HTML

Kérdezzünk bátran! A nem tudással nincs gond, ha merünk tenni ellene.

A házassági szerződésről

2012.08.07. 14:57 Steve123

A házasság intézménye vagyonközösséggel jár együtt, ami annyit tesz, hogy a házasság után szerzett jövedelmek, tárgyak nem az egyik vagy másik felet illetik meg, hanem a párt. Ez az intézmény nagyszerűen működött, amíg a válás ritkaságszámba ment, de ma a realitás már nem ez. A házassági szerződés próbálja orvosolni a problémát, de ez még nem terjedt el igazán. Találtam egy minta szerződést és mivel sok mindent nem tudok, titeket kérdezlek.

http://www.megyi.hu/nyomtatvanyok/ingatlan-hazassagi-szerzodes-minta.php


52. Ha az egyik fél nevén van egy lakás házasság előtt, akkor az szerződés nélkül se kerül közös tulajdonba. Akkor meg minek a hajcihő?

53. Más országokban mi a helyzet? Tud valaki példát?

54. Sokan azért nem kötnek ilyen szerződést, mert azzal azt fejezik ki, hogy nem bíznak a kapcsolatban. Ettől függetlenül a válások száma magas. Nem lenne ésszerű, ha kötelező jelleggel kellene ilyen szerződést kötni? Akkor a gonosz államra lehet fogni a szerződést (a szülők helyett).

55. Az alapprobléma az, hogy a közös kalapot fele-fele arányban osztják el, akkor is, ha 10-90 volt a kalaphoz való hozzájárulás mértéke. Számomra az igazságos kifejezés inkább takarja a 10-90-es felosztást. De akkor hogyan hívjuk az 50-50-es felosztást? Szociális, hagyományos?

56. A nyomtatvány arra utal, hogy ki lehet kötni, hogy a házasság során a bevételek mekkora része menjen az egyedi és mekkora része a közös kalapba. Tényleg lehetséges ilyet írni a szerződésbe? A vagyonközösség, mint elv nem erősebb a szerződésnél?

57. Ha a felek megállapodnak, hogy nincs egyáltalán közös kalap, akkor ez a gyakorlatban, hogyan működhet? Az étteremben ki-ki alapon fizetnek külön? Vagy a kisebb dolgokat felváltva veszik meg, a nagyobbakat meg közösen. Vagy inkább számon tartják, hogy ebbe a szobába én vettem a bútort, abba meg te?

58. Amíg a gyerek kicsi, addig a nő nem dolgozik. Ezt az időt, hogyan lehet figyelembe venni? Az igazságtalan lenne, ha azt mondanánk, hogy ekkor a férfinek van jövedelme a saját számlájára, a nőnek meg nincs. Milyen fizetést lehet itt figyelembe venni. A nő átlag fizetését vagy a férfi fizetésének a felét?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kerdezzbatran.blog.hu/api/trackback/id/tr684700072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása