HTML

Kérdezzünk bátran! A nem tudással nincs gond, ha merünk tenni ellene.

Ebédszünet a pincéreknek

2014.12.27. 08:14 Steve123

NDK (Németország kommunista fele, ha valaki túl fiatal), szép őszi nap, 12 óra 15 perc. Bemész az étterembe, várod a pincért, de az nem jön. Mások türelmesen ücsörögnek, és amikor megkérdezed tőlük, elmondják, hogy ilyenkor a pincéreknek ebédszünete van. Ez a múlt, talán extrém is a példa, de jöjjön a jelen.

A vasárnapi zárvatartás rengeteg hozzászólást váltott ki, például itt is. Én is gondolkodtam már a témán. Lehet, hogy erről nem ártott volna egy nemzeti konzutláció. Az biztos, hogy nem dől össze a világ a bezárások miatt. Az emberek nem halnak éhen, a gazdaság se emiatt fog megfenekleni. Viszont a hivatalos érvelés (legyenek együtt a családok, meg kell védeni a bolti dolgozókat), elégtelennek tűnik. Néhány kérdést illene megválaszolni.

  1. a családi boltok tulajdonosait, miért nem kell megvédeni önmaguktól?
  2. miért lesznek olyan vasárnapok, amikor mégis ki lehet nyitni? 
  3. ha másoknak jár a szombat is, akkor a bolti dolgozóknak miért nem? 
  4. az éjszakai munka is nagyon rossz a családoknak, az ellen nem kell tenni valamit?
  5. a gyárban dolgozókat nem kell megvédeni a vasárnapi munkától?
  6. milyen elv alapján döntik el, hogy például a benzinkutak nyitva lehetnek-e vasárnap? És a gyógyszertárak? Mondjuk lázcsillapítót lehet venni, de korpásodás ellenes sampont nem?
  7. a bolti dolgozók, örülni fognak, ha elesnek a vasárnapi pótléktól?
  8. ha egyeseknek, az alapbérbe van beépítve a pótlék, és így is csak minimálbér, akkor miért nem ezt a gyakorlatot vizsgálják felül?
  9. el lehet érni a "legyenek együtt a családok célt", lehet ilyen intézkedésekkel?
  10. a bolti dolgozók, a szakszervezetek már ezt követelték évek óta?
  11. miért nem döntheti el a bolt a gazdasági ésszerűség alapján, hogy neki megér x% vasárnapi pótlékot, az a nap?
  12. a vasárnap volt a vásárnap sok évszázadig, mi változott?

Sok ígéret súlyos milliárdokba kerül választáskor, de az ellenzék könnyen megígérheti, hogy visszaadja boltok és a vásárlók választási szabadságát.

A vasárnapi bezárás nem ördögtől való gondolat, de úgy érzem, hogy erre és arra is lehet érvelni és nem ez a legfontosabb probléma az országban. Például sokkal fontosabb, hogy az állami nyugdíj rendszerben is legyenek meg a megígért egyéni számlák (havonta kapunk kivonatot, hogy ennyit fizetettünk (az egyén és a munkáltató) a tb-be, ennyivel nőtt az egyenleg és ez alapján jelenleg x ft havi nyugdíjra lehet számítani).  

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kerdezzbatran.blog.hu/api/trackback/id/tr567013525

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BigPi 2015.01.06. 10:50:50

Ha nincs semmilyen kiemelt szerepe a vasárnapnak, akkor szabad-e pótdíjat fizetni bárkinek is a munkájáért?
Személy szerint helyesebbnek találtam volna, ha minden boltnak kötelezővé tennék az éves nyitvatartási tervet! Amelyben feltüntetné a szabad és pihenőnapokat, és ez alapján fizetnék a pótlékokat.
Nagy eséllyel a legtöbb nagyáruház hétfőn és kedden lenne zárva.

Steve123 2015.01.06. 13:17:14

@BigPi: "helyesebbnek találtam volna, ha minden boltnak kötelezővé tennék az éves nyitvatartási tervet! Amelyben feltüntetné a szabad és pihenőnapokat, és ez alapján fizetnék a pótlékokat"

Jó gondolat.
süti beállítások módosítása