HTML

Kérdezzünk bátran! A nem tudással nincs gond, ha merünk tenni ellene.

Csomag újratöltve

2013.06.19. 17:14 Steve123

Nem rég írtam a második Varga csomagról itt. A hozzászólások nagy része olyan volt, hogy "dögöljön meg az összes politikus" és társai. Az emberek elfelejtik, hogy demokrácia van, nekik is lehetőségük van politikusnak állni és tenni az országért. Ők is csak olyan emberek, mint te meg én. Ha a hőzöngők lennének vezető beosztásban, akkor mit tennének? Legyen olcsó a dinnye, hogy a fogyasztóknak kedvezzünk, legyen drága, hogy a termelő örüljön, vagy bízzuk a piacra? Legalább próbáljunk meg értelmes kérdéseket feltenni!

A második Varga csomag egy rossz rendszer foltozgatása, amelynek során az állami újraelosztás, a kis gömböc, tovább nőtt. Fordítsuk meg a dolgot, használjuk ki, hogy ügyfélkapun akár minden héten kiírhatnának egy szavazást. Az első kérdés az legyen, hogy a jelenleg 50% körüli újraelosztást növeljük vagy csökkentsük-e 2%-al. Ezt minden évben megkérdezném az emberektől a költségvetés elkészítése előtt. Hiszem, hogy fokozatosan csökkenteni kell az újraelosztást, mert egy ember sokkal jobban beosztja a saját pénzét, mint a politikus a beszedett adót. Varga Mihálytól azt várom, hogy győzze meg Orbánt, hogy igenis meg lehet valósítani söralátét adóbevallást. A mindenféle trükkös elnevezések helyett (ifa, járulék, illeték, díj, eho, telefonadó, iparűzési adó,  tranzakciós adó, telekadó, épület adó, ...) legyen jövedelem adó, áfa, társasági adó és kamatadó. Nem azt mondom hogy legyen drasztikusan kevesebb a beszedett adó ezt úgyis az újraelosztás mértéke határozza meg, hanem hogy 100 fajta adó helyett legyen 10. Az csak a mesében van, hogy a szegény lány hozott is ajándékot, meg nem is, hogy nálunk kicsik az adók, de nagyok a jóléti kiadások.. 

Ha már megvan az adóbevétel, meg lehet kérdezni az embereket, hogy hány százalékot szánnak adósság törlesztésre, egészségügyre, nyugdíjakra, honvédelemre, mezőgazdaság támogatásra, iskolákra. Nem lesz könnyű megértetni velük, hogy a torta nagysága adott, most már csak a szeletelés a kérdés. Ha megvannak ezek a sarokszámok, akkor már a kormányzat feladata, hogy ezek alapján költségvetést vagy annak módosítását készítse el. A következő feladat annak elmagyarázása az embereknek, hogy a jár, nem ugyanaz, mint a jut. Hiányolom, az olyan mondatokat, hogy most erre nem telik, de majd jövőre megvitatjuk a társadalommal, hogy elvisel egy adóemelést ezért az ügyért. Azt is elvártam volna Varga Mihálytól, hogy elmondja az ő csomagjának a negatív tulajdonságait is. Ne adj isten, ajánlhatott volna fel alternatívát. Például elviseltem volna magasabb jövedelem adó kulcsot a második félévre, ha legalább egy mea cupa-t hallok, hogy igen a költségvetést nagyon elszámoltuk, már sokadszor módosítjuk. Szeretnék őszinte vitákat hallani, igazi érvekkel és legalább vélemény nyilvánító szavazásokat tarthatnánk az ügyfélkapun. Normális kérdésekkel, nem olyanokkal, amire csak egyféleképpen lehet válaszolni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kerdezzbatran.blog.hu/api/trackback/id/tr85368467

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása