HTML

Kérdezzünk bátran! A nem tudással nincs gond, ha merünk tenni ellene.

A menekültek menetelése

2015.09.05. 09:37 Steve123

A menekülthelyzetet az ideális téma a kormánynak. Eltereli a figyelmet minden másról, megmutathatja a kormány, hogy milyen határozott és cselekvőképes. Az első lépés az ellenségkép felépítése volt. Elvégre nincs értelme a főhősnek, ha nincs főgonosz. Be kell mutatni, hogy ez a gonosz tényleg gonosz, hogy méltó ellenfél, akit szinte lehetetlen legyőzni.

Négy-öt hónappal korábban még nem volt illegális migráns ügy. Természetesen ekkor is voltak menekültek, ekkor sem engedéllyel érkeztek, ekkor is voltak problémák, de nem szerepeltek minden nap a hírekben. Aztán elindult a gőzhenger. Az állami média egyre többször beszélt erről a témáról. A híradások stílusa is egyre markánsabb lett. Az objektivitás már rég a kukába került, nem a híradás volt a cél, hanem annak sulykolása, hogy a menekültek elárasztanak minket (és egyedül a kormány mentheti meg az országot). Sikeresek voltak. Balatonalmádiban lakó ismerős menekültet vélt látni hajnalban. Gondolom ez a migráns a Balatont célozta be magának. A cigányok helyét lassan átveszik a menekültek. Olyan lelkes volt a propaganda, hogy egyszerűen túltolták. Már a kereskedelmi tv-k, rádiók, az újságok is első helyen foglalkoznak a menekültekkel és ezeket a híreket a külföldi tudósítok is átvették. Magyarországnak nem a hírneve, hanem a hírhedtsége nőtt. Azt sugalljuk, hogy a török veszedelem után, a menekült veszedelem ellen védjük egész Európát. A többi EU országot kioktatjuk, hogy ők két színűek, nem értik meg a helyzetünket, közben tartjuk a markunkat, újabb uniós pénzekért.

Ugyanakkor azt is el kell mondani, hogy a menekült helyzet nem az Orbán kormány hibája. A menekülteket egy kormány sem tudná megállítani, hacsak nem teljes aknazárral és gépfegyver tűzzel. A technikai fejlődés lehetővé tette, hogy nagy távolságokat viszonylag könnyen meg lehessen tenni. Az információs forradalom megváltoztatta a társadalmat. Ma már egyre többen tudják, hogy milyen az élet külföldön, hogy van, ahol könnyebben lehet boldogulni, legyen magyarról vagy akár afgánról szó. Már ez is bőven elég az újkori népvándorláshoz, de a helyi háborúk, zavargások miatt, sokan az életükért futottak. 

Az is igaz, hogy az EU-nak nincsenek válaszai. Mindenki azt mondja, hogy a kerítés nem megoldás, de hogy mi, azt nem tudják. Az, hogy legyen béke az egész világon, nem túl életképes terv. Nagyon nehéz különbséget tenni a tényleges menekült és a gazdasági bevándorló között. Könnyű azt mondani, hogy az előbbieket befogadjuk, de hogyan fogjuk elkülöníteni a két csoportot? Amíg kevés emberről volt szó, addig ez nem volt súlyos kérdés. Ahogy egyre többen érkeznek, minden ország próbálná lassítani a menekültáradatot, ugyanakkor az együttérzés, a segítés bajnokaként is szeretnének feltűnni. Nagyon nehéz az egyensúly, ráadásul a szabályok folyamatosan változnak, ahogy nő a bevándorlók száma. Eljuthatunk arra a pontra, amikor már Németország sem fogja azt mondani, hogy befogad minden szírt.

Viszont még nem vagyunk ott. Magyarország eddigi teljesítménye alapvetően rossz. Mostanra értették meg, hogy a menekültek csak átmenni akarnak az országon. Hiába mondta ezt mindenki, addig nem cselekedtek, amíg a migránsok nem indultak el gyalog. Annyi lett volna a feladatunk, hogy fogadjuk őket, regisztráljuk, orvosi vizsgálatnak vessük őket alá, és ha menni akarnak, akkor menjenek. Nem kell azon rúgózni, hogyha itt regisztrálták őket, akkor ide fogják visszaküldeni őket a németek. A szabályok folyamatosan és gyorsan változnak, nem mindig az éppen leírt az aktuális. Kerítést is elég lett volna akkor építeni, ha a németek kérik. Ők sem akarják, hogy kisebbségbe kerüljenek saját hazájukba, de ahogy már mondtam, ettől még messze vagyunk. Hogy milyen messze azt nem tudni. 

Egy biztos Magyarországnak erejéhez képest segíteni kell a menekülteket, amibe a befogadás is beletartozik. Legalább azt meg kellene akadályozni, hogy a helyi maffia és az ügyeskedők a menekültekről újabb bőrt húzzanak le. A másik biztos dolog, hogy Magyarország megítélése sokat romlott. Ez a gazdaságba is át fog szivárogni. Ne csodálkozzunk, ha Hans és Jürgen inkább Csehországon alapít majd új gyárat. Béláim, ezt túltoltuk. 

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kerdezzbatran.blog.hu/api/trackback/id/tr567761844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.09.05. 11:05:01

Ne csűrjük-csavarjuk: a ballibek akkorát buktak az ügyön, hogy öröm nézni.
süti beállítások módosítása