HTML

Kérdezzünk bátran! A nem tudással nincs gond, ha merünk tenni ellene.

Adózni örökkön-örökké!

2013.01.24. 08:38 Steve123

Büszkén hirdette a Kossuth rádió ma reggel, hogy GDP arányosan mi csökkentettük legjobban az adósságunkat. Ott van még Görögország, de szerintük az nem számít, mert neki még így is nagyobb az adósságrátája. Az adósságot a mi adónkból csökkentették, ezzel kapcsolatban jutott eszembe néhány gondolat

193. Adót be kell szedni!

Akárhogy is csűrik-csavarják a dolgokat, az adókat be kell szedni. Ha nem így, akkor másképpen. Hiába mondják, hogy alacsony a jövedelem adó, ha magasak a járulékok és az áfa. Sokféleképpen lehet előadni dolgokat, de ha az összes változást együtt nézzük, akkor látjuk, hogy a beszedett adók mértéke nem csökken. Nálunk az összesített adóterhelés 60% feletti. Mindenkinek tudnia kell, hogy amikor azt követeli, hogy fizessen kevesebb adót, az azt jelenti, hogy valaki fizessen többet.

194. Szociális adórendszer = igazságtalan adórendszer.

Ez a világon mindenhol így van. Igazságos az lenne, ha a beszedendő 15 ezer milliárdot elosztanák 10 millió részre, elvégre ezért az adóért mindenki ugyanazt a szolgáltatást kapja. Gondoljunk csak bele, amikor egy kiló kenyeret veszünk, akkor mindenkinek azt mondják, hogy 300 forint, az ár nem függ a fizetéstől. Az adózásnál ez nem így van. Ha ugyanaz az adókulcs, akkor ugyanazért nem ugyanannyit kell fizetni mindenkinek. Ezen nem háborodok fel, mert ha valaki azt mondja, hogy itt van ez a hajléktalan, vakbél műtétre van szüksége, nem adózott semmit, dobjunk össze neki a műtétre valót, akkor azt mondom rendben. Szerintem mindenki ezt mondaná, de egy köszönömöt elvárunk érte. A másik oldal ne mondja azt, hogy neki ennyi és annyi segély jár, sőt még több, ha nem köszönje meg, amit kap.

195. Igazságtalan adórendszer -> adóelkerülés

Mindenhol igazságtalan az adórendszer. Minél inkább az, annál nagyobb adóelkerülésre ösztönöz. Mivel az adókat be kell szedni, a többi ember adóterhelése nő, ami újabb elkerülésre ösztönöz, és beindult a spirál. Magyarországon ennek sok évtizedes hagyománya van. Mindenki abban a hiszemben van, hogy többet tett be a rendszerbe, mint amit kivett. Mindenkitől kérdezték, hogy számlával lesz vagy számla nélkül. Ismerünk olyanokat, akik négy órára vannak bejelentve. Tudjuk, hogy nem mindent ütnek be a kasszába. Ha egy vállalkozó nem csal adót, akkor hamar tönkre megy, mert nagyon drágán tud csak árulni. Akik megtehetik kiviszik a pénzüket az országból, de egyre többen inkább csomagolnak és elköszönnek. Kérdezem én, ha varázsütésre mindenki befizetné az összes adóját, akkor mennyivel több lenne az állam bevétele. 10, 20, 30%al, vagy még többel több? Mit lehet tenni?

196. Még több adó, még több kiadás

Ez az út már bejáratott. Egy politikusnak az a jó, ha minél nagyobb összeg felett dönt. Tegyük fel, hogy ő a világ legtisztességesebb politikusa. Akkor is beszedne egy picivel több adót, mert 25-ről 27-re emelni az áfát, már olyan picinység, és akkor az extra pénzt odaadhatja az orvosoknak, tanároknak, vállalkozóknak, devizahiteleseknek.

197. Adó stop, még több kiadás

Ez még vonzóbb lehetőség, mint az előző egy döntéshozónak, hiszen ez nem fáj senkinek. Az igaz, hogy a hiány nő, de azzal lehet maszatolni. Például mondjuk, hogy az állam a számláit csak egy hónappal később fizeti ki (volt ilyen). Akkor rögtön nyertünk egy hónapot. Meg kell győzni az embereket és az EU-t, hogy az extra kiadások majd felpörgetik a gazdaságot és akkor lesz plusz adóbevétel a hiány mégse fog nőni.

198. Még több adó, kiadás stop

Amikor a hiány már tarthatatlan, amikor a hitelezők az ajtón dörömbölnek, akkor valamit tenni kell. Megszerezni a  magánnyugdíj pénzeket, extra adókat bevezetni, megfordítani a spirált. Áldozatok itt is bőven vannak. A gazdaság a legelső. Az ember először nem érzi, hogy mit jelent, hogy a gazdaság stagnál, de inkább visszaesik, aztán hónapról hónapra újabb csomagot vezetnek be és megérti. Talán itt vagyunk mi, de lehet vitatkozni.

199. Adó csökkentés, kiadás csökkentés

A hiány nem nő, de az emberek mégis morognak. Ha valaki nyer 100 ezer forintot és utána 100 ezer forint extra adót vetnek ki rá, akkor rosszabbul érzi magát, mintha nem történt volna semmi. Ilyenek vagyunk és kész. Ráadásul nagyon nehéz azt elérni, hogy egyazon rétegnek csökkenjen az adója és a jutatása is. Kiadást csökkenteni pokoli nehéz. Azt mondani, hogy kisebb lesz a tanárok bére, a rendőrök nem kapnak túlóra pénzt vagy a segélyeket tovább kurtítani politikai öngyilkosság. Igaz, hogy elindulnánk kifele a spirálból, de mire ezt éreznénk, addigra a fizetés-, nyugdíjcsökkentő kormányt már rég leváltották.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kerdezzbatran.blog.hu/api/trackback/id/tr735007883

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vallatas 2013.01.24. 19:22:43

A lényeg ott lenne, hogy az állami alanyi jogon minél kevesebb adót szedjen be. Mindenki pontosan jól tudja, hogy a két legnagyobb költség az állam részéről a nyugdíj és az egészségügy, ha ezt a kettőt kizárnánk az állam hatásköréből, mennyivel igazságosabb lenne nem?
viszont manapság az a trend, hogy az állam egyre több feladatot kap, egyre több minden lesz állami... :-)

Steve123 2013.01.25. 08:13:58

@vallatas: Azért nem lehet egyszerűen kizárni az egészségügyet, mert abban a legtöbben egyetértenek, hogy egy minimális ellátás járjon mindenkinek (itt a szociális elem). Vagyis ne hagyjanak senkit meghalni, mert nincs pénze. De ha mindig ellátnak pénz nélkül is, akkor minek fizetni? Sokan így gondolkodnak, de inkább erre kényszerülnek. Az ő költségüket a maradéknak kell állnia és újabb lépést tettünk a spirálban.
süti beállítások módosítása