk a legnagyobb az áfa, de ez egy blokkon nincs külön tételként feltüntetve (a rezsicsökkentéssel ellentétben). A különadók is beleépülnek az árakba, a választók ezt sem adónak élik meg. Irányítani kell a figyelmet. Olyan kevesebb pénzből kezelhető dolgot kell reflektor fénybe állítani, amit aztán látványosan lehet megoldani (áfacsökkentés fél disznóknál, devizahitelesek). Ebben a játékban a Fidesz ügyes, de a hátrányok egyre jelentősebbek. Aki azt hiszi, hogy a másik oldalnak megvan a csodaszere, az elfelejtette az előző két ciklust.

Hiába van néhány vezetőnek jó elképzelése (Varga Mihály), neki is szem előtt kell tartani, hogy meg kell nyerni a választásokat. Örök kérdés, hogy hozol-e most egy kisebb rossz döntést, hogy később legyen lehetőséged egy nagyobb jót meghozni. Ráadásul egy működő gazdaságot kell átalakítani. Aki dolgozott már olyan épületben, amit felújítanak, tudja, hogy ez mit jelent. Bontanak, fúrnak, lezárnak, költöztetnek, aztán megint kalapálnak vég nélkül. Hiába jó egy elképzelés a többség számára, ha valaki nem akarja feladni a privilégiumait, akkor kiabálni fog az átalakítás ellen.

Ráadásul sokszor az elképzelés sem tökélete. Sokszor hiszem azt, hogy van a kormány fiókjában egy mesterterv, szakértői tanulmányok, matematikai modellek. A valóság sokszor inkább ilyen lehet. "Te Viktor, az embereid azt akarják, hogy a gyorsvonat ne álljon meg Mucsajröcsögén. Mit szólnak ehhez a falusiak! Beszélj már az embereiddel és akkor én is megszavazom a trafik törvényt." Ott is csak ugyanolyan emberek vannak, mint te vagy én. Nincs nagyobb rálátásuk, nem okosabbak.

Elegem van azokból, akik azt szajkózzák, hogy minden politikus hazug, csaló, miért nincs egy tisztességes kormányunk. Nincs egy mesebeli módszer, egy szakértői kormány, amelyik mindent frankón meg tudna csinálni. Ha lenne és az államadósság, a gazdaság érdekében befagyasztanák a nyugdíjakat, szabadárassá tennék az áramot, megszüntetnék a minimálbért, már másnap vonulnának az emberek az utcára.

Választást nyerni könnyű, utána látványosan, szerethetően kormányozni nehéz. Már közelegnek a választások, meg látjuk, hogy sikerült a mostani kormánynak. 

Szólj hozzá! · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://kerdezzbatran.blog.hu/api/trackback/id/tr185690465

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.12.14. 17:52:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása