HTML

Kérdezzünk bátran! A nem tudással nincs gond, ha merünk tenni ellene.

Quaestor húza-vona: az utolsó felvonás

2015.12.09. 12:39 Steve123

Annyi határidő volt már, hogy követni sem lehet. Tavasszal még arról beszéltek, hogy június-júliusra befejeződik a kárpótlás. Azóta sok mindenről volt szó. Az utolsó dátum december 2 volt, de semmi sem történt. Tegnap megjelent egy tervezet, amiről kiderült, hogy elavult. Lelki szemeim előtt látom, ahogy órákig, napokig, sőt heteken, hónapokon át folyamatosan tárgyalnak. A kormány anyatigrisként védi a károsultak érdekeit. És még mindig tárgyalnak. Na persze!

Egy megjegyzés nagyon érdekes: "az pedig nem reális, hogy a remélt hozamok után is járjon kártalanítás" (Patai Mihály). Ha ez alatt azt értik, hogyha valakinek van, volt a csődkor 100 kötvénye (fiktív, nem fiktív együtt), akkor csak a bekerülési értéket kapja vissza, hozamot nem. Viszont a kiszivárgott információk szerint arról van szó, hogy már régen lejárt (2008-tól) kötvények hozamát is levonják. Vagyis régen lezárt tranzakciókat akarják utólag módosítani. Ezzel a logikával azoknak is vissza kellene fizetni a Quaestor hozamokat, akik mondjuk 2014-ben kivették a pénzüket. Ennél már az is logikusabb lenne, ha 90% helyett csak 80%-t kárpótolnának.

Arról továbbra is hallgat mindenki, hogy hova tűnt el a pénz. Hiába telnek a hónapok, a nyomozásról semmit sem lehet tudni. 20 ezernyi lakás ára, egy város nyomtalanul eltűnt! Arról sem hallunk egy szót sem, hogy a felügyelet miért nem vizsgálódott korábban, ha már az ügyfeleknek 2008-tól sejteni kellett volna, hogy itt valami nem tiszta.

UPDATE:

Mégis csak elkészült a törvényjavaslat. Ezt írják róla:

1. a 2008 eleje óta kifizetett kötvényhozamokkal csökkentett összeget kell a Kárrendezési Alapból kifizetni a károsultaknak,
2. a 3 millió forint feletti követelésekből 11% önrészt nem fizetnek ki a károsultaknak

A kettes ponttal egyet lehet érteni. Valamennyi áldozatot vállalni kell az áldozatoknak is. Az egyes pont viszont nagyon gyanús. Miért pont 2008-tól? Akkor kezdődtek a bajok, amit már látni kellett volna? Vagy csak egyszerűen a hasukra csaptak? Törvénytelen volt a hozam? Akkor azt mindenkinek vissza kell fizetni, annak is aki korábban kivette a pénzét? Kártérítés esetén mindegynek kellenne lennie, hogy az ellopott pénznek mi a forrása. Egy nagyobb önrész túl egyértelmű lett volna!

Működik az oszd meg és uralkodj. A különböző hírportálok meg se említik az egyes pontot, csak arról beszélnek, hogy lesz kárpótlás. Amelyik megemlíti, az nem mondja el, hogy lejárt és korábban ki is fizetett kötvények hozamát veszik vissza. Persze csak azoktól, akik nem szálltak ki időben, de nem mindenki kapott olyan figyelmeztetést, mint állam bácsi.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kerdezzbatran.blog.hu/api/trackback/id/tr968151548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása