HTML

Kérdezzünk bátran! A nem tudással nincs gond, ha merünk tenni ellene.

Devizahiteles mentés Lengyelországban

2015.08.10. 13:05 Steve123

"Magyarország, minden országok legrosszabbika. Máshol jól élnek az emberek, jogbiztonság van, nem akar kivándorolni a fél ország." Sokszor találkozik az ember ilyen véleményekkel. Jó érzés sopánkodni és mondogatni, hogy a szomszédban zöldebb a fű. A devizahitelmentést viszont rólunk másolták a lengyelek. Ráadásul sokkal durvábban, mint nálunk. Az ő csomagjuk olyan, mintha 170 forintos árfolyamon forintosították volna a frankot. Most éppen 288 forint az árfolyam. 

Mivel most nem rólunk van szó, talán objektívebbek tudunk lenni. Az alapvető kérdés, hogy ki viselje az árfolyamkockázatot. A józanész szerint a devizahitelesnek kell viselnie 100%-ban. Ne felejtsük el, hogy a frank gyengülhetett is volna. Akkor bankok követelhettek volna pénzt a betétesektől? Ha egy lengyel nem akart árfolyam kockázatot, akkor választhatott volna zloty hitelt is. Ha még mindig azt hiszi valaki, hogy ez átverés, akkor tegyük fel, hogy van 10 ezer frankom. Ha nekem kedvezőtlenül változik az árfolyam, akkor kit is kéne perelnem?

Hogyan lehetett volna máshogy megoldani a problémát? A lengyel kormány kivethetett volna adót a bankokra, és a pénzt támogatás formájában odaadhatták volna hiteleseknek. Politikailag könnyebb volt a bankokat vádolni, így az erkölcsi felelőség is az övék lehet. Ha ezt a gondolatmenetet tovább vinnénk, akkor a banki vezetőket, alkalmazottakat börtönbe is lehetne dugni. Ezt senki nem akarja, elég ha a bank pénzét veszik el.

Eljutottunk a lényegig. A bankot bármikor meg lehet kopasztani, az emberek még helyeselnek is hozzá, elvégre a bank gonosz. Pedig a bank a részvényesek tulajdona. Egyesek magánszemélyek, mások cégek, de ezek a cégek is valakiknek a tulajdonában van. Az ilyen fajta szabályozással az állam az ő zsebükből veszi ki a pénzt. Vajon most ki gondolja, hogy Lengyelországban jogbiztonság van? Hogy nem hoznak holnap egy másik olyan törvényt amelyek egyesektől elveszik a tulajdonukat? Vajon mikor leszünk mi az egyesek?

 

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kerdezzbatran.blog.hu/api/trackback/id/tr167695726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.08.10. 13:12:26

A bankok extraprofitja picit csökkent, nincs min sopánkodni.

Steve123 2015.08.11. 09:39:49

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: "A bankok extraprofitja picit csökkent"

Vajon, ha a te extrafizetésedből vennébek el, akkor is így éreznél. Gondolj bele, hogy hány ember él sokkal rosszabbúl, mint te. Nekik te vagy burzsuj. Ők lelkesen megszavaznák, hogy tőled vegyenek el az ő javukra.

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.08.11. 10:25:57

@Steve123:

Gondolkozz!

Ki a fontosabb, a bank vagy a társadalom? Nem a jövedelmi, vagyoni különbségekről van itt szó, hanem a társadalmi igazságosságról. Miért gondolod, hogy fontosabb a pénzügyi szektor érdeke a társadalom érdekénél, mi indokolja ezt?

Steve123 2015.08.11. 13:15:32

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: "Ki a fontosabb, a bank vagy a társadalom?"

A bank is a társadalom része, hiszen végső soron a bank magánemberek tulajdonában van. Amikor a banktól veszik el a bűnös profitot, akkor ezektől az emberektől vesznek el. Mindenkinek az érdekét, jogát tiszteletben kell tartani.

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.08.11. 16:09:19

@Steve123:

Amit te akarsz, az vadkapitalizmus. Ilyen manapság legfeljebb egyes afrikai országokban van: az erős megüöli a gyengét.

Steve123 2015.08.12. 07:28:43

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: "Amit te akarsz, az vadkapitalizmus"

Ha nem otp részvényed van, hanem egy családi kisboltod, akkor elnéznéd, hogy fizetés nélkül vigyék el a termékeket? A társadalmi érdek, hogy senki ne éhezzen, hogy tudjon tájékozodni újságból, legyen mosópora, amivel moshat, stb. Ilyenkor is a társadalmi érdeknek van prioritása?

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.08.12. 08:10:13

@Steve123:

Ha valakinek erőfölénye van a piacon, az ellen be kell avatkoznia a társadalomnak. Ez még a klasszikus liberalizmus szerint is így van, ezért vannak pl. monopóliumellenes szabályok.

Senki se mondja, hogy ne legyen a banknak profitja. Ellenben ha ez tisztességtelen mértékű, akkor bevatkozás szükséges.
süti beállítások módosítása