HTML

Kérdezzünk bátran! A nem tudással nincs gond, ha merünk tenni ellene.

Nem reális a költségvetés?

2012.07.05. 13:20 Steve123

Az MNB szerint a költségvetés rosszabb lesz, mint a kormány terve, de azért még a 3% hiány alatt. Az eltérés oka, hogy a bevételeket kisebbre becsli az MNB.

10. Miért nem csak azt a pénzt költik el, ami már megvan?

Ez a magánszemélyeknél általában igaz. Kivétel, amikor hitelre veszünk tv-t, házat, autót, stb-t. Sokan próbálnak azért abból költeni, ami már megvan. Sőt a legtöbben arra törekednek, hogy legyen egy jelentős megtakarításuk is vész esetére. Az állam már el kezdte felismerni, hogyha a GDP 80%-al sáros, akkor nagyon rossz úton jár. Tegyük fel, hogy Soros György egyszer csak megvilágosodik és szépen befizeti az országmentési alapba a teljes adósságot. Akkor még mindig csak 0-n vagyunk! Az év folyamán az államnak lesznek bevételei, de általában a kiadások mindig korábban keletkeznek. Ekkor megint rászorul, igaz rövid távú, hitelre. Most tessék kapaszkodni! Mi lenne, ha az államnak lenne, annyi pénze, hogy az egy évig futja. Akár még több is lehetne. Az állam kincsesládája jobb években telítődne, rosszabb évekbe csökkenne, de sose menne az egy éves tartalék szint alá. Az emberek nagy része nincs tisztában azzal, hogy az államnak ilyen jellegű tartaléka nincs. A teljes apparátus arra van berendezkedve, hogy minden bejövő fillért adott évben el kell költeni, lehetőleg inkább még többet is. Az államnak nincs saját számlája. Képzeljük el, hogy lenne. Akkor a költségvetésben a bizonytalanság drasztikusan lecsökkenne. Nem függne attól, hogy mennyire nő a GDP, van-e éppen válság, stb. Csak azt a pénzt költi el az állam, ami már megvan. Szép gondolat. Semmi sem teljesen lehetetlen. Gondolunk arra, hogy mennyi értéke van az államnak, igaz nem pénzben, hanem földben, gyárban, útban, stb. A pénzes ládába lévő pénz kamatozna is. Egyszer nem kamat kiadásról, hanem kamat bevételről beszélnénk. Tudom, hogy ez csak álom. Minden politikus inkább ennek az ellentettjét választaná. 80% hiány helyett legyen inkább 180% az így kapott pénzből meg jut nyugdíjakra, utakra, egészségügyre, oktatásra, beruházásokra és a növekedés hatására, pik-pak ki is nőjük az adósságot.

Szólj hozzá!

Címkék: adóság GDP MNB

A bejegyzés trackback címe:

https://kerdezzbatran.blog.hu/api/trackback/id/tr944630890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása