HTML

Kérdezzünk bátran! A nem tudással nincs gond, ha merünk tenni ellene.

Felnő az ellenzék?

2017.08.02. 12:55 Steve123

Ma reggel két interjút hallottam a rádióban. Az egyik vendég LMP-s volt vagy momentumos. Szerencsétlen nem értette a kérdést, teljesen össze volt zavarodva. Az volt az ember benyomása, hogy tegnap nagy buli lehetett, mert most fogalma sincs, hogy mi van. Az emberben óhatatlanul felmerül a kérdés, hogyha így teljesítenek egy beszélgetésben, akkor mi lesz, ha kormányra kerülnek?

A másik vendég a Jobbiktól jött. Arról kérdezték, hogy mit tenne a pártja a magas albérleti árak ellen. Itt egy összeszedett, meggyőző politikus képe alakult ki az emberben. A véleményével lehet egyetérteni, vagy ellenezni, de az vita nélkül való, hogy nem egy zöldfülűt küldtek. Lehet, hogy felnő az ellenzék és a pártvezéreken kívül is lesznek ismert arcok? Egy emberre nem lehet, nem szabad politikát, országot építeni. Kellenek a háttér emberek, a szakértők, a helyi vezetők, még belső ellenzék is kell. Persze a mérték fontos, ha olyan nagy a széttöredezés, mint a baloldalon, akkor nincs esély a választási győzelemre. Ha egyáltalán nincs belső ellenzék, akkor a Fidesz útját követik.

Egyébként a Jobbik nem rendelettel akar belenyúlni az albérleti árakba, hanem bérlakás programot szeretne indítani. Így a nagyobb kínálat lefele vinné az árakat. Eddig szimpatikus a program. A kérdés honnan lesz erre pénze a kormánynak. Könnyű leígérni a csillagokat az égről, de mi van, ha be is kell tartani az ígéreteket? Tegyük fel, hogy stadionépítés helyett bérlakásépítésre költenek majd. Mennyi lesz ezeknek a lakásoknak a bérleti díja. Itt elhangzott egy populista ígéret. A piaci ár fele! Például 120e helyett 60e-t kell csak fizetni. Hogyan választják ki azokat a szerencséseket, akiket havi 60e forinttal támogat az állam akár évtizedeken keresztül? Aki leggyorsabban jelentkezik, aki szociálisan rászorul, akinek jó ismerősei vannak? 

Az államnak jó gazdának kell lennie, hiszen a mi adónkból építik fel a bérlakásokat. Emiatt pontosan a piaci árat kell kérni. A piaci ár magától csökken, ha nagy lesz a kínálat. Ha van olyan nehéz sorsú család, akit az állam havi 60e forinttal támogatni akar, akkor azt amúgy is megteheti. Akár azt is ki lehet kötni, hogy ez az összeg csak lakhatásra fordítható. A lényeg, hogy ne keveredjen össze a bérlakás-program a szociális támogatással. A szociális támogatást minden évben felül lehet és kell is bírálni. 

Csak óvatosan az ígéretekkel! 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kerdezzbatran.blog.hu/api/trackback/id/tr3012710416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása