HTML

Kérdezzünk bátran! A nem tudással nincs gond, ha merünk tenni ellene.

A cigányság integrálása

2017.07.30. 21:43 Steve123

A rendszerváltás óta már nagyon sok roma program volt. Mondjuk létrehoztak egy varrodát EU-s pénzből. A jelentkezők kaptak egy kis juttatást, amíg ott tanultak, dolgoztak. Aztán vége lett a projektnek, elfogyott a pénz és minden visszatért a szokásos kerékvágásba. A cigányok segélyből élnek, alkalmi munkákból. Nagyon fiatalon gyereket vállalnak, akik azt látják a szüleiktől, hogy ők nem dolgoznak, de így is megvannak. És ez így megy egyik generációról a másikra.

Félreértés ne essék. Vannak dolgozó cigányok, és vannak dologtalan magyarok is. Viszont a cigányok között sokkal több a dologtalan, aki nem tud és nem is akar integrálódni. Ez most mutatkozik meg legjobban, amikor a cégek lasszóval fogják az embereket. Nem kell szakképesítés, még nyolc általános sem, csak az, hogy a gyártósor mellett végezzen betanított munkát az ember. Rengeteg cigány számára nem jelenten vonzerőt a megemelt fizetés. Ők nem munkára lettek szocializálva. Nem ezt látták a szüleiktől. 

Mégis mi akkor a megoldás? Teljesen más utat kell megpróbálni! Nem EU konform, de többet ér, mint az eddigi széplelkű, de hiábavaló próbálkozások.

1. Kísérleti programok

Nem lehet elsőre megmondani a tutit. Több kísérleti programot kell indítani, mindegyiknél értékelni, hogy mi működött, mi nem. A programoknak középtávon önfenntartónak kell lennie. Például a munkaerő hiánnyal küzdő multiknak kell munkaerőt képezni támogatásért cserébe.

2. Új környezetet adni a gyerekeknek

A bentlakásos iskola egy teljesen új környezetet ad. Be kell vallani, hogy a probléma egyik fő oka, hogy a jelen generáció visszatartja a következő generációt az integrációtól.

3. Érdekelté tenni a szülőket

Ne legyenek illúzióink. A szülők csak akkor adják bentlakásos iskolába a gyereküket, ha anyagilag megéri ez nekik. Például, ha megkapják a normál családi pótlék dupláját. Kell fék is a rendszerbe, hogy ez csak akkor járhat, ha a családban nincs kettőnél több gyerek.

4. Dolgozni már gyerekként is

Új törvényt kell hozni, hogy hány évesen lehet dolgozni. Most a gyerekek védelmére hivatkozva nagyon merev a szabályozás. A régi korok gyakorlata teljesen normális volt. A gyerekek már kis korban is végezhettek munkát. Olyan és annyi munkát, amit az életkoruk lehetővé tett. Igen is, már kis korban meg kell tanítani a gyerekeknek, hogy van kötelességük. Rá kell őket nevelni a munkára.

5. Közösség

A bentlakásos iskolákban a cigány gyerekekből egy közösséget kell alkotni. Olyanokat, akik büszkék, magukra, egymásra, a munkájukra, a hazájukra.

6. Ne diplomásokat akarjunk nevelni belőlük az elején

Ne álmokat kergessünk. Nyilván sok cigány képes arra, hogy diplomázzon, de először érjük el, hogy legyen szakmájuk. Ez már önmagában egy hatalmas cél. Már az is nagy eredmény lenne, ha a programból kikerülők stabilan végeznének gyártósori munkát.

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kerdezzbatran.blog.hu/api/trackback/id/tr8712701495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gerilgfx 2017.07.30. 21:53:47

a cigányokat genetikailag el kell keverni a magyar white trashhel. 2 generáció, és nincs cigányprobléma.

Éhesló 2017.08.01. 12:57:01

Nincs sikeres integrációs modell.
Nem is volt soha.
Sehol a világon.
Több mint 500 éve.

A projekt mindenhol megbukott, felesleges ismét és ismét nekifutni, milliárdokat elszórni és elszenvedni a társadalmi károkat: bűnözést, devianciát, gyilkolást.
süti beállítások módosítása