HTML

Kérdezzünk bátran! A nem tudással nincs gond, ha merünk tenni ellene.

(Adósság)csapdában

2015.08.11. 15:39 Steve123

Sokan élnek fizetéstől fizetésig, mindenféle tartalék nélkül. Nem azt mondom, hogy könnyű kijönni minimálbérből, hanem azt, hogy vannak, akik mindig elköltik a rendelkezésre álló keretet. Ők azok, akik 10 hónapos részletre vesznek meg egy 50 ezer forintos tabletet havi 6 ezer forintért. Nem tudnak és nem is akarnak várni, amíg összejön a pénz, még akkor se, ha így veszítenek a bolton. Annyira már ismerik magukat, hogy tudják, nem tudnak félre rakni havi rendszerességgel. Egy hónapig vagy kettőig megy esetleg, de utána már túl nagy a kísértés. Amikor havonta kell fizetni a részletet, akkor a kevesebb pénzből is kijönnek valahogy hónap végéig, de csakis a kényszer miatt képesek erre. Senki se azt gondolja, hogy amikor éppen nem a fizetés előleget vagy a tabletet törlesztik, akkor dőzsölnek. Távolról sem. Csak egy-két sörrel többet isznak, a munkahelyen veszik meg a kávét és a szendvicset, beülnek egyet a mekibe, stb. Egyenként mindegyik tétel elhanyagolható. Anyukám szokta mondani, hogy mosogatásnál egy tányér nem oszt, nem szoroz. De összead! Az a szomorú, amikor az ember látja, hogy újra és újra elkövetik ugyanazt a hibát és  nem tud segíteni. A szokások irányítják ezeket az embereket és nem fordítva. Sokszor tudatában sincsenek a problémának, vagy ha igen, akkor próbálják kicsinységnek beállítani. Az a legrosszabb, amikor valaki felismeri, hogy ő a felelős, ő tehet arról, hogy idáig jutott. Ilyenkor a "megoldás", hogy találnak valami külső okot.

Azt hiszed, hogy ez nem rólad szól, mert van egy féléves tartalékod, mert te mindig meggondoltad, hogy mire költesz? Biztos, hogy nem a másik véglet vagy? Aki, még nem jött rá, hogy az élet elmegy melletted anélkül, hogy élnél? Vagy lehet, hogy neked más gyengéd van? Szeretnél egy jobb állást, de tanulni nem akarsz. Mert mikor is lenne rá időd? Neked nincs ehhez eszed és még sorolhatnánk! Hogy állsz a sporttal? Valamit el kéne kezdeni, néha zavar, hogy a régi ruháid már nem jók rád, de inkább a szekrény mélyére süllyeszted őket. Hiszed, hogy másoknak azért van jó alakja, mert nem hajlamosak hízásra? Rend van otthon nálad? Vagy inkább megmagyarázod, hogy te így találsz meg mindent. Rendet akarsz néha rakni, de csak akkor sikerül, ha vendégek jönnek. Vagy akkor se. Mindenre van kifogás. A végső érv, hogy másoknak könnyű, mert van akaraterejük. 

Ideje, hogy szembe nézz a valósággal! Talán ez a videó segít. Ne hagyd, hogy a véletlenek szabják meg az életed! Azt nem hiheted, hogy minden tervedet végre tudod majd hajtani, de a legrosszabb az, ha semmilyen terved sincs. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kerdezzbatran.blog.hu/api/trackback/id/tr327697650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása