HTML

Kérdezzünk bátran! A nem tudással nincs gond, ha merünk tenni ellene.

Matolcsy új ötletéről közérthetően (NHP+)

2015.02.20. 13:35 Steve123

A nemzeti hitelprogram (NHP) 2,5% hitelt ad vállalkozásoknak, ami nagyon baráti. Sok vállalat viszont nem kapott egyáltalán hitelt, mert a bankok túl kockázatosnak tartották. Most az MNB azt mondja, hogy átvállal ebből a kockázatból, ami élénkíteni fogja a hitelezést.

Sokan úgy gondolják, hogy a bankok, a bankárok eredendően gonoszak, hiszen adnak egy 100m-os hitelt és azon évi 2,5m-t kasszíroznak, pedig nem is csináltak semmit. Először is bankot fenn kell tartani, fizetni az alkalmazottakat, az adókat, fejleszteni az informatikai rendszert, stb. Igen, a bank tulajdonosok még profitot is szeretnének. 

Na de a kamat nem csak emiatt kell! Akkor még mire? A nem fizető adósok miatti veszteség kompenzálására. Ha szerencsés vagy, akkor neked mindig visszafizették a kölcsönt, amikor te kölcsönöztél. A bankok viszont olyan sok kölcsönügyletet bonyolítanak, hogy óhatatlanul lesznek nem fizetők. Ha a bankok nem képeznek tartalékot ezekre a veszteségekre, akkor csődbe mennek. Ez a tartalék a kamatban van, és kockázati felárnak hívják. Ha még mindig azt mondod, hogy de én rendesen fizetek, mi közöm mások felelőtlenségéhez, akkor köss egy utasbiztosítást és az utazás után kérd vissza a pénzt, ha nem volt baleseted. Egyébként a jó adósoknak kisebb a kockázati felára. 

Az MNB most az adófizetők pénzéből száll be a kockázatviselésbe. Eddig a bank azt mondta, hogy xy cégnél túl nagy a kockázat, hogy a kockázati felár és az összes költség beférjen a 2,5% kamatba. Most azt mondja, hogy ha az adófizetők vállalják a kockázat egy részét, akkor belefér. Vagyis összességében az adófizetőktől csoportosítanak át pénzeket a vállalkozókhoz. Majd kiderül, hogy ez mennyire bölcs ez az elgondolás.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kerdezzbatran.blog.hu/api/trackback/id/tr887191707

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása