HTML

Kérdezzünk bátran! A nem tudással nincs gond, ha merünk tenni ellene.

Orbán a látnok

2013.07.19. 11:17 Steve123

Egy évtized nagy idő! Bár ha 3650 napnak fogjuk fel, akkor mégsem olyan sok. Minden visszonyítás kérdése. A politikában egy évtized beláthatlan időintervallum. Orbán Viktor mégis látja, hogy körülbelül ennyi idő után megszünhetnek a különadók, akkor az államadóság is 50% alá csökkenhet. Na de mos komolyan? Nem csak azt látja, hogy a következő választásokat megnyerik, hanem az azt követőt is?  Látja, hogy a világgazdaság hogyan fog alakulni? Netán még a jövő heti lottószámokat is tudja? Ne nevessen senki, mert azt tudta már egy hete, hogy mostanra az OTP részvények ára 10%-t fog esni. Mégsem hiszem, hogy mindent tudó, mert akkor például a devizahitelesek problémáját egy lépésben oldotta volna meg és nem 127-ben. Lehet, hogy ez az egy évtized azt jelenti csak, hogy sokára? Emlékezzünk, 10 év múlva lesz egymillió új munkahely is. Majd valamikor lesz. Rajtam ugyan ne kérjétek számon, és a következő kormányon sem. Népnyúzó, tőzsdéző, tolvaj bankok szokjatok hozzá a különadókhoz!

Lépjünk egy szinttel feljebb ne csak a szavakon, szófordulatokon lovagoljunk, hanem a lényegen. Majd, ha megerősödött a gazdaság, akkor majd tudjuk csökkenteni a különadókat. Jólhangzó érvelés ez, azoknak akik a bankokat ősgonosznak és nem olyan cégeknek látják, aki a te és én pénzemet, betéteinket, hiteleinket kezelik haszonért cserébe. A bank a gazdaság cementje. Képzeljük el azt az építkezési vállalkozót, akkor spórolás miatt csak immel-ámmal rak cementet a betonba. Az épületei rogyadoznak, ezt ő is látja, de megfogadja, hogy majd ha jól megy a bolt, akkor majd, rendesen rak cementet a betonba. Mindenki találgasson, hogy mikor fog jól menni a bolt. Az okot és az okozatot nem szabad összekeverni. A gyerekek ismerik Dr. Bubó meséjét, aki azért stikiben piát, hogy alkoholelvonó központot tudjon építeni. 

Az utolsó gonolat az, hogy igenis kell olyan határozott, következetes, erős politikus, aki tud évtizedes távlatokban gondolkodni. Máskülönben az ország csak ide-oda vonaglik. Például az elosztó-kirovó nyugdíjrendszerről átállni a tőkefedezetire nagyon nehéz, mert egy generációnak egyszerre kell félretenni a nyugdíjárra és eltartani a jelen nyugdíjasait. A következő generációnak már csak a saját nyugdíjárra kell félrerakni, de odáig nagyon rögös az út. A pannon puma kifejezésen csak nevetnek az emberek, de egy-két évtized alatt mi is követhetnénk Szingapur, Korea és a többiek példáját. Ehhez társadalmi és politikai konszenzus kell.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kerdezzbatran.blog.hu/api/trackback/id/tr345407487

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása