HTML

Kérdezzünk bátran! A nem tudással nincs gond, ha merünk tenni ellene.

Új magyar közgazdaságtan

2014.10.18. 09:14 Steve123

A közgazdaságtan az átlag számára atomfizika, meg sem próbálkozik a megértésével. Pedig erről is lehet olyan egyszerűen beszélni, hogy azt egy tizenéves gyerek is megértse. Ha picit beszélsz angolul, akkor nézd meg ezt a linket, ahol 3-5 perces videókban kezdik el a magyarázatot az alapoktól. (Az angol felirat bekapcsolható.)

Az is összezavar minket, hogy Nobel díjas közgazdászok és persze a politikusok is gyökeresen eltérő állásponton vannak egy dologról. Ha ők nem tudják, hogy megszorítani kell vagy a növekedést ösztönözni, akkor mi honnan tudnánk? Ettől függetlenül az alapokat nekünk is hasznos ismerni, hogy ne tudjanak megvezetni minket nyilvánvaló butaságokkal. A matematika sem csak integrálást jelent, hanem egyszerű összeadást, kivonást is, ami jól jön, ha rosszul akarnak visszaadni a boltban.

A politika arról próbál meggyőzni minket, hogy a közgazdaságkönyveket ideje kidobni, mert meghaladta őket a világ. Mintha azt hallanánk, hogy a matematika ebben a modern korban már nem úgy működik, mint régen. 2*2 nem mindig 4. Politikusoktól nem meglepő ezt hallani. Náluk 2*2 = 3, ha az állam kiadásait számolom, bevételeknél viszont 5, de inkább 6. A tudomány folyamatosan fejlődik, vannak tételek, amik megdőlnek. Már tudjuk, hogy a Föld nem lapos. Erre a változásra hivatkoznak azok, akik az új közgazdaságtant hirdetnek. Még az is lehet, hogy egy új szabály helyes, de ha csak akkor hivatkoznak rá, amikor kényelmes, akkor az gyanúra ad okot.

Az új közgazdaságtan nem az értelemre, hanem az érzelemre akar hatni. Bevezet negatív fogalmakat: multi, bank, nagy cég, külföldi, megszorítás, spekuláns; és pozitívokat: kis vállalkozó, állami, helyi, unortodox. Próbálta már valaki megmagyarázni, hogy mitől negatív egy multi? Behoznak tőkét, tudást, munkát adnak, termelnek, adóznak és kiviszik a profitot. Ez olyan gonosz dolog? Mitől jobb egy állami bank? Mert ott nincs extra profit? Még profit sincs? Hogyhogy ez eddig senkinek nem jutott az eszébe? Hoppá. Hiszen már eszébe jutott. Ott a MÁV, a BKV, a Malév szerencsére már megszűnt. Ennél nagyobb pénznyelőket elképzelni is nehéz. A spekuláns szó még a hétköznapi értelemben is negatív, pedig csak annyit jelent, hogy valaki arra spekulál (arra számít), hogy az általa megvett dolgot nyereséggel tudja eladni. Ez olyan sátáni? 

Képezzük magunkat, hogy legyen egy alapszintű ismeret a gazdaság működéséről. A cikk elején hivatkozott videókból én például a következők meglepő dolgokat tanultam. Egy monopólium is lehet veszteséges, ha egy cég el akar adni még egy autót, akkor a bevétele nem feltétlenül az autó értékével nő, egy egyszerű grafikon nagyon jól el tud magyarázni rengeteg mindent, van olyan szó, hogy monopszolium, van, amikor a hagyományos közgazdaságtan is azt tanítja, hogy a piac nem jól szabályozza a dolgokat

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kerdezzbatran.blog.hu/api/trackback/id/tr796804431

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása