HTML

Kérdezzünk bátran! A nem tudással nincs gond, ha merünk tenni ellene.

Az adókulcs nem ugyanaz, mint az adó

2014.03.24. 14:58 Steve123

Az emberek 80% százaléka mégis ezt hiszi. Hányszor hallottad, hogy milyen igazságtalan, hogy a melós ugyanannyit adózik, mint a bankigazgató? Olyan sokszor, hogy már te is kezded elhinni, hogy az egykulcsos adó az ördög találmánya.

A választások közeledtével próbálták felmérni, hogy az adózás kapcsán mit igértek a pártok. A konkrétumok nem árasztanak el minket, ezért a hivatkozott cikk feltételezésekkel élt. A Fidesz és a Baloldal tervei körülbelül így viszonyulnak egymáshoz.

Sajnos, ha a függőleges tengelyen az adókulcs szerepel, akkor sokaknak az a benyomása, hogy jé tényleg mindenki ugyanannyit adózik. Akkor vagyunk korrektek és pontosak, ha ugyanezeket az adatokat egy olyan grafikonon ábrázoljuk, ahol a fizetendő adó forintban szerepel. Ekkor világosan látszódik, hogy a 200 ezres fizetés adója 32 ezer forint, a 600 ezresé 96 ezer (jelenleg), miközben ugyanazokat a dolgokat kapják az adójukért. Sokan tudják, hogy ez így van, de ha boldog-boldogtalan azt mondja, hogy mindenki ugyanannyit adózik, és ez milyen igazságtalan, akkor mégis érdemes megmutatni ez a második grafikont is. Nem várható el mindenkitől, hogy megértse, hogy az első ábra a másodiknak a deriváltja. 

Az érdekes, hogy a Baloldal terve sem tér el jelentősen a mostani állapottól (ha lenne egy olyan megoldás, ami mindenkinek jó, azt már régen bevezették volna) és az is érdekes, hogy minden ellenzéki párt a gazdagok adójából akarja a szegény szavazókat magához csábítani. Aztán, ha a gazdagok fogják magukat és elköltöznek, akkor ki fog adózni? 

Az is fontos lenne, hogy az adószerű járulékokat ténylegesen adónak hívnák és nem lenne ilyen-olyan járulék csak az szja. Tudja valaki, hogy az egészségügyi járuléknak miért van pénzbeli és természetbeli része? Ha csak szja lenne, akkor nem lehetne trükközni, hogy csökkentjük az adót, de növeljük a járulékot. Akkor jobban látszódna, hogy mennyit is adózunk. (az áfa és társai még ebben sem lennének benne)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kerdezzbatran.blog.hu/api/trackback/id/tr445876695

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása